(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Dokter Groens beslissing om Runtz x Layer Cake wat eerder op 12/12 te zetten heeft perfect uitgepakt. De wietplant bedekt namelijk al zo’n 80 procent van het kweekoppervlak en de strek zit er nog in. De twee hoogste takken worden gesupercropt want onze kweekdokter dult geen koppen boven het maaiveld.

Als je mijn kweekverslagen de laatste weken hebt gevolgd, dan weet je dat ik deze keer wat eerder naar het 12/12 lichtschema heb geschakeld. Om precies te zijn na vier weken in plaats van zes weken na het ontkiemen. Ik was uiteraard wel een beetje bang dat mijn Runtz x Layer Cake hierdoor misschien niet groot genoeg zou worden. Gelukkig blijkt die angst totaal ongegrond want mevrouw is inmiddels alweer een flinke struik geworden. Dat niet alleen maar de strek zal ook nog wel even doorzetten want ik heb nog geen bloeihaar kunnen ontdekken in mijn kweekkast.

De Runtz x Layer Cake staat nu dus bijna twee weken op 12/12 (13 dagen) en heeft wat mij betreft een perfect formaat. Ik weet nu dus ook dat ik voortaan al vier weken na het ontkiemen naar 12/12 kan schakelen, en zo weer twee weken van mijn kweekrondes kan aftrekken. Een mooie tijdswinst dus, met dank aan het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem voor de razendsnelle groei en ontwikkeling.

Supercroppen

De snelle groei zorgde er in het weekend alleen wel voor dat de toppen in het midden een beetje boven het bladerdek uitgroeiden. Die takken heb ik uiteraard weer onder het scrogrek gebogen maar helaas is een van de twee hoofdtakken daarbij wel afgebroken. De andere hoofdtop en nog een uitloper heb ik daarom maar laten zitten.

Om ervoor te zorgen dat de lager groeiende takken wat meer auxine (een planten groeihormoon) ontvangen, moet je ervoor zorgen dat de groeipunt lager is dan de rest van de takken. Dit heb ik gedaan door deze twee takken te supercroppen. Dit moet ik wel dagelijks herhalen want de takken herstellen heel snel en staan en dag later weer omhoog. Het voordeel daarvan is dat ik de geur van deze Runtz x Layer Cake elke dag even goed kan opsnuiven, want die is echt fenomenaal! Het is een hele intense citrusgeur waarin ik heel duidelijk de geur van Tangie herken, een van mijn favorieten. Hieronder zie je een van de gesupercropte takken.

Down under gaat het ook goed

We zakken verder af naar beneden waar te zien is dat de hoofdstam inmiddels ook alweer zo dik is als ik van mijn andere kweekrondes gewend ben. Ik heb even een foto genomen met mijn vinger ernaast, zodat je kunt zien dat de stam alweer dikker is dan mijn wijsvinger. Ik ga niet kijken maar ik durf te wedden dat de penwortel, die direct met de stam verbonden is, het netpotje alweer kapot heeft gescheurd.

Als ik nog verder omlaag zak, dan vind ik daar natuurlijk het reservoir met daarin het voedingswater. Zoals alle andere weken tot zover, heb ik daar weer de hele week NIET naar omgekeken. Runtz x Layer Cake was dan ook hard aan nieuw voedingswater toe. Het waterpeil was minimaal en ik kon met moeite nog vier liter aftappen. Hierbij kwamen er ook enkele wortels mee, die in de overloop van het hydrosysteem gegroeid waren. Dit is geen enkel probleem want je kunt ze vrij gemakkelijk uit de overloop trekken. De wortels die hierbij afbreken spoelen vanzelf de slang uit.

Na het aftappen van de vier liter gebruikt voedingswater, heb ik de pH- en EC-waarde ervan gemeten. De pH was met een waarde van 6,3 wat aan de hoge kant. Net als de EC-waarde trouwens want die was 2,2. Vervolgens heb ik het reservoir weer helemaal gevuld en daar had ik maar liefst 22 liter water voor nodig. Runtz x Layer Cake heeft afgelopen week dus 22 – 4 = 18 liter voedingswater verbruikt.

Na het verversen van het water heb ik nieuwe voeding toegevoegd. Omdat de wietplant nog steeds groeit en niet bloeit heb ik daarvoor de groei-formule van de TriPart voeding van Terra Aquatica gebruikt. Deze vind je achterop de flessen en wijst zich vanzelf. Ik stap pas over op de bloei-formule wanneer de eerste bloeiharen zichtbaar worden. En misschien is wel dat volgende week al, tot dan!

Dokter Groen

(advertentie)