(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het kan verkeren als je wietplanten kweekt. Dat bewijst de Runtz x Layer Cake van Dokter Groen deze week wel. De toppen zijn binnen enkele dagen enorm opgezwollen en zo goed als klaar voor de oogst. Gelukkig maar want de gemuteerde wiettop bleek al toprot te hebben, dus de plant moet deze week nog om.

Ik heb een kleine wijziging in mijn kweekplan voor Runtz x Layer Cake gemaakt, en de oogst voor de komende week al ingepland. Vorige week dacht ik nog dat de plant nog zo’n vier weken nodig zou hebben maar daar dacht ze zelf kennelijk heel anders over. De toppen zwollen de afgelopen dagen ineens erg snel op en zijn eigenlijk al zo goed als oogstrijp. Dat is echter niet eens de belangrijkste reden voor mijn nieuwe planning. Ik ontdekte afgelopen maandag namelijk ook toprot, en wel in mijn gefascieerde top.

Gefascieerde toprot…

Waarschijnlijk zat de rot al een tijdje in de top. Maar het viel me eigenlijk maandagochtend pas op dat deze top al veel meer bruine bloeiharen had dan de andere toppen. Achteraf gezien was het ook wel opmerkelijk dat de in de breedte groeiende top de laatste weken niet veel groter werd. Toen ik de gemuteerde bud nog eens goed bekeek, en ik aan één kant wat grijzige blaadjes zag uitsteken wist ik het zeker.

Een klein rukje aan de grijze blaadjes was genoeg om ze los te trekken. Ik had er een filmpje van gemaakt maar die is helaas mislukt. Uiteraard heb ik de top meteen weggeknipt en uit de kast verwijderd, en de rest van de toppen nauwkeurig geïnspecteerd.

En dat was dan dat voor de fasciatie. Ik had er veel van verwacht maar ik denk dat deze mutatie toch niet zo positief is als ik dacht. Ik vermoed dat de toprot zelfs door de mutatie ontstaan is, omdat de calyxen in zo’n top gewoon veel te dicht op elkaar zitten.

Ontbladeren en spoelen

De toprot schopte het plan om deze ronde uitgebreid te spoelen wel een beetje in de war. Eenmaal een rotte top in je kast, kun je namelijk beter niet te lang wachten met oogsten. Het is maar goed dat ik hydrokweek in het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem want daardoor kan ik in slechts twee dagen spoelen in plaats van twee weken. Bij wietplanten die op voedingswater groeien gaat dat nou eenmaal veel sneller. Je hebt immers niet met aarde te maken, dat nog vol met voeding zit.

Om de kans op nog meer toprot zo klein mogelijk te houden, heb ik de Runtz x Layer Cake plant meteen maar even goed ontbladerd. Nu ze toch binnen een paar dagen omgaat, heeft ze al die blaadjes niet meer nodig. Door ze te verwijderen kun je de luchtvochtigheid behoorlijk omlaag krijgen; het scheelt al snel 10% of meer. De luchtvochtigheid in de kast is nu ongeveer 50%.

Ook heb ik meteen een liter of vijf aan voedingswater afgetapt en vervangen met puur kraanwater. Gisteren deed ik dat weer, en vanmorgen nog eens. De pH-waarde was door het vele kraanwater wel wat te hoog dus dat heb ik vanmorgen ook even op de juiste waarde gebracht met wat pH-min.

Deze week gaat ze om!

De rest van de toppen aan de Runtz x Layer Cake zien er trouwens wel prachtig uit, en de terpenen zijn all over the place! Over iedere bloem ligt een dikke witte deken van trichomen, en ook de lager groeiende toppen zijn er rijkelijk mee bedeeld. Als het even kan wil ik deze nog net wat meer laten opzwellen voor ik de plant ga oogsten. Het spoelen helpt daarbij maar ik kan niet te lang wachten, want toprot kan toch ineens snel toeslaan.

Ergens in de komende week zal ik de plant dan ook oogsten. Liefst wacht ik nog tot de bladeren wat vergelen maar of dat lukt weet ik nu nog niet. Volgende week natuurlijk wel, en dan zal ik het je weer allemaal vertellen op de woensdag zoals altijd. Bedankt voor het lezen en tot dan!

Dokter Groen

(advertentie)