(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is een genot om naar de Runtz x Layer Cake van Dokter Groen te kijken, en schijnbaar ruikt ‘ie ook al fantastisch. De GMO geur (knoflook, paddenstoelen en uien) is echter nog niet aanwezig, en hoe gek het ook klinkt hoopt onze kweekdokter daar wél op. Kweekverslag na zes weken op 12/12.

Het schiet op! Runtz x Layer Cake staat inmiddels ook alweer 6 weken op 12/12 en begint aardig op te zwellen. De geur is fantastisch en ik kan niet wachten om deze dame te proeven. In de toppen komen ook steeds meer mooie paarse kleuren tevoorschijn, dus met het uiterlijk van de wiet zal het ook wel goed komen.

Zoals je misschien weet heeft deze wietsoort van Barney’s Farm onder meer genetica van GMO in zich. Een van de nieuwere Amerikaanse soorten met gekke terpenen. De letters GMO staan dan ook voor Garlic, Mushrooms en Onion maar daar ruik ik vooralsnog niet veel van. De geur is wel crazy sterk aanwezig maar ruikt voornamelijk naar mandarijnen en ken ik voornamelijk van de Tangie wietsoorten.

Ik ben gek op de geur en smaak van Tangies maar ook erg benieuwd of de GMO geuren straks ook te herkennen zijn. Dat zou goed kunnen want wietsoorten veranderen na het drogen en curen vaak nog van geur. Veel terpenen zijn erg vluchtig en een deel verdampt dan ook tijdens het droogproces.

Ik kan me echter ook voorstellen dat de geur min of meer gelijk blijft aan wat het nu is. Door genetische variatie tussen verschillende fenotypes, hoeft wiet niet per se zo te ruiken als je vooraf denkt. Ik heb bijvoorbeeld Tangie soorten gekweekt die minder naar Tangie roken dan deze Runtz x Layer Cake. T’is alleen jammer dat ik de geur in mijn kweekkast niet met je kan delen…

Rustig aan met de voeding

Zoals ik vorige week ook al aangaf, heb ik een beetje rustig aan gedaan met de voeding. Ik heb sinds mijn laatste verslag eigenlijk geen voeding toegevoegd, tot vanmorgen. Ondertussen heb ik de pH-waarde wel dagelijks in de gaten gehouden, en die op peil gehouden door het voedingsreservoir van het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem aan te vullen met extra water.

De laatste twee dagen merkte ik echter dat de pH-waarde wat aan het dalen was, waardoor ik in eerste instantie een klein beetje pH-plus heb toegevoegd. Vanmorgen was het echter weer tijd voor de wekelijkse verversing van het water, en heb ik geen extra pH-plus meer toegevoegd. Mijn kraanwater heeft een pH-waarde van iets meer dan 7, waardoor dat de pH-waarde ook weer wat omhoog helpt. Dat is altijd beter dan pH-min of -plus te gebruiken.

Ik tapte vanmorgen zo’n vijf liter gebruikt water af, en heb ongeveer 6 liter kraanwater toegevoegd. Daaraan heb ik bloeivoeding voor 3 liter toegevoegd, want de wietplant hoeft ook weer niet gespoeld te worden.

Spoelen

Spoelen heb ik alweer heel lang niet gedaan maar daar wil ik deze ronde wel weer eens mee beginnen. Niet omdat het voedingszouten uit de toppen haalt of zo maar wel omdat ik de plant mooie herfstkleuren wil geven. De paarse kleur maakt de wiet namelijk heel mooi, vind ik. Daarnaast ben ik eigenlijk benieuwd of het spoelen ervoor kan zorgen dat de lager groeiende toppen meer gaan opzwellen.

Trichomen worden wit

Natuurlijk heb ik ook weer een paar mooie trichomenfoto’s voor je proberen te maken. Op een aantal van die foto’s is goed te zien dat de trichomen ook al aan het rijpen zijn. Ik zie er al veel die wit en melkachtig, en niet meer transparant zijn. Kleine kanttekening daarbij is wel dat het voornamelijk de trichomen in de bovenste toppen zijn die ik op de gevoelige plaat heb vastgelegd. De ervaring leert dat de lager groeiende toppen wat later pas witte trichomen krijgen.

De bloefase van Runtz x Layer Cake duurt volgens het boekje zo’n 9 tot 10 weken, dus het zal volgens die verwachting nog minstens 4 weken duren voordat ik kan oogsten. Hopelijk wordt de lucht de komende tijd dan ook wat droger, zodat ik niet voortijdig hoef te oogsten in verband met toprot. Dat zou erg zonde zijn, en mijn plannen voor het spoelen ernstig in de weg kunnen zitten.

Ik zal de pH- en de EC-waardes de komende week weer goed in de gaten houden. Ondertussen wens ik je alvast een gezellige koningsdag. Tot volgende week!

Dokter Groen

(advertentie)