(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In huize Groen is het knippen van de inmiddels alweer een paar weken binnen verblijvende buitenplanten begonnen. Deze keer doet de kweekdokter dat nat. Hij legt je uit waarom, en zoomt ook weer eens in op de toppen van Runtz x Layer Cake, die alweer hard richting haar derde oogst gaat. Kweekverslag (+ video) vanuit de Dokter Groen Special.

Het is zover. Ik ben begonnen aan de oogst van mijn buitenplanten, die zoals je misschien weet al sinds 20 september vaker binnen dan buiten staan. Dat wil zeggen, ik ben begonnen om de dame die het verste is (#25 Dynamite) te knippen. Ik laat de planten daarbij in dit geval gewoon in hun potten staan, en knip de toppen dus voor het drogen in dit geval.

Nat knippen

Nat knippen gaat trouwens een stuk makkelijker dan na het drogen knippen. Je schaar loopt minder vaak vast, de trichomen vallen er niet zo makkelijk af en er zitten minder stukjes plantmateriaal in je ‘schaartjes’ hasj. De blaadjes zijn ook groter en stevig, en dus makkelijker te knippen, en tot slot zullen de toppen na het drogen ook mooier worden.

Als ik binnen moet oogsten dan knip ik echter altijd pas na het drogen. De toppen van mijn binnenplanten groeien namelijk veel dichter op elkaar, waardoor ik er eigenlijk pas bij kan als ze van de plant afgeknipt zijn. De toppen zelf zijn daarbij meestal te zwaar voor de takken, waardoor het allemaal heel onhandig wordt om een top rechtop te houden tijdens het knippen.

Derde oogst in aantocht

Trouwens, over binnen oogsten gesproken; mijn Runtz x Layer Cake is ondertussen ook alweer hard op weg naar haar oogst. Haar derde oogst welteverstaan, en daarom heb ik de zoomlens er vandaag weer even bij gepakt. Als ik dan goed inzoom kan ik de trichomen goed genoeg zien om de kleur te kunnen onderscheiden. Ik zie al veel witte, maar er zijn ook nog veel heldere trichomen te zien.

Ik merk overigens wel dat de plant na drie keer bloeien langzaam verandert. Ik heb het gevoel dat de groei deze keer langzamer op gang kwam maar dat de bloei des te sneller gaat. Onder ligt de grow tray van het Flow Hydroponics Systeem vol met kleine haarworteltjes. Deze zie je niet maar kun je met je vinger voelen als je die in het water steekt.

 

Boven in de kweekkast is de structuur duidelijk ook anders geworden. De plant heeft nu veel meer toppen dan tijdens de eerste en tweede bloeifase, die dan ook wat kleiner van omvang zijn. Ik ben benieuwd wat dat voor het eindgewicht onder de streep betekent maar ik vind het sowieso geweldig om te zien! Wat ik ook fantastisch vind, is hoe dik en grillig de stam geworden is.

Verwende plant

Tenslotte bewijst deze plant volgens mij ook dat gefeminiseerd zaad best wat kan hebben, en echt niet altijd hermafrodiet hoeft te worden van snoei- of andere werkzaamheden. Daarnaast laat deze verwende plant denk ik ook wel zien hoe goed het leven voor een wietplant wel niet is in de Dokter Groen Special. Waarom zou je ook afsterven als je verder op je wenken bediend wordt met licht, lucht en voeding?

Vers water en voeding

Vorige week schreef ik trouwens over mijn plan om de plant elke dag een beetje verder uit te dunnen maar dat heb ik niet gedaan. Het was volgens mij niet echt nodig en ik wil de toppen ook niet te veel aanraken. Dat is namelijk niet te voorkomen bij deze dichtbegroeide dame.

Wel heb ik vanmorgen weer eens een emmertje water afgetapt en aangevuld met vers water en voeding. De pH-waarde van het water was 5,8 en heb ik na het verversen nog niet aangepast. Ik denk dat dat vanzelf wel goed komt want de zuurtegraad was de laatste dagen al een beetje aan het dalen. Dit heeft volgens mij te maken met mineralen die de plant in de bloeifase afgeeft.

Tot volgende week, Dokter Groen

(advertentie)