(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Jawel hoor, nog geen twee weken na de oogst staat Runtz x Layer Cake alweer vrolijk te groeien in de Dokter Groen Special. Wat zeggen we? Overal poppen nieuwe takjes op en de kweekdokter moet de plant nu alweer terugsnoeien! De laatste oogst is inmiddels ook droog, en het knippen daarvan is ook begonnen. 

Ik ben gisteravond eindelijk maar eens begonnen met het knippen van mijn laatste oogst. Zoals je misschien weet was het een oogst in twee delen. Er kwam namelijk maar weinig licht in de dichtbegroeide plant, waardoor ik de wat lager groeiende topjes aan de Runtz x Layer Cake had laten zitten.

Het eerste deel van de opbrengst bestond daardoor alleen uit hoofdtoppen. Ik had ze zolang in mijn vacuümpotten bewaard om ruimte te maken in mijn droogtent, maar ze moesten nog wel geknipt worden. Het tweede deel van de oogst was inmiddels ook droog, dus tijd voor een knipsessie. De hoofdtoppen waren het makkelijkste en het leukste om te knippen. Het tweede deel van de oogst ging helaas een stuk langzamer, en ik ben er dan ook nog niet helemaal klaar mee…

De topjes zijn wel compact (en zeer plakkerig) maar ze zijn niet groot en het zijn er heel veel. Ik denk dat het qua gewicht daardoor een uitstekende opbrengst wordt. Maar voor het oog en het knipwerk is het wel een stuk praktischer om wat grotere toppen te kweken.

Runtz x Layer Cake groeit weer!

En dat brengt me bij Runtz x Layer Cake, want die groeit weer en puilt uit van de nieuwe takjes. Uit ieder topje dat ik bij de oogst had laten zitten komen meerdere groeipunten, dus als ik niet uitkijk heb ik straks weer zo’n dicht begroeid bos in de Dokter Groen Special.

De overgang van bloei naar groeifase (reveggen) heeft slechts anderhalve week geduurd. Op 8 november had ik de wietplant (voor de derde keer) geoogst en op vrijdag de 17e zag ik de eerste nieuwe uitlopers. Razendsnel eigenlijk als je het mij vraagt.

Maar goed, ik moet dus even zien te voorkomen dat deze dame weer zo veel toppen krijgt, wil ik ervoor zorgen dat ze wat groter worden. De laatste keer heb ik de plant een beetje laten gaan wat dat betreft, waardoor de plant zo’n enorm bos geworden is.

…en wordt gesnoeid

Deze keer laat ik me niet weer door de plant verrassen, en dus heb ik haar vanmorgen alvast wat opgekuist. Ik heb alle topjes die er nog aan zaten eraf geknipt, en bij ieder topje één of twee uitlopers laten zitten. Deze groeien uit de onderkant van de topjes.

Als je de oude buds langer laat zitten komen er van beneden naar boven steeds meer nieuwe takken uit. Op een gegeven moment zit je dan met enorm veel takken, en is het te laat (zonde van de groei) om ze nog weg te halen. Door ze zo vroeg in de groeifase te verwijderen voorkom ik hopelijk dat het allemaal uit de kluiten gaat groeien.

Na het knippen van de topjes heeft de plant nog steeds heel veel nieuwe groeipunten. Veel meer dan een nieuwe wietplant die natuurlijk maar met één groeipunt begint. Ik zal waarschijnlijk dus wel vaker moeten snoeien de komende tijd.

Ik vraag me ook af wat er zou gebeuren als ik nu al naar 12/12 zou overschakelen? Misschien zou dat ook wel gewoon goed gaan maar dat ga ik toch niet doen. Runtz x Layer Cake mag nu op 18/6 blijven groeien tot ze weer 5-vingerige blaadjes heeft, en dan gaat ze weer op 12/12 voor haar vierde bloeifase.

De afgeknipte topjes ruiken trouwens heerlijk en zitten vol met trichomen. Die zijn tijdens het reveggen eigenlijk gewoon verder gerijpt, alleen zien ze er niet uit. Ik denk dat ik ze daarom maar zal laten drogen, en daarna voor wietboter bewaar.

Water en voeding

Qua water en voeding doe ik het rustig aan. Ik vervang elke week nog wel een emmertje water uit het hydrosysteem maar hou de EC-waarde laag. De pH-waarde stond vanmorgen perfect op 5,8 en de EC-waarde was 1,6. Nu de plant weer groeit gebruik ik de groei-formule van de Tri-Part voeding van Terra Aquatica. Vorige week was dat nog de pregrow-formule. De verhoudingen voor deze formule’s in ml/L vind je achter op de flessen.

Voor de komende week verwacht ik eigenlijk wel een explosieve groei met al die groeipunten. Nu de buds er allemaal af zijn krijgen de groeipunten weer meer energie om te groeien. Ik ben benieuwd hoe de plant er volgende week bijstaat, jij ook?

Dokter Groen

(advertentie)