- World Soil Day: onze beste kweekartikelen over aarde
- Video: introductie in kweekmediums | aarde, kokos en hydrologische bodems
- Wat zeggen de experts over zes jaar legale wiet in Canada?
- Bubba Diesel van dichtbij & gezonde stekken en zaailingen
- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
- Aftellen naar hét cannabis congres van 2024, op een iconische plek
Poep in de ventilator: stemming Duitse wietwet uitgesteld
Maandag startte het Deutsche Hanfverband (DHV), de grote Duitse broer van het VOC, een email-actie richting de SPD, een van de drie regeringspartijen. Het DHV protesteert tegen het uitstellen van de stemming over de cannabiswet. Conservatieve krachten in de SPD-fractie willen die toch al erg strenge wet nóg strenger maken.
Gecontroleerde cannabislevering in Duitsland
De zin over legalisering van cannabis in het regeerakkoord van de huidige Duitse regering is zo mooi, dat we hem op de cover van ons vorige VOC bidbook hebben gezet. Onder een foto van de Duitse Bondskanselier Olaf Scholz staan de vijftien hoopgevende woorden:
‘Wir führen die kontrollierte Abgabe von Cannabis an Erwachsene zu Genusszwecken in Lizenzierten Geschäften ein’
In goed Nederlands: ‘We introduceren de gecontroleerde levering van cannabis voor recreatief gebruik aan volwassenen in winkels met vergunning.’
Dat was december 2021, toen de zogenoemde ‘Ampelkoalition’, de verkeerslichtcoalitie van start ging. De naam verwijst naar de partijkleuren van de drie coalitiepartners: rood voor de SPD, geel voor de FDP en groen voor de Groenen.
Trekken de sociaal-democraten langzaam hun keutel in?
Twee jaar later is het veelbelovende voornemen uit het regeerakkoord verwaterd tot een strenge regulering in twee fasen. In de eerste fase worden bezit, thuisteelt en niet-commerciële cannabisclubs legaal. De tweede fase bestaat uit regionale proefprojecten met commerciële teelt en verkoop, een soort wietexperiment zoals wij het in Nederland – vanaf half december – gaan doen.
Over het wetsvoorstel voor de eerste fase zou het Duitse parlement, de Bundestag, deze week stemmen. Maar toen vloog de poep in de ventilator. Binnen de SPD-fractie leven er nog zorgen over het wetsvoorstel, zo klonk het plotseling. Opmerkelijk, want ook deze partij had eerder verklaard dat de drie coalitiepartijen het eens waren geworden over de wietwet.
Linkse hardliners vinden wietwet te laks en te liberaal
Wat is er aan de hand? DHV-directeur Georg Wurth tweette deze week een artikel uit opinieblad Der Spiegel en meldde daarbij: ‘Nieuwe informatie voor iedereen die gelooft dat de SPD-fractie aarzelt omdat ze de wet nog wil verbeteren: het zijn de hardliners in de SPD, die de wet te laks en te liberaal te vinden!’
In het stuk zegt SPD binnenlandwoordvoerder Sebastian Fiedler dat als het voorstel niet verandert meerdere SPD-ers onder wie hijzelf tegen zullen stemmen. De Duitse SPD kun je vergelijken met de PvdA in Nederland.
SPD-er Sebastian Hartmann zegt over het wetsvoorstel: ‘Al de eerste stap, het ongecontroleerd en zonder enige voorwaarden toestaan van thuisteelt voor volwassenen zou een grote fout zijn. De wet heeft geen effect op de georganiseerde misdaad en voldoet daarmee niet aan een kerndoelstelling.’
Uitstel met kwalijke gevolgen voor cannabisliefhebbers
Let wel: dit zijn géén woordvoerders drugsbeleid. Ze gaan er dus niet over en hun woorden laten zien dat ze er ook verdomd weinig verstand hebben. Want natuurlijk zijn er wél voorwaarden aan de thuisteelt in het wetsvoorstel, zoals een maximum van drie wietplanten per persoon.
Bovendien is de maximale bezitshoeveelheid voor thuistelers slechts 50 gram, wat betekent dat je of extreem slecht moet kweken of dat je het grootste deel van je oogst moet weggooien. Overigens was het maximum eerst 25 gram, wat nog lachwekkender is.
Door het uitstel komt het tijdspad in gevaar: op 1 april volgend jaar zouden de nieuwe regels voor bezit en thuisteelt van kracht worden en op 1 juli die voor de cannabisclubs. Georg Wurth zegt in het DHV-News van 1 december dat hij nog steeds vertrouwen heeft dat de wet er zal komen. Maar de vertraging is onacceptabel, want die leidt tot meer dan tienduizend (!) nieuwe strafzaken tegen cannabisconsumenten per maand.
Er moet snel gestemd worden over de wietwet, anders…
Daarom startte het DHV begin deze week een email-actie. In de oproep om een protestmail te sturen naar de fractievoorzitter van de SPD, stelt het DHV dat het wetsvoorstel nu al ver af staat van een werkelijk liberale cannabispolitiek. ‘Het is al het kleine alternatief voor de eigenlijk geplande introductie van cannabiswinkels. En zelfs in deze gestripte versie hebben de oude, repressieve ideeën de overhand gehad.’
Maar toch is de wietwet nog steeds een grote stap vooruit, vindt het DHV. Nu er uitgebreid over het voorstel is onderhandeld moet er over gestemd worden, “zodat de massale vervolging van hennepvrienden eindelijk ophoudt”.
Een reden om door te pakken die Georg niet noemt, is een mogelijke val van de Duitse regering. De kans daarop is niet groot, maar ondenkbaar is het niet. En dan is het voor de wietwet helemaal dicke scheiße. Want ook in Duitsland scoren rechtse en radicaal-rechtse partijen goed. En die hebben niet veel op met hennepvrienden.