(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Geld moet rollen zeggen ze wel eens en dat gaat zeker op in december, wanneer veel mensen een eindejaarsbonus of dertiende maand krijgen. Gezien het grijze, natte en koude weer hier dromen we dan al snel over een leuke stedentrip of vakantie buiten Nederland. Dat je daarbij tegenwoordig rekening houdt met het lokale cannabisbeleid spreekt voor zich, vandaar deze actuele ranglijst met de twintig wietvriendelijkste landen op onze aardbol. Daarmee wordt zowel de wetgeving als het aantal mede-cannabisliefhebbers bedoeld. Happy hollidays!  (alvast)

Hitlijst op basis van ‘jaarlijkse prevalentie cannabisgebruik’ en de wet

Vanzelfsprekend stuurt CNNBS je niet naar ongezellige landen waar ze bij wijze van spreken je kop er afhakken voor wiet, denk aan Indonesië, Singapore, China en zo’n beetje het hele Midden-Oosten (waar je momenteel natuurlijk sowieso niet gaat liggen zonnebaden met een jonko).

Nee, wij selecteren het cannavriendelijke reisaanbod op basis van de wettelijke status van ons favoriete stukje fruit, wat wil zeggen dat wiet er minimaal gedecriminaliseerd is maar nog liever gelegaliseerd. Wiet vanuit de Lage Landen meenemen op stedentrip of vakantie raden we je niet echt aan, laten we gewoon het aloude motto ‘Support your local dealer‘ hanteren in deze, dat is wel zo veilig.

De volgende landen zijn gerangschikt op basis van hun jaarlijkse prevalentie van cannabisgebruik, zoals vermeld in het UNODC-werelddrugsrapport. De jaarlijkse prevalentie is het percentage van de jeugd en de volwassen bevolking dat minstens één keer cannabis heeft gebruikt in het afgelopen jaar.

Genoeg voorpret zo, laat de grote cannabis vakantieshow beginnen – waar willen, kunnen of moeten we heen in 2024?

#20  Ecuador- Jaarlijks Cannabisgebruik: 0,67%

Ecuador heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt in het veranderen van zijn benadering van wiet. Terwijl het land vroeger notoir bestraffende cannabiswetten had, werd de drug gedecriminaliseerd in 2013. Echter, de wet werd pas volledig van kracht in juni 2020!

Medicinale cannabis is ook legaal in Ecuador, maar het mag niet meer dan 1% THC bevatten, dus dat is best een beetje flauw(ekul). Met de hervorming van het strafrecht in 2021 is de cannabis- en industriële hennepindustrie een opkomende tak van sport in het Zuid-Amerikaanse land.

#19  Thailand – Jaarlijks Cannabisgebruik: 1,33%

In juni 2022 werd Thailand het eerste Aziatische land dat de teelt, distributie, marketing en consumptie van alle delen van de cannabisplant decriminaliseerde. Het legaliseren van de commerciële verkoop en persoonlijke teelt van cannabisproducten is de laatste stap in het plan van de Thaise regering om de plant te gelde te maken als lucratief geldgewas.

Landbouw biedt nog steeds werk aan bijna een derde van de beroepsbevolking van Thailand en de regering is van plan om een grotere exportindustrie rond het gewas te ontwikkelen. Daarbij verwacht men dat de nationale cannabisindustrie meer dan 2 miljard euro zal bijdragen aan de economie.

Alles is wel enigszins onder voorbehoud mensen, aangezien de nieuwe regering plannen heeft om de wildgroei aan coffeeshops (meer dan 6.000 binnen 6 maanden na legalisatie) aan te pakken…

#18  Mexico – Jaarlijks Cannabisgebruik: 2,1%

In 2021 keurde de Mexicaanse wetgever een wet goed om cannabis te decriminaliseren voor recreatief, wetenschappelijk, medisch en industrieel gebruik. Maar belangrijke regelgeving blijft helaas steken in de Senaat.

Een volledig legale cannabismarkt in Mexico zou ongeveer 3 miljard euro per jaar waard kunnen zijn, en minstens 101.000 hectare – voornamelijk in de noordelijke staten Sinaloa, Chihuahua en Sonora – wordt al gebruikt voor illegale teelt.

#17  Malta – Jaarlijks Cannabisgebruik: 3,1%

In 2021 werd Malta het eerste land in de Europese Unie dat het kweken en persoonlijk gebruik van cannabis legaliseerde, zowel voor medische als recreatieve doeleinden. Malta’s nieuwe regels staan mensen toe om tot zeven gram wiet bij zich te hebben, tot vier planten in hun huis te kweken en tot 50 gram gedroogde toppen thuis te bewaren – allemaal zonder risico op vervolging. Ook mogen zogeheten social clubs gezamenlijk wiet telen voor hun leden

Vorig jaar werd Materia Malta het eerste bedrijf dat medische cannabis exporteerde, toen het de eerste commerciële export van mediwiet naar Duitsland voltooide.

#16  Colombia – Jaarlijks Cannabisgebruik: 3,27%

In 1994 decriminaliseerde Colombia het persoonlijk gebruik en de thuisteelt van verschillende cannabissoorten. Eke Colombiaanse inwoner mag tot 20 planten oogsten voor eigen gebruik. Wiet verkopen of kopen blijft echter illegaal.

Colombia werd in 2016 al een land met legale medicinale cannabis. Onlangs nog keurde een commissie van de Colombiaanse Senaat een wetsvoorstel goed om wiet te legaliseren (wat voor de goede orde dus echt iets anders is dan decriminaliseren). Al met al niet slecht voor deze ultieme narcostaat, zeg zelf.

#15  Georgië – Jaarlijks Cannabisgebruik: 3,4%

In 2018 legaliseerde het Georgische Constitutionele Hof het gebruik van cannabis, waarmee het land het eerste voormalige lid van de inmiddels uiteengevallen Sovjet-Unie werd dat dit deed. Georgiërs mogen de drug echter nog steeds niet kweken, opslaan of verkopen.

Georgië wordt desondanks wel gerekend tot het handjevol landen met legale wiet.

#14  Zuid-Afrika – Jaarlijks cannabisgebruik: 3,65%

Het Zuid-Afrikaanse Constitutionele Hof achtte het verbod op eenvoudig bezit en het kweken van cannabis in 2018 onwettig en gaf opdracht om de wetgeving binnen twee jaar te wijzigen. Hoewel de uitvoering van het gerechtelijk bevel langer duurde dan verwacht, keurden de Zuid-Afrikaanse wetgevers in november van dit jaar eindelijk een wetsvoorstel goed om wietbezit en -teelt door volwassenen te legaliseren.

De Zuid-Afrikaanse markt voor medicinale en recreatieve cannabis wordt geschat op respectievelijk 585,5 miljoen dollar en 1,05 miljard dollar.

#13  Portugal – Jaarlijks Cannabisgebruik: 5,1%

In 2001 nam Portugal een ongekende stap en werd het het eerste land dat alle (!) illegale drugs decriminaliseerde, inclusief wiet uiteraard.

Medisch gebruik van cannabis werd in 2018 ook gelegaliseerd in het land. Op dit moment zijn er liefst 42 bedrijven met licenties voor activiteiten gerelateerd aan medicinale cannabis in Portugal – een groei van 23,5% ten opzichte van 2022.

#12  Luxemburg – Jaarlijks Cannabisgebruik: 5,4%

Luxemburg wordt gerekend tot de Europese landen met legale recreatieve wiet in 2023. Het piepkleine groothertogdom Luxemburg werd eerder dit jaar de tweede lidstaat van de Europese Unie die het bezit en de kweek van cannabis voor persoonlijk gebruik legaliseerde. Volgens de nieuwe wet mogen inwoners maximaal vier wietplanten per huishouden kweken en maximaal 3 gram wiet buiten hun woning bezitten.

#11  Argentinië – Jaarlijks Cannabisgebruik: 8,13%

Hoewel het bezit van kleine hoeveelheden wiet in Argentinië is gedecriminaliseerd, blijft de teelt, distributie en verkoop van cannabis illegaal. Het land heeft stappen ondernomen om cannabis voor medische doeleinden te legaliseren en sommige provincies hebben ook het gebruik van de drug voor persoonlijk gebruik gedecriminaliseerd.

Argentinië is ook op zoek naar een binnenlandse markt voor medicinale cannabis en wil (meer dan broodnodige) buitenlandse valuta genereren door middel van export. Momenteel vinden er 51 gereguleerde onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten plaats in het hele land.

#10  Italië – Jaarlijks Cannabisgebruik: 10,21%

We denderen de Top 10 binnen met een land waar ook 1 op de 10 mensen afgelopen jaar wiet heeft gerookt. Op dit moment is cannabis in Italië legaal voor medisch en industrieel gebruik – hoewel het streng gereguleerd is. Voor recreatief gebruik is cannabis ‘slechts’ gedecriminaliseerd.

In de loop van 2021 gebruikte ongeveer 17,7% van de middelbare scholieren in Italië cannabis, waarbij dit cijfer oploopt tot 20% als alleen naar mannelijke scholieren wordt gekeken. De Italiaanse hoofdstad Rome behoort tot de steden met de hoogste wietconsumptie ter wereld. Kortom, het is niet slecht toeven voor ons soort mensen in La Bella Italia!

#9  Nederland – Jaarlijks Cannabisgebruik: 10,4%

Cannabis is sinds 1976 beschikbaar voor recreatief gebruik in Nederlandse coffeeshops. En hoewel Amsterdam 40 jaar lang het cannabistoerisme heeft gedomineerd, neemt het nu afstand van deze miljardenindustrie. Eerder dit jaar vertelde burgemeester Femke Halsema aan de media dat de hordes blowers een plaag voor de stad vormen en criminaliteit en verstoring van de openbare orde in de hand werken. Pfff…

Nederland gaat na jaren soebatten in december officieel van start met het proefprogramma om de verkoop van cannabis voor volwassenen te legaliseren, ofwel het wietexperiment. Wie er direct vroeg bij wil zijn met legale Nederwiet weghappen, die boekt vanaf 15 december dus een stedentripje naar de sowieso altijd keigezellige Brabantse steden Tilburg en Breda.

#8  Spanje – Jaarlijks Cannabisgebruik: 10,5%

Spanje heeft het gebruik van cannabis gedecriminaliseerd en het is toegestaan om tot 100 gram van de drug te hebben, uitsluitend voor privé- en persoonlijk gebruik. Het kweken van wiet op privéplekken is ook gedecriminaliseerd, wat heeft geleid tot een toename in het openen van ‘cannabis social clubs’.

In Barcelona en Madrid zijn deze clubs niet strikt legaal. In plaats daarvan opereren ze in een grijs juridisch gebied waarin ‘leden’ lid worden van clubs en cannabis die ze kweken ‘delen’. Donaties worden ingewisseld voor tokens, die vervolgens worden gebruikt om producten te kopen. Met een gemiddelde prijs per gram van 6,25 euro behoort Madrid overigens tot de steden met de goedkoopste wiet ter wereld.

Oh ja, als buitenlandse toerist ‘lid worden’ van zo’n CSC is doorgaans geen raketwetenschap…

#7  Tsjechië – Jaarlijks Cannabisgebruik: 11,1%

Hoewel Tsjechië nog steeds behoort tot de landen waar recreatief wietgebruik illegaal is, werd cannabisbezit voor persoonlijk gebruik in 2010 gedecriminaliseerd en medicinale cannabis in 2013 gelegaliseerd.

Na een decennium van geleidelijke liberalisering, bereidt Tsjechië zich voor op de introductie van een volledig legale en gereguleerde cannabismarkt met de goedkeuring van het Actieplan verslavingsbeleid 2023-2025  (wat een verschrikkelijke titel voor een op zich mooi plan) in april van dit jaar.

#6  Chili – Jaarlijks Cannabisgebruik: 12,05%

Chili heeft het hoogste cannabisgebruik per hoofd van de bevolking in Zuid-Amerika, een fraaie prestatie op zich. Hoewel de drug illegaal blijft voor recreatief gebruik, nam het land in 2005 een wet aan om het bezit van kleine hoeveelheden voor persoonlijk gebruik te decriminaliseren en in 2015 kreeg medicinale wiet een legale status.

De wietteelt lijkt toe te nemen in Chili volgens het Narcotrafficking Observatory Report van 2021, gepubliceerd door het Openbaar Ministerie. Autoriteiten namen 285.000 wietplanten in beslag in 2020, bijna 50.000 meer dan in 2019. Dat gaat dus onmiskenbaar de goeie kant op daarginds.

#5  Israël – Jaarlijks Cannabisgebruik: 14%

Israël decriminaliseerde het privégebruik van cannabis voor burgers ouder dan 18 jaar in 2019. Jarenlang was het roken van wiet sociaal toegestaan in het land in het Midden-Oosten, ondanks dat het technisch gezien illegaal was. Ook op medicinaal cannabisgebied is Israël al vele jaren een voorloper trouwens.

Patiotafels in steden als Rishon Letsiyon zijn bezaaid met mensen die openlijk joints rollen en opsteken zonder erbij na te denken. Ironisch genoeg wordt het roken van cannabis in Israël op meer openbare plaatsen getolereerd dan in landen als Canada, waar recreatieve wiet wél volledig legaal is.

#4  Uruguay – Jaarlijks Cannabisgebruik: 14,6%

Uruguay legaliseerde als eerste land ter wereld cannabis voor volwassenen in 2013, en begon vier jaar later met de verkoop ervan. Apotheken in het land verkochten bijna 10,7 miljoen gram wiet tussen juli 2017 en juli 2023. Als burger mag je er ook voor kiezen om zelf thuis plantjes te kweken of je aan te sluiten bij een cannabis social club met maximaal 500 leden.

Er zijn drie bedrijven die cannabis produceren en de verkoop ervan is toegestaan in 37 apotheken verspreid over tien departementen in het hele land. Uruguay begon in 2019 ook wiet te exporteren en verdubbelde de export in 2020 tot bijna 7 miljoen euro.

#3  Jamaica – Jaarlijks Cannabisgebruik: 18%

Ganja is diep geworteld in de geschiedenis en cultuur van Jamaica, maar het is niet legaal. Het wietvriendelijke eilandland legaliseerde medicinale cannabis en decriminaliseerde het bezit van maximaal 2 gram in 2015, na meer dan een eeuw verbod waarbij de plant als wapen werd gebruikt om andersdenkenden het zwijgen op te leggen en hun rechten te ontnemen.

De wietteelt tiert echter – zoals te verwachten – welig op Jamaica, met jaarlijks naar schatting 15.000 hectare illegaal gekweekte cannabis, meestal voor de export. Consumptie voor locals en toeristen wordt praktisch overal getolereerd, net als de (straat)handel in wiet.

#2  Canada – Jaarlijks Cannabisgebruik: 20,7%

De Canadese cannabismarkt is sinds de legalisatie in oktober 2018 met dubbele cijfers blijven groeien – van een marktomvang van $1,2 miljard in 2019 tot $4,7 miljard in 2022. Er zijn meer dan 3.000 LEGALE verkooppunten in het land.

Als eerste G20-land dat cannabis legaliseert voor volwassen gebruik en een nationale markt creëert, staat Canada op het punt een blauwdruk voor regelgeving te maken voor de rest van de wereld. Maar goed, dat zeggen we nu ook alweer vijf jaar, dus graag wel een beetje opschieten nu!

#1  Verenigde Staten van Amerika – Jaarlijks Cannabisgebruik: 22,8%

Hoewel de Verenigde Staten vasthouden aan het bestaande federale verbod op cannabis, is het recreatieve gebruik van wiet gelegaliseerd in 24 staten, en ook in het District of Columbia, Guam en de Noordelijke Marianen. Ohio werd de 24e staat die cannabisgebruik door volwassenen voor niet-medische doeleinden toestond toen een meerderheid van de kiezers op 7 november 2023 een overeenkomstige stembusmaatregel goedkeurde.

De Amerikaanse legale wietindustrie kreeg enkele klappen in 2022, maar volgens cannabisonderzoeker Brightfield Group bedraagt de omzet dit jaar 31,8 miljard dollar en dit groeit door naar 50,7 miljard dollar tegen 2028! De toenemende legalisatie van cannabis en de stijgende acceptatie van het gebruik ervan voor medische doeleinden zijn de belangrijkste factoren die de groei van de markt stimuleren.

[Alle foto’s: Shutterstock]
(advertentie)