(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

December is de feestmaand bij uitstek en het lijkt wel alsof driekwart Nederland met Kerst en Oud & Nieuw vrij is. En wat kan je dan beter doen dan stevig aan de canna-dis gaan? Juist, niets! Maar net als met eten en drinken is het niet verstandig om je zomaar in de THC-put te storten. Daarom zes nuttige tips om je canna-kantie tot een doorslaand succes te maken.

Met de beste wensen van de … overheid

De tips die we je zo meteen serveren komen trouwens gedeeltelijk van de overheid. Ja echt. Niet van de onze natuurlijk, dat zou pas echt nieuws zijn. Nee, wel van de regionale autoriteiten in de Canadese deelstaat Quebec.

Oui putain, daar spreken ze Frans! Maar wij hebben hun ‘LES FÊTES ET LE CANNABIS: 6 CONSEILS POUR ÉVITER LES MAUVAISES EXPÉRIENCES‘ tijdens het bewerken ook maar gelijk naar je moerstaal omgezet.

Geniet van je vrije dagen; met cannabis en deze 6 tips gaat dat vast wel goed komen! [foto: andrey_l/Shutterstock]

Tip 1: Ga voor de beste kwaliteit

Hoewel koopjesjagen, hamsteren en zegeltjes plakken ons Nederlanders in het bloed zit, is goedkoop niet altijd de beste koop. Sterker nog; iets wat je via je longen toedient, daar kan je beter geen consessies op doen qua kwaliteit! Schimmels of restanten van voeding of pesticiden roken, je moet het vermijden als de vogelgriep.

En aangezien nog altijd 94 procent van de cannabis consumenten hier de wiet of hasj met tabak naar binnen werkt, geldt deze regel dus voor bijna iedereen. Trouwens, ook als je verdampt of eet wil je natuurlijk geen meuk maar iets fatsoenlijks. Want je bent toch niet gek?!

LEES OOK:  Shoptips: herken goede (en slechte) wiet

Tip 2:  Ken je grenzen

Cannabis heeft op elk mens een verschillende uitwerking. Waar de ene blower totaal van de wereld gaat door een volvette rijpe White Widow, daar vraagt de ander of er nog wat van gaat komen (bij wijze van spreken dan hè).

Kies daarom eerder voor de wiet en hasj met lagere THC-gehaltes. In een hoge doses kan THC – de belangrijkste psycho-actieve stof in cannabis – intense effecten produceren. Je kan je er zelfs slecht door gaan voelen: snelle hartslag, angst, desoriëntatie.

Tip 3:  Red je longen

Toch nog even over je longen. Nee, we gaan je niet met preken over het stoppen met tabak lastigvallen, het is tenslotte vakantie en dat moet leuk blijven. Maar als je dan toch old school met tabak via je longen blowt, hou de rook dan niet overdreven lang vast in die organen.

Want dat is een hardnekkige stoners mythe: dat je stoneder/higher wordt als je zo lang mogelijk de rook in je longen ‘chambreert’. Onzin! En onze Canadese overheidsvrienden in Quebec voegen daar nog de volgende goedbedoelde waarschuwing aan toe: mix je wiet of hasj niet met tabak, nicotine is erg verslavend.

Biologisch is beter! [beeld: daver2002ua/Shutterstock]

Tip 4:  Doe rustig aan met edibles

Er wordt wat afgesnoept met de feestdagen, en in onze kringen moet je dan niet stomverbaasd zijn als er ook een cannabis-bakseltje of drankje op tafel komt. Wijn, bier, cake en koek… het zorgt voor extra plezier. Maar bedenk dat het veel langer duurt voordat de wiet/hasj binnenkomt dan wanneer je een joint rookt of cannabis verdampt. En als het dan eenmaal binnen is – na pakweg een uurtje – werkt het ook nog eens veel langer door!

Begin daarom met een kleine dosis. En wacht totdat je daarvan de effecten voelt voordat je nog meer naar binnen smikkelt (of drinkt). Let er ook goed op dat je edibles niet zomaar door kinderen en/of huisdieren kunnen worden gepakt.

LEES OOK:  9 tips tegen spacecake (edibles) overdosis

Tip 5:  Wees voorzichtig met het ‘mixen’

En nee, dan bedoelen we niet dat je wiet en hasj tegelijkertijd rookt (dat mag best), maar dat je oplet met alcohol in combinatie met cannabis. Daardoor worden namelijk de effecten van beide (!) substanties versterkt. En voor je het weet ben je ‘stronken’.

De drank-wiet mix kan je misselijk of duizelig maken, iets wat bij stevige inname niet zelden resulteert in ouderwets kotsen. Geen bezigheid voor de feestdagen, inderdaad. Ook als je medicijnen gebruikt is het raadzaam om even te checken – bij arts of apotheker of online – of de combinatie met wiet/hasj niet tot ongewenste effecten leidt.

LEES OOK:  Hollandse voetbalclash – Team Stoned vs. Team Drunk

Tip 6:  Plan van te voren hoe je naar huis gaat (komt)

Klinkt als een cliche dat je oma je ongevraagd meegeeft na het kerstdiner, maar toch. Cannabis heeft nou eenmaal de neiging om – achter het stuur van auto, scooter en fiets – reactietijd te vertragen en concentratie te verminderen.

Daarom kan het geen kwaad om van te voren even een Bob te regelen. Of je neemt een taxi of gaat met het openbaar vervoer. En als dat allemaal geen optie is, wacht dan gewoon 2 uurtjes…

Het is december en dus is de feestmaand officieel begonnen… {foto: IRA_EVVA/Shutterstock]

Wij wensen jullie alvast heel fijne feestdagen met een overvloed aan drank, spijzen en natuurlijk(e) cannabis! 

(advertentie)