(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wanneer je regelmatig last hebt van spanningen, zenuwen, angsten of nerveus piekeren en je wilt toch een beetje lekker kunnen slapen, dan is cannabis de oplossing. Niet het bekende “slaapmutsje” (alcohol) en ook niet geheelonthouding dus, maar wiet! En dat verzinnen wij natuurlijk niet zelf, het is de duidelijke uitkomst van een studie onder mensen die zelf aan genoemde aandoeningen leiden. 

Wat is beter om lekker te slapen: niks, alcohol of wiet?

Mensen met angst ervaren een betere slaapkwaliteit op dagen dat ze wiet gebruiken in vergelijking met dagen waarop ze alcohol of helemaal niets gebruiken, zo blijkt uit een nieuw, door de Amerikaanse federale overheid gefinancierd onderzoek.

Voor deze studie, gepubliceerd in het tijdschrift Drug and Alcohol Review, analyseerden onderzoekers van de University of Colorado, Colorado State University en University of Haifa (Israël) de subjectieve slaapkwaliteit van 347 mensen die aangaven cannabis te gebruiken om angst te behandelen.

Ze wilden de verschillende manieren begrijpen waarop de slaap werd beïnvloed door het gebruik van wiet, alcohol, geen van beide of beide op een bepaalde dag. Gezien het nog altijd geldende federale cannabisverbod in de VS, is het opmerkelijk dat het onderzoek financieel werd gesteund door een federale overheidsinstantie: National Institutes of Health.

Honderden mensen houden maand lang slaapdagboek bij

Deelnemers aan de studie moesten gedurende 30 dagen dagelijks een enquête invullen, waarin ze hun drugsgebruik en hun subjectieve slaapervaring van de nacht ervoor deelden. Onderzoekers vergeleken de resultaten van dagen zonder gebruik, dagen met alleen cannabis, dagen met alleen alcohol en dagen met gezamenlijk gebruik.

“Vergeleken met niet-gebruik, rapporteerden deelnemers een betere slaap na alleen cannabisgebruik en na gelijktijdig gebruik, maar niet na alleen alcoholgebruik”, zo schrijven de auteurs.

De studie stelde ook een verband vast tussen de frequentie van wiet- en alcoholgebruik en slaapresultaten. Mensen die de substanties vaker gebruikten, rapporteerden een betere slaapkwaliteit op dagen dat ze alléén cannabis gebruikten in vergelijking met minder frequente wiet- en alcoholgebruikers.

‘Meer bewijs voor slaapverbeterende eigenschappen van wiet’

Volgens de auteurs bevestigt hun studie hiermee eerder gerapporteerde experimentele bevindingen onder personen zonder slaap- en angstproblemen dat cannabis over het algemeen wordt geassocieerd met een hogere subjectieve slaapkwaliteit.

“De resultaten bouwen voort op ander onderzoek dat suggereert dat frequenter gebruik van alcohol en cannabis de dagelijkse associaties van cannabisgebruik en slaap kan matigen, mogelijk door farmacokinetiek (de processen die een stof die aan het lichaam wordt toegediend doorloopt, red.) en kruissensibilisatie.”

De auteurs zeggen dat hun hypothese over de invloed van alleen wietconsumptie op de slaap “bevestigd” is, omdat zowel dagen van alleen cannabisgebruik als dagen van gezamenlijk gebruik gekoppeld waren aan een hogere waargenomen slaapkwaliteit in vergelijking met niet-gebruik.

“De slaapkwaliteit was duidelijk beter na dagen met alleen cannabis in vergelijking met dagen met gezamenlijk gebruik. Deze bevindingen dragen bij aan het opkomende bewijs van de slaapverbeterende eigenschappen van cannabis.”

Invloed van tolerantie

Hoewel van alcohol ook is vastgesteld dat het mensen helpt in slaap te vallen, bevestigt het onderzoek eerdere bevindingen dat het de algehele slaapkwaliteit niet verbetert, vooral in vergelijking met cannabis.

Interessant is dat het onderzoek ook aangeeft dat de slaapverwekkende effecten van uitsluitend cannabis niet verzwakken na verloop van tijd bij mensen die vaker wiet en alcohol gebruikten. Dat suggereert dat tolerantie geen invloed heeft op de slaapkwaliteit.

In feite suggereren de resultaten een tegenovergesteld patroon. “Betere slaapkwaliteit na dagen van cannabisgebruik (vergeleken met dagen zonder gebruik) bij mensen die vaak cannabis gebruiken”, aldus het onderzoek.

“Dit zou het gevolg kunnen zijn van de hogere doses die frequente gebruikers gebruiken, mogelijk gekoppeld aan een betere slaap. Het begrijpen van verschillende cannabiscombinaties en de slaapeffecten daarvan blijft echter beperkt en vereist verder onderzoek.”

Meer onderzoek nodig, ook naar combineren wiet en alcohol

“Er is dringend behoefte aan experimentele studies die de effecten van cannabis en alcohol op de slaap onderzoeken”, concluderen de Amerikanen en Israëliërs. “Onze studie suggereert dat cannabis positieve effecten kan hebben op de subjectieve slaapkwaliteit bij individuen die van plan zijn cannabis te gebruiken om met angst om te gaan.”

“Dagelijks alcoholgebruik heeft mogelijk minder invloed op de slaap in deze populatie wanneer het zonder cannabis wordt gebruikt. En wanneer het samen met cannabis wordt gebruikt, kan alcohol het positieve effect van cannabis op de slaap verminderen”, concludeert de studie.

LEES OP CNNBS OOK:

[fotografie: Shutterstock]
(advertentie)