(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Heel veel mensen consumeren graag cannabis voor het slapen gaan. Inmiddels zijn er ook al de nodige wetenschappelijke studies die bewijzen dat wiet inderdaad een effectief natuurlijke slaaphulpmiddel is, zonder de vervelende bijwerkingen die farmaceutische slaappillen vaak hebben. In dit artikel verklaren we niet alleen hoe het komt dat je lekker kunt pitten op cannabis, maar ook wat er gebeurt als je high gaat slapen?

Maken sativa of indica cannabissoorten je slaperig?

Eén ding is zeker: de soort is belangrijk. De beste strains om te slapen zijn bijna altijd een indica, omdat dit de ontspannende soort wiet is. Van sativa daarentegen wordt aangenomen dat het de meer energieke wietvariant is. Maar omdat de meeste moderne cannabissoorten een mix zijn van sativa en indica (hybride dus), moet je zeker niet alleen op deze indeling afgaan bij het kiezen van je ideale slaapverwekkende wietje.

Het verband tussen cannabis en slaap komt namelijk vooral op het conto van de cannabinoïde-receptoren in de menselijke hersenen. Deze mechanismen zijn essentieel bij het opwekken van gevoelens van angst en de vecht-of-vluchtreactie. Door binding van de cannabinoïden in wiet met deze receptoren in je brein voel je je van nature rustig en moe.

Waarom maakt wiet me slaperig?

Nu we weten dat cannabinoïde-receptoren ervoor zorgen dat je je slaperig voelt, gaan we dieper op de zaak in.

Volgens de Amerikaanse Sleep Foundation wordt aangenomen dat wanneer cannabinoïden zich binden aan de receptoren in je hersenen, ze berichten sturen naar de hersenen om de hoeveelheid adenosine te verhogen en het opwindingssysteem van de geest te onderdrukken. Samen bevorderen deze twee acties sedatie (sedatie betekent letterlijk het verlagen van het bewustzijn) en geven ze je een slaperig gevoel.

De belangrijkste actieve bestanddelen van cannabis zijn tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD). Hoewel wordt aangenomen dat THC verantwoordelijk is voor het gevoel van sedatie, kan het sommige mensen ook stimuleren. Bij deze mensen kan het roken van cannabis dus juist leiden tot moeilijkheden om in slaap te vallen.

Anderzijds bevordert CBD in lagere doses de alertheid, terwijl het in hogere doses tot slaperigheid leidt. De effecten van deze verbindingen samen kunnen het voor sommige mensen gemakkelijker maken om in slaap te vallen – vooral voor mensen met chronische aandoeningen.

Over het antwoord op de vraag “Maakt wiet je slaperig?” bestaat weinig twijfel… [foto: Iryna Imago/Shutterstock]

Maakt indica je slaperig?

Verschillende cannabissoorten hebben verschillende effecten, het zal je niet verbazen. De meest gebruikte hoofdcategorieën zijn echter nog altijd indica en sativa, ook al vinden steeds meer deskundigen dat je óók naar het terpeenprofiel van een strain zou moeten kijken.

Indica wordt beschouwd als de meer kalmerende soort wiet. Iedereen die een indica soort rookt zal de sterke gevoelens van ontspanning en vermoeidheid opmerken. Mensen gebruiken het ook primair voor pijnbestrijding of het overwinnen van slapeloosheid.

Dus, maakt indica je moe? Het antwoord is overweldigend: ja.

Maakt sativa je slaperig?

Van sativa wordt aangenomen dat het de energieke soort cannabis is. Veel cannabisliefhebbers gebruiken sativa om de creativiteit te bevorderen, of om (sneller) te herstellen van vermoeidheid.

De meeste mensen ervaren een energieboost van sativa vanwege de stimulerende effecten. Bij sommige mensen kan dit zelfs leiden tot gevoelens van euforie.

Hoewel dit zou betekenen dat je van sativa niet slaperig wordt, geloven sommige deskundigen dat hetTHC-gehalte en andere ingrediënten de doorslag geven, vooral bij hybride soorten.

Maakt sativa je dus moe? Dat kan, maar het is waarschijnlijk minder effectief om je te helpen slapen als dat je voornaamste zorg is.

Wat gebeurt er als je high slaapt?

Over het antwoord op de vraag “Maakt wiet je slaperig?” bestaat weinig twijfel. Maar wat er gebeurt als je slaapt terwijl je high bent, dat is minder zeker. Onderzoek is minimaal omdat het wereldwijde cannabisverbod wetenschappers er heel lang van weerhouden heeft – en nog steeds van weerhoudt – om dit deel van de cannabiswereld te onderzoeken. In plaats daarvan is het meeste bewijs anekdotisch.

Om het verband tussen wiet en REM-slaap aan te pakken, moet je weten dat niet alle slaap gelijk is. Iedereen doorloopt verschillende slaapcycli, waarvan de meest kritische de REM-slaap is.

Volgens Dr. Kevin Hill is fase vier, of REM slaap, het meest kritisch om te bepalen of je fris en fruitig wakker wordt, of moe en eigenlijk alweer klaar om terug naar bed te gaan.

Stadium vier is wanneer je hersenen verfrist zijn, maar studies hebben aangetoond dat wiet de effecten van de REM-slaap kan verminderen. Aan de andere kant moet worden opgemerkt dat dit niet overtuigend is en dat het onderzoek beperkt is.

Volgens de befaamde Harvard Medical School zou dit kunnen komen doordat stadium drie van de slaapcyclus langer wordt als je wiet rookt voor het slapen gaan. Fase drie is een diepe of trage slaapfase, waarin het lichaam zich kan vernieuwen en herstellen.

Huidig onderzoek toont aan dat dit het deel van de slaapcyclus is dat het meest gevoelig is voor cannabisgebruik. Het verlengen van stadium drie vermindert de tijd die je doorbrengt in het REM-slaapstadium, wat voor een groot deel zou kunnen verklaren waarom wiet en REM-slaap slecht samengaan.

Is het veilig om te gaan slapen als je high bent?

Met dit in gedachten kom je als vanzelf tot de vraag: “Is het veilig om te slapen als je high bent?”

Niets wijst erop dat de combinatie van THC en slaap leidt tot gezondheidsbedreigende bijwerkingen. Het kan echter wel betekenen dat als je elke nacht op wiet vertrouwt om te slapen, het een uitdaging kan zijn om de rustgevende slaap te krijgen die je verdient.

Bovendien, als je afhankelijk wordt van het roken van wiet voor het slapen gaan, is er een kans dat je symptomen van slapeloosheid ervaart wanneer je het niet rookt.

Kun je een high ‘eruit slapen’?

Wiet wordt veel gebruikt als slaapmiddel, maar sommigen vragen zich af: “Waarom voel ik me ná het slapen nog steeds high?”

Slaap heeft geen invloed op of je high bent of niet. Hoewel 70% van de Amerikaanse jongvolwassenen beweert dat ze cannabis gebruiken om te slapen, blijft de THC even lang in je bloedbaan – of je nu wakker bent of slaapt.

Hoe lang de THC in je systeem blijft hangt af van de sterkte van je wiet, hoe je het consumeert en hoe snel je slaapt na het roken.

Een goeie edible eten om te gaan slapen, kan je bijvoorbeeld tot 12 uur lang de effecten van je high laten voelen. Aan de andere kant zal het effect van het opsteken van een joint gemiddeld drie tot vier uur duren.

Met andere woorden; als je na het gebruik van een edible een dutje van een uur doet, word je nog steeds high wakker.

Cannabis en REM-slaap: hoe beïnvloedt wiet de slaap?

Zoals we hebben vastgesteld is de REM-slaap de meest cruciale fase in de slaapcyclus. Dit is de fase die het mogelijk maakt dat je fris wakker wordt.

Studies lijken aan te tonen dat cannabisgebruikers minder tijd besteden aan de REM-slaap. Wat gebeurt er dan als je high gaat slapen?

Op korte termijn lijkt cannabisgebruik de tijd die je doorbrengt in de REM-slaapcyclus te verhogen, dus als je een sporadische cannabisgebruiker bent, hoef je je geen zorgen te maken.

Daarentegen kunnen grote hoeveelheden THC op lange termijn verhinderen dat je droomt, nieuwe herinneringen opbouwt en emoties verwerkt.

Wat gebeurt er met je hersenen als je high slaapt?

Voordat je eraan denkt om wiet toe te voegen aan je avondroutine, moet je weten wat er gebeurt terwijl je slaapt. Het probleem is echter dat wetenschappers niet helemaal zeker weten wat er gebeurt als je high slaapt, vanwege het beperkte onderzoek dat beschikbaar is. Kan wiet je helpen slapen? Ja, maar dat betekent niet automatisch dat het goed is voor de hersenen.

Met een vermindering van de REM-slaap, kun je de volgende effecten ervaren:

  • Korte termijn geheugenverlies
  • Gebrek aan rust
  • Droomloze slaap
  • Slechte emotionele regulatie

Hierbij moeten we opmerken dat dit de ergste scenario’s zijn, en dat ze meestal voorkomen bij zware blowers. De meeste gelegenheidsgebruikers kunnen echter zelfs voordelen ervaren voor hun slaap vanwege de cannabinoïde-receptoren in hun hersenen.

Aan de andere kant; als je een medicinale cannabispatiënt bent, zullen de voordelen waarschijnlijk opwegen tegen de nadelen als je toch al moeite hebt met slapen.

Je kunt het beste jouw slaapgewoonten onderzoeken en eerlijk tegen jezelf zijn wat betreft de effecten op jou en jouw REM-slaap.

Verpest wiet de REM slaap?

Zoals eerder gezegd, blijkt uit beperkt bewijs dat wietgebruik een negatieve invloed kan hebben op je REM-slaap. Aangezien cannabisrokers meer tijd doorbrengen in de voorgaande fase van de slaap, vermindert een korter durende REM-slaap het vermogen van je lichaam om uit te rusten en te herstellen.

Nogmaals, dit is iets dat nauwelijks is onderzocht, dus het is ook weer geen ijzeren waarheid.

Beïnvloedt THC het slaappatroon?

Het is niet aangetoond dat uitsluitend THC je slaappatroon beïnvloedt. In plaats daarvan worden veranderende slaappatronen toegeschreven aan individueel gedrag.

Een regelmatig slaappatroon aanhouden is bijvoorbeeld een uitdaging als je wiet rookt en de hele dag dut. Aan de andere kant; als je om de zoveel tijd de betere edibles voor de slaap kiest, dan kan THC je slaap zelfs verbeteren.

Als je je zorgen maakt over het handhaven van je bestaande slaappatroon en je weet dat wiet je slaperig maakt, overweeg dan om over te schakelen op een sativa soort en alleen te blowen in de buurt van je gebruikelijke bedtijd.

Kan wiet helpen bij slapeloosheid?

Ook dit is een kwestie die nog meer onderzoek vereist. Heeft cannabis invloed op de slaap? Ja, maar hoe het je slaap beïnvloedt hangt af van de soort, de dosering en de manier waarop je het consumeert.

Mensen met slapeloosheid gebruiken vaak wiet om in slaap te komen, vooral als ze aan ernstige slapeloosheid lijden. Ook medische patiënten gebruiken het als slapeloosheid een van de bijwerkingen is van hun aandoening.

Hoewel sommige deskundigen aanraden om niet afhankelijk te worden van cannabis om te slapen, is de realiteit dat mensen die lijden aan slapeloosheid enorme voordelen kunnen ondervinden van het opnemen van cannabis in hun nachtelijke routines.

Kan het roken van wiet je de volgende dag slaperig maken?

Ja, het roken van wiet of het consumeren van edibles kan je de volgende dag slaperig maken. In veel gevallen voel je je slaperig, omdat je wakker werd terwijl je nog high was.

Een andere mogelijkheid is dat je een inconsistent slaappatroon hebt ontwikkeld dat je totale REM-slaaptijd vermindert, wat betekent dat je lichaam niet wordt opgefrist. Als je je regelmatig slaperig voelt als je wakker wordt, kan dat erop wijzen dat je je consumptiegewoonten moet veranderen.

Het kan echter ook dat je een chronische aandoening hebt, waardoor je je moe voelt. De beste optie in dit laatste geval is uiteraard om dan je arts te raadplegen.

[openingsbeeld: New Africa/Shutterstock, foto “Good Night”: colnihko/Shutterstock, foto wekker en wiet: Quality Stock Arts/Shutterstock]
(advertentie)