(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Voor de twee keer in korte tijd slaat de politie in de Australische deelstaat Queensland ongenadig hard toe op de illegale cannabismarkt. Bij een ‘major grow farm raid’ afgelopen week werd er voor liefst 41,3 miljoen euro aan verboden planten opgerold. En dat slechts korte tijd na een soortgelijke inval bij een zwarte wietkwekerij in dezelfde regio met een waarde van 36 miljoen euro. 

Mega-wietkwekerijen bepaald geen uitzondering in Australië

Nu weten wij wel dat je in Australië over het algemeen flink de ruimte hebt om te tuinieren, maar toch zijn dit enorme hoeveelheden verboden wiet(planten), hoe je het ook wendt of keert. Eerst maar eens de meest actuele, die van dinsdag 21 november jongstleden.

De politie heeft zes mensen aangeklaagd, waaronder twee illegale burgers, na de tweede grote inval in een kwekerij in Queensland deze maand. Ze melden het nieuws zelf op hun website onder de titel ‘Police seize $68.5 million of cannabis in another major grow farm raid‘. Deze en ook de vorige miljoenen-megabust maken deel uit van een langdurig onderzoek tegen de georganiseerde misdaad met de naam ‘Operatie Victor Alon’.

Meer dan dertienduizend wietplanten in 26 kassen

Op dinsdag 21 november voerden rechercheurs van de Drugs en Zware Misdaad Groep een huiszoekingsbevel uit op een landelijk landgoed in Rosedale, waar ze een grootschalige ‘cannabisproductiefaciliteit’ ontdekten, ofwel een XXL-wietkwekerij.

In 26 kassen werden in totaal 13.670 (!) cannabisplanten in beslag genomen. In het pand werd ook in totaal 15.088 gram gedroogde cannabis gevonden. Zoals gezegd, volgens de politie bedraagt de straatwaarde van dit alles 68,5 miljoen Australische dollar, ruim 41 miljoen euro.

Zes mensen – tussen de 27 en 40 jaar oud – werden gearresteerd op het terrein en aangeklaagd voor meerdere drugsgerelateerde overtredingen, waaronder het produceren en het in bezit hebben van ‘gevaarlijke drugs’, waarmee geloof het of niet wiet wordt bedoeld. Twee van de kerels bleken illegaal in het land te zijn, dus die zijn linea recta naar de Australische grenswacht getransporteerd.

Onderstaande beelden van de inval zijn gemaakt door een politieagent met bodycam:

Tweede megaklapper in strijd tegen illegale wietteelt

Maar zoals gezegd, het is niet eens de enige mega-bust van november voor de Queensland Police. Op 7 november deed de politie een inval in een woning in Gungaloon (Fraser Coast), waarbij een vergelijkbare hoeveelheid cannabis werd aangetroffen.

Detective Inspector Brad Phelps zegt nu dat rechercheurs de verbanden tussen de beide kwekerijen onderzoeken. “Cannabis ter waarde van $68,5 miljoen is nog een enorm bedrag om uit het aanbod te halen, naast de $60 miljoen die eerder deze maand in beslag werd genomen.”

En: “Deze groepen zijn misschien geraffineerd, maar we weten hoe ze te werk gaan en we blijven ons inzetten om illegale drugs uit onze gemeenschappen te verwijderen en degenen aan te pakken die profiteren van de uitbuiting van kwetsbare personen.”

Met dat laatste bedoelt de smeris overigens niet de Australische cannabisconsumenten, maar de arbeiders op de illegale wietkwekerijen. Die zijn niet zelden van Vietnamese afkomst en worden soms als een soort slaven gedwongen om plantjes te bewateren, voeden en knippen…

Check hieronder de beelden van die eerste bust in november, waarbij meer dan elfduizend wietplanten en 515 kilo gedroogde wiet sneuvelden:

(advertentie)