(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Dat de Ieren een koppig volkje zijn, is genoegzaam bekend. Wellicht de aller-koppigste Ier van allemaal is de 76-jarige David Walton uit Kilnaspogh, Skibbereen, Co Cork. Zijn hele leven al kweekt en rookt hij wiet en geen rechter die hem van die – overigens uitstekende en gezonde – gewoonte af kan brengen. Toen hij deze week wegens illegale wietteelt werd veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 2 jaar, zei David tegen de edelachtbare de nu al legendarische woorden: “Simply speaking, I will grow cannabis next year.”

Veroordeelde wietteler zweert gewoon verder te kweken

Een 76-jarige man die zijn hele leven al cannabis kweekt en rookt, heeft een straf van twee jaar voorwaardelijk gekregen voor meerdere aanklachten wegens het kweken van de illegale drug in zijn huis in West-Cork – maar hij is vast van plan om het opnieuw te kweken.

Een voorwaarde voor de opschorting van de straf is dat David Walton – uit Kilnaspogh, Skibbereen, Co Cork – gedurende 12 maanden ‘de rust bewaart’ en in die periode dus géén cannabis kweekt.

Toen hij de beklaagdenbank van het Cork Circuit Criminal Court verliet, zei hij echter doodleuk tegen rechter Helen Boyle: “Eenvoudig gesteld; ik ga volgend jaar weer cannabis kweken.”

Groene Gandalf zet rechter mooi te kijk

Rechter Boyle flapperde even met haar oren en legde vervolgens nog maar eens de voorwaarde van de opschorting van de straf van twee jaar uit aan de heer Walton.

Sowieso een kleurrijk figuur als we de Ierse media mogen geloven: de wietopa wordt omschreven als iemand die een lange baard heeft, lang wit haar en een kleurrijke geweven poncho draagt.

Rechter Boyle: “Je moet 12 maanden geen cannabis kweken.”

Mr Walton antwoordde: “There is no chance, Ma’am.”

Wat ons betreft gaat de Nobelprijs voor de Vrede dit jaar naar de Ierse cannabis-opa David Walton…

David werd 60 jaar geleden al veroordeeld voor wiet kweken

Natuurlijk is onze krasse knar niet gek. Hij had de gevangenisstraf al voorspeld, maar voordat ie werd veroordeeld tot 2 jaar voorwaardelijk smeekte hij de rechter om hem niet achter de tralies te zetten. David: “Ik ben een softie, laat me alsjeblieft met rust. Ik heb niemand kwaad gedaan. We zijn zo vredelievend. Ik heb respect voor de rechtbank… Ik ben een gepassioneerd man.”

De wietopa had geen advocaat meegenomen naar de rechtszaal.  Hij verdedigde zichzelf dus en vertelde dat hij als jongeman bij de koopvaardij ging en dat iedereen op die boten toen cannabis rookte. “Ik ben schuldig, maar ik neem dit niet serieus. Ik ben gewoon een eenvoudige jongen. Zestig jaar geleden werd ik voor het eerst veroordeeld voor het kweken”, verklaarde de verdachte doodgemoedereerd.

Cannabis recividist in hart en nieren

Politierechercheur Garda Shannon Ryan zei in de rechtbank dat er vijf invallen waren bij het huis van de verdachte in 2020 en 2021, en bij elk bezoek werden er wietplanten gekweekt.

Een volgroeide wietplant in Ierland heeft volgens de autoriteiten een potentiële straatwaarde van 800 euro. Op die basis zouden de planten die bij wietopa David thuis in beslag werden genomen een waarde van €100.000 hebben. De planten waren echter erg klein en zodoende kwam de rechter voor de 5 invallen niet verder dan een totale waarde van € 4.000.

Rechter Boyle toonde ook wel respect voor deze super-koppige Ierse staatsburger in haar rechtszaal. “De heer Walton is een man die ‘off the grid’ leeft. Hij ontvangt geen uitkeringen van de staat. Hij gelooft niet dat cannabis illegaal zou moeten zijn. Hij heeft een aantal goede werken gedaan, zoals werken met Amerikaanse Indianen. Hij rookt cannabis om verlichting te krijgen van jicht. Hij is een pacifist. Zijn vader was een dienstweigeraar en hij werd slecht behandeld.”

Off the grid maar wel met zelf gekweekte wiet graag

Mooi en zowaar lovende woorden dus voor de zonderlinge cannabis-opa van mevrouw de rechter. Ze kon er ook begrip voor opbrengen dat David uit beeld van alles en iedereen wil leven. “Ik heb aanvaard dat hij geen aandacht krijgt, behalve omdat hij vindt dat hij zonder tussenkomst cannabis moet kunnen kweken. Burgers hebben de plicht om de wet te respecteren.”

De rechter concludeerde dat de door haar opgelegde straf “aan de lage kant is voor dit soort gevallen”, maar dat ze op basis van zijn gezondheid en gevorderde leeftijd een voorwaardelijke straf zou opleggen. Daar had David dus totaal geen boodschap aan, getuige die geweldige woorden die ons uit het hart gegrepen zijn:

 

 

 

 

“Simply speaking, I will grow cannabis next year” – David Walton (76)

 

 

[illustraties: AI Generator Shutterstock]
(advertentie)