(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ik was nog aan het bekomen van de verkiezingsuitslag toen ik zaterdag het vreselijke bericht kreeg dat Hester Kooistra een dag eerder onverwacht was overleden. Dinsdagochtend kwam daar het nieuws bovenop dat het Cannabis College  in Amsterdam zijn deuren definitief heeft gesloten. Wat een kutweek.

Matigt minister-president Wilders zijn toon over drugs?

Zoals ik in mijn vorige column schreef: Geert Wilders staat niet aan onze kant als cannabisliefhebbers. Misschien omdat de integratie van allochtone Nederlanders in de coffeeshops wel is gelukt? Of zou het toch meer te maken hebben met deze waarneming van Noam Chomsky: ‘The more you can increase fear of drugs and crime, welfare mothers, immigrants and aliens, the more you can control all the people.’

Het zou natuurlijk kunnen dat we nu eens voordeel hebben van het feit dat alle Nederlandse politici cannabisbeleid als een niche onderwerp zien. Dat Wilders zijn drugsoorlog retoriek en afwijzing van de wietproef in de ijskast zet als hij zijn aartsvijand Mark Rutte op kan volgen als minister-president.

Over een jaar opnieuw naar de stembus?

Wat zeker ook een mogelijkheid is: geen nieuwe regering, maar na lang en vruchteloos onderhandelen terug naar de stembus. Ik ben niet de enige die dat denkt, blijkt uit de Twitter-poll die ik over de verkiezingsuitslag en een mogelijke regering hield. 119 mensen klikten als volgt:

R.I.P. Hester Kooistra

Ergens is het een troostende gedachte dat Hester Kooistra een mogelijk kabinet Wilders I niet meer hoeft mee te maken. Maar het is een schrale troost. Hester was één van de grote stille krachten in cannabisland. Ze werkte vrijwel vanaf het begin mee met het VOC, verzette veel werk voor de Cannabis-Kieswijzer en was secretaris van de Cannagenethics Foundation. Heel veel mensen hebben voordeel gehad van haar kennis, inzichten en toewijding.

Hes Kooistra (rechts) op Cannabis Bevrijdingsdag 2016, samen met Rosaria van de Amsterdamse social club Tree of Life…

Hester was chronisch ziek, ze kampte met een lekkende hartklep en een auto-immuunziekte en was al jaren afhankelijk van nierdialyse. Maar we dachten allemaal dat haar lichaam net zo taai was als haar geest. Ze is op vrijdag 24 november overleden. Over haar afscheid is nog niets bekend. Als we meer weten melden we dat op de VOC website en social media accounts.

Cannabis College – Cannabis Tribunaal – VOC

De zachte krachten zijn verzwakt door Hester’s overlijden. Ik moest de afgelopen dagen veel denken aan andere strijders voor de plant die we de afgelopen jaren hebben verloren: Doede de Jong, Guus Jan Lieberwerth, Henk Poncin, Nol van Schaik, Ger de Zwaan, Joep Oomen…

Henk Poncin richtte in 1998 het Cannabis College op in Amsterdam, een gratis informatiecentrum over cannabis. Om het tienjarig bestaan te vieren werd in december 2008 het Cannabis Tribunaal gehouden in Den Haag. Dit evenement was de directe aanleiding voor de oprichting van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) een paar weken later.

VOC cannabis testing night in het Cannabis College (2015)

 

Alles gaat voorbij…

We hebben met het VOC tientallen keren vergaderd in het Cannabis College en we werden elke keer even hartelijk ontvangen. We organiseerden er lezingen van mensen als Doug Fine, debatten over cannabisbeleid en andere evenementen. Tien jaar lang was het College onze Amsterdamse opslagplaats van Cannabis Bevrijdingsdag drukwerk. Nooit hoefden we ergens één cent voor te betalen.

Het nieuws dat deze geweldige plek na een kwart eeuw zijn deuren voorgoed heeft gesloten, kwam dus hard aan dinsdagochtend. Het is ontzettend jammer dat dit unieke instituut ophoudt te bestaan. Net als aan Hester heeft het VOC ook veel te danken aan het Cannabis College en de vele mensen die er door de jaren heen hebben gewerkt.

Alles gaat voorbij, natuurlijk, c’est la vie. Maar het is wel kut.

(advertentie)