(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Natuurlijk is ook Dokter Groen dit jaar weer van de kweekpartij op CNNBS. Je moest alleen wel even op zijn eerste kweekverslag wachten, want hij was nog niet met een nieuwe kweekronde begonnen. Deze week was het gelukkig wel zo ver, en ontkiemde hij een Purple Berry Muffins zaadje van Sensi Seeds.

Hallo lieve lezer, het is alweer even geleden sinds mijn laatste verslag want dat was op 13 december. Na lang twijfelen had ik toen nét mijn Runtz x Layer Cake omgehaald. Na drie keer reveggen en drie oogsten, zat er weinig groeikracht meer in de plant. De stammen waren allemaal verhout en de topjes werden met iedere kweekronde kleiner.

In dat laatste verslag vertelde ik ook dat ik mijn nieuwe ronde, na het opruimen van de Dokter Groen Special met een Sensi zaadje zou beginnen. Met een beetje geluk, schreef ik, zou ik daar binnen een week mee kunnen beginnen. Nou, dat liep even anders; er kwam een jaaroverzicht tussen waar ik geen rekening mee gehouden had en het Sensi zaadje liet ook op zich wachten.

Uiteindelijk kreeg ik de nieuwe zaadjes pas afgelopen maandag binnen, en heb ik het zaadje dus ook pas maandagmiddag kunnen laten kiemen. Op zich vind ik het allemaal niet zo erg want op deze manier hoef jij ook niets van mijn nieuwe kweek te missen. Het betekent echter wel dat ik je nog geen plant, of zelfs een ontkiemd zaadje kan laten zien, want dat was vanmorgen nog niet uitgekomen.

Purple Berry Muffinz

Wat ik je wel kan laten zien is hoe ik het zaadje laat kiemen. En ik kan je natuurlijk ook over de nieuwe wietsoort vertellen, want die had ik nog niet onthuld. Inmiddels zul je het gezien de kop van dit verslag wel begrepen hebben; het wordt de Purple Berry Muffinz van Sensi Seeds.

Ik heb om een paar redenen voor de Purple Berry Muffinz gekozen. Om te beginnen wilde ik graag een van de nieuwe soorten van Sensi Seeds kweken. Sensi heeft zich heel lang gericht op het bewaren en verbeteren van oldschool wietsoorten, maar heeft sinds een paar jaar ook veel nieuwe Amerikaanse strains waar ik erg nieuwsgierig naar ben.

De Purple Berry Muffinz is een van die nieuwe soorten van Sensi Seeds. Het is een kruising tussen Purple Bud, Blueberry Muffin en Zkittlez dus dat is op zich al veelbelovend volgens mij. Verder werd de soort niet alleen door Sensi Seeds ontwikkeld maar in samenwerking met Humboldt Seed Company uit Amerika. Purple Bud is een originele Sensi strain en ik ga ervan uit dat Blueberry Muffin en Zkittlez uit het menu van Humboldt komen.

Ontkiemen

Door de drukte en de feestdagen heeft het zogezegd wat langer geduurd, en had ik de zaden pas afgelopen maandag in huis. Het voordeel is dat je vanaf het begin met me kunt meekijken, en het eerste dat me te doen stond was dan ook het ontkiemen.

Omdat ik naast de zaden verder niet veel kan laten zien vandaag, heb ik mijn best gedaan om het een beetje te versieren. Ik heb een lekkere muffin in huis gehaald voor de foto’s, en natuurlijk even een lekkere pure joint aangestoken. Toen heb ik de muffin lekker opgegeten en daarna het zaadje laten ontkiemen.

Het ontkiemen doe ik zoals je van me gewend bent, hangend in een nat koffiefilter in een gripzak (diepvrieszak). Om het filter gemakkelijk te kunnen openvouwen, knip ik die eerst even open voordat ik hem nat maak onder de kraan.

Ik gebruik gewoon koud kraanwater, dus geen regenwater, gedistilleerd water of omgekeerd osmose water of iets dergelijks. We hebben in Nederland en zeker in het duingebied waar ik zit, zo’n goede waterkwaliteit dat het nergens voor nodig is om hier ander water voor te gebruiken.

Het natte koffiefilter leg ik opengevouwen op een plat bord, en dan plaats ik het zaadje hierop in het midden, met de puntige kant naar beneden. Elk wietzaadje heeft een puntje en een navel. Het worteltje komt uit de puntige kant, dus het is handig als die alvast in de juiste richting wijst.

Dan vouw ik het koffiefilter dicht, zodat het zaadje aan twee kanten omsloten is door een laagje nat papier. Het natte filter stop ik vervolgens in een gripzakje, met het puntje van het zaadje naar de bodem van het zakje gericht. Het zakje hang ik vervolgens aan de binnenkant van een kast in mijn woonkamer op, ook weer met de puntige kant naar beneden.

Door de zwaartekracht groeit het worteltje vervolgens recht omlaag. Omdat de puntige kant van het zaadje ook omlaag wijst, groeit het worteltje meteen de juiste kant op. Het resultaat na het ontkiemen is een kaarsrecht worteltje dat heel gemakkelijk te poten is.

Daar heb ik helaas nu nog geen foto van want het zaadje was vanmorgen nog niet uitgekomen. Ik verwacht dat wel ieder moment nu, dus volgende week kan ik je dat denk ik wel laten zien. Dan vertel ik je meteen hoe ik het zaadje in het netpotje van mijn Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem poot. Met een beetje geluk is het daar dan ook al in het voedingswater gegroeid, dat zou mooi zijn.

Tot dan!

Dokter Groen

(advertentie)