(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Deze week ontving Dokter Groen een splinternieuwe 150 Watt SANlight Q4W, het topmodel led kweeklamp die we vanaf deze week in de CNNBS G-Kit leveren. Met veel plezier pakt hij de kweeklamp uit om daarna de 100 Watt Hans Panel ermee te vervangen. De SANlight gaat meteen op 12/12, om de bloeifase in te luiden. 

Jawel, uw kweekdokter heeft een nieuwe led, en een hele goede ook. De led verbruikt 150 Watt en komt van de Oostenrijkse fabrikant SANlight, dat je gerust kunt zien als de Mercedes of BMW van de led merken van tegenwoordig. Je kunt je wel voorstellen dat ik blij ben met de nieuwe kweeklamp. Hij produceert een warm wit licht dat nagenoeg een volledig lichtspectrum is, en zeer dicht bij de kleur zonlicht in de buurt komt. Ook mijn wietfoto’s zullen ervan opknappen, want het witte licht is veel natuurlijker.

De SANlight is een mooie upgrade, na anderhalf jaar met de 100 Watt Hans Panel gekweekt te hebben. Hij heeft geen ventilator nodig omdat hij passief wordt gekoeld door een paar grote koelribben, en draait dus helemaal stil.

Sweet Spot

Uiteraard heb ik de SANlight Q4W meteen opgehangen. Om mijn planten aan het nieuwe kweeklicht te laten wennen, heb ik hem op 35 centimeter hoogte gehangen. Een nieuwe lamp produceert een ander licht en dat is altijd even wennen voor wietplanten. De komende tijd zal ik goed opletten wat de lamp met de planten doet. Mochten ze gaan strekken dan zal ik de lamp wat verlagen. Anders zal ik de lamp langzaam steeds wat lager hangen om zo de zogenoemde sweet spot op te zoeken. Hoe dichter bij het gewas, hoe intenser immers het licht.

Zoals je ziet zijn mijn planten meteen een stuk groener op de foto’s, door het warm witte licht dat op het oog wel wat wegheeft van de kleur van een HPS kweeklamp. Ik merk ook dat de SANlight enige stralingswarmte produceert, iets dat led kweeklampen doorgaans missen. De stralingswarmte zorgt er theoretisch voor dat er wat meer vocht verdampt door de bladeren van mijn indica’s, en de sapstroom wat sneller gaat. Uiteindelijk zal dit voor een snellere groei moeten zorgen; hoe het in de praktijk uitpakt zien we de komende weken vanzelf.

12/12

De timing van de komst van de SANlight was eigenlijk perfect, want mijn indica’s waren ondertussen wel toe aan het bloei-lichtschema. Ze bedekken het totale kweekoppervlak, en zullen voordat ze daadwerkelijk in bloei gaan, nog een heel stuk groeien. De planten genieten nu dus niet alleen van een nieuwe kweeklamp maar ook van een nieuw lichtschema.

Het instellen van een ander lichtschema is gemakkelijk met de CNNBS G-Kit. Op het ingebouwde stekkerblok zit een schakelklok die je door een aantal pinnen te verstellen per kwartier kunt instellen. Kies de tijd waarop de lamp aan moet en de tijd waarop de lamp weer uit moet, en druk alle pinnen daartussen naar buiten. In mijn geval gaat de lamp nu om 22 uur ’s avonds aan en brand hij tot 10 uur ’s ochtends, hier is een foto van de ingestelde schakelklok, en nog wat plaatjes van de planten onder de SANlight.

Volgende week ben ik er uiteraard weer om te laten zien wat de SANlight bij mij met de CNNBS Indica’s doet. Ondertussen blijf ik ze natuurlijk gewoon aangezuurd water en af en toe wat nuttige bacteriën geven. Tot volgende week, ik ga nog even naar mijn mooie SANlight kijken 😉 Hasta la vista, I’ll be back!

 

(advertenties)