(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Er valt veel te winnen door simpelweg je kweeklamp op de optimale hoogte op te hangen. Op deze zogenaamde sweet spot profiteren wietplanten namelijk van de maximaal mogelijke lichtopbrengst. Omgekeerd kan een HPS, LED of CFL kweeklamp die te hoog of te laag hangt ook een hoop verpesten. Reden te meer dus om even te checken of de jouwe er goed bijhangt.

Licht is de voornaamste bron van energie voor wietplanten. Je kunt dus wel nagaan dat een te laag of te hoog hangende kweeklamp, de opbrengst direct beïnvloedt. Met één simpele en 100% kosteloze handeling kun je dus direct je opbrengst vergroten, als dat geen goed nieuws is…

Zoals je zult begrijpen verschilt de optimale afstand tussen een kweeklamp en de bovenkant van je wietplanten van kweeklamp tot kweeklamp. Waar zich de sweet spot precies bevindt hangt af van het type kweeklamp en het wattage. Een CFL (Compact Fluorescent Light, spaarlampen, T-Neon, TL’s en T5 lampen) produceert niet zoveel licht dat het schade aan wietplanten kan toebrengen maar een Metaal Halide, HPS (High Pressure Sodium), CMH (Ceramic Metal Halide) en LED (Light Emitting Diode) kan dat zeker wel. Dus wat voor kweeklamp gebruik je?

Sweet spot

Wietplanten vangen licht op en gebruiken die energie om te groeien en te bloeien. Hoe meer licht, hoe groter, dikker en zwaarder de toppen. Het is voor een zo groot mogelijke oogst dan ook de kunst om je kweeklamp zo dicht mogelijk bij de bovenste toppen te hangen, zonder dat het licht te intens wordt, of de hitte van de lamp je toppen verbrandt.

Tegelijkertijd zou je je wietplanten zo moeten kweken dat alle toppen op ongeveer dezelfde hoogte groeien. Dan profiteren alle toppen namelijk van de optimale sweet spot van de kweeklamp, kijk maar eens naar de illustraties hieronder.

Om het meeste uit je kweeklamp te halen, moet je wietplanten dus trainen (of een Sea Of Green kweken), én je kweeklamp zo ophangen dat de toppen zich zoveel mogelijk in de sweet spot groeien. Maar op welke afstand tot de lamp bevindt zich deze sweet spot?

CFL kweeklamp

CFL kweeklampen zijn Compact Fluorescent Lights zoals TL en T5 balken en spaarlampen. Foto: Xela Person, Shutterstock

CFL staat voor Compact Fluorescent Light en daarmee bedoelen we eigenlijk alle TL of T5 lampen zoals spaarlampen, TL balken en T-Neon armaturen. Dit soort lampen worden lang niet zo heet als HPS kweeklampen en stralen hun licht ook niet zo diep. De intensiteit van het licht is niet sterk genoeg om wietplanten te beschadigen. Al deze eigenschappen samen, maken dat je CFL kweeklampen heel dicht op de planten kunt hangen.

Hoe dicht jouw CFL lampen precies op je wietplanten zouden moeten hangen, kun je testen met je hand. Hou je hand 30 seconden op dezelfde afstand tot de lamp als je planten. Als je dit kunt doen zonder dat het je te heet aanvoelt, is het voor wat betreft wietplanten ook prima. Let alleen wel op dat er genoeg groeiruimte overblijft als je planten snel groeien, want als bladeren tegen CFL lampen aangroeien zullen ze wel beschadigen.

Metaal Halide / HPS kweeklamp

HPS en MH lampen, je hangt ze op 10% van het Wattage in centimeters.

Metaal Halide en HPS kweeklampen zijn zeer krachtige kweeklampen waar wietplanten dikke toppen onder kunnen produceren. De lampen schijnen een fel en intens licht dat wietplanten kan doen verbleken wanneer de lamp te dichtbij hangt. In de praktijk gebeurt dit echter bijna nooit, want de hitte die deze lampen produceren zullen de bladeren al verbranden voordat het licht een probleem wordt.

De juiste afstand van een hoge druk kweeklamp tot het bladerdek is gelukkig gemakkelijk te berekenen. Dat is namelijk tien procent van het wattage van de lamp, in centimeters. Een 400 Watt HPS lamp komt dan op 40 centimeter, 600 Watt op 60 centimeter enzovoorts. Oftewel:

Afstand lamp in centimeters = Wattage HPS/MH x 0,1

Om er zeker van te zijn dat je HPS of Metaal Halide kweeklamp echt niet te dichtbij hangt, kun je ook hier de hand test uitvoeren. Dit kan ook handig zijn om te checken of een bepaalde top die wat hoger groeit als de rest, niet te dichtbij de lamp komt. Hou je hand een halve minuut op de plaats van de top/het bladerdek. Zolang het niet zo heet wordt dat je je hand moet wegtrekken is het voor je wietplanten ook goed.

CMH kweeklamp

Ceramic Metal Halide lampen zijn zeer krachtige gasontladingslampen en moeten daarom ook wat hoger hangen.

CMH staat voor Ceramic metal Halide. Het zijn gasontladingslampen net zoals Metaal Halide’s en HPS. Eigenlijk zijn CMH kweeklampen ook Metaal Halide lampen, alleen in plaats van quarts maken ze gebruik van een keramische buis. Hoewel ze slechts aan één kant een contactpunten hebben, zijn het in feite zogeheten double ended gasontladingslampen.

Je kunt CMH lampen ook tegenkomen onder de naam LEC, wat een merknaam is van een bepaald type CMH lamp of CDM wat staat voor Ceramic Discharge Metal Halide. Ze worden ook verkocht onder de naam Philips Master Colour, welke dan weer als Plasma Killers te boek staan.

De 315 Watt CMH kweeklampen kom je het vaakst tegen maar er zijn ook 630 Watt versies. Omdat de CMH kweeklampen zo krachtig zijn, kun je niet volstaan met 10 procent van het wattage in centimeters maar dien je de lampen iets hoger te hangen. De 315 Watt CMH lamp dien je minimaal 45 centimeter boven je planten teb hangen en de 630 Watt variant heeft een minimale afstand van 60 centimeter nodig.

LED kweeklamp

Led kweeklampen zijn per model verschillend; vraag de fabrikant naar de optimale hoogte. Foto: Yarygin, Shutterstock

Led kweeklampen zijn een beetje een vreemde eend in de bijt, in die zin dat ieder model zijn eigen specificaties heeft. Er zijn verschillende typen diodes met verschillende wattages en verschillende drivers. Fabrikanten maken hierbij hun eigen recept kweeklicht, waarbij ze soms gebruik maken van lenzen en het licht soms met reflectors over de ruimte verspreiden.

Kortom, led kweeklampen verschillen van model tot model. Je kunt er dan ook geen formule op loslaten maar zal bij de fabrikant moeten navragen wat de aangeraden afstand is. Meestal staat deze informatie wel in de handleiding. Probeer, als dit in jouw geval niet zo is even op de website van de fabrikant te kijken en neem anders persoonlijk contact met de fabrikant op om de ideale lamp hoogte na te vragen.

Is het niet mogelijk om de fabrikant te contacten, hou je led dan wat verder van je planten af en probeer die in kleine stappen te verlagen. Begin met een afstand op basis van het onderstaande schema en kijk goed hoe de planten reageren. Strekken wietplanten veel, verlaag de led dan iets. Zie je bladeren verbleken of verdorren, hang je led kweeklamp dan wat hoger.

Type LED kweeklamp Afstand tot het bladerdek
1 Watt diodes Minstens 30 centimeter
3 of 5 Watt diodes Minstens 45 centimeter
Totaal 300 Watt of meer Minstens 60 centimeter
[Openingsfoto: Doug Shutter, Shutterstock]
(advertentie)