(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De constante pH-dalingen zijn een bron van frustratie voor onze kweekdokter. In een nieuwe poging om het probleem op te lossen verving hij deze week zowat het gehele hydrosysteem. Zijn de pH-dalingen dan eindelijk voorbij? Misschien, maar Dokter Groen is er ondertussen wel hélemaal klaar mee…

Als je mijn kweekverslagen volgt zul je nu wel erg benieuwd zijn of de pH-problemen nu eindelijk verholpen zijn. Vorige week bracht ik namelijk een bezoek aan G-Tools voor wat nieuwe onderdelen. Omdat ik de pH-dalingen aan achtergebleven azijnresten te danken had, nadat ik het systeem daarmee (inmiddels alweer maanden geleden) had ontkalkt.

Daarvoor had ik het systeem al twee keer schoongemaakt met water alleen, en ik stapte daarvoor zelfs met het hele systeem onder de douche. Ook had ik al een extra zuurstofpomp bijgeplaatst, en kocht ik een nieuw verwarmingselement om de watertemperatuur zo stabiel mogelijk te houden. Dat heeft namelijk ook invloed op de zuurtegraad.

Nieuw hydrosysteem

Je zult begrijpen dat ik er behoorlijk gefrustreerd van wordt om de plant elke dag in zo’n slechte staat te zien. Maar goed, je kan niet zeggen dat ik er niet alles aan gedaan heb om de wietplant te redden. In dat kader heb ik deze week dan ook weer de volgende stap genomen, en de nieuwe onderdelen van G-Tools in gebruik genomen.

Daarvoor moest de plant dus weer tijdelijk uit het systeem. Iets wat nog niet zo makkelijk was, aangezien de wortels het netpotje ondertussen alweer uit elkaar gedrukt hadden kreeg ik het er bijna niet meer uit.

Maar goed, het is me gelukt om de onderdelen allemaal aan te sluiten, en ik moet zeggen dat het heel mooi functioneert. Het water wordt nu rechtstreeks omhoog gepompt en valt ook recht naar beneden. Voorheen ging dit bij mijn systeem met stukken tuinslang, en nu met een mooi recht stuk tyleen.

Blijft de pH nu wel stabiel?

Maar dan de hamvraag: blijft de pH-waarde nu wel stabiel? Het lijkt erop van wel, en dat kan ook bijna niet anders want het hele hele systeem is vervangen. Ik durf er bijna geen pH-min meer bij te doen maar dat moet natuurlijk wel om het voedingswater naar een pH van 5,8 te brengen.

Helaas was de pH-waarde in de nacht (’s nachts brandt de lamp, en is het voor de plant dus eigenlijk dag) toch weer van 6 ongeveer naar 5,1 gedaald. Misschien had ik iets te veel pH-min gebruikt maar ik begin nu ook te vermoeden dat de plant de pH-daling zelf veroorzaakt op een of andere manier. De daling was gelukkig niet zo extreem meer, want die zakte eerst wel van 7 naar 4.

Bloeien dan maar?

Dan de plant zelf. Die staat er ondanks de aanpassingen en eindeloze waterverversingen nog steeds slecht voor. De blaadjes krullen omlaag en overal blijven maar nieuwe roestkleurige vlekken ontstaan. Ik ben er echter wel een beetje klaar mee ondertussen, en de plant zelf ook denk ik want die zit al vol met bloeiharen van de voorbloei.

Ik geef de plant niet op maar ik heb haar vanmorgen wel gewoon op 12/12 gezet. Hopelijk trekt ze nog bij en komt er nog een kleine groeispurt maar ik ga haar nu wel gewoon afbloeien. Ik wilde eigenlijk wachten tot ze weer helemaal gezond was en groen zou zijn maar dat zit er kennelijk niet in. We gaan dus met een probleemplant de bloeifase in, dus fingers crossed!

P.S. Tot overmaat van ramp bleek de batterij van mijn camera vanmorgen ook leeg, dus ik heb deze week foto’s moeten nemen met mijn telefoon.

Tot volgende week, Dokter Groen

(advertentie)