(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ook een kweekdokter kampt weleens met een ziek wietplantje, zo blijkt. Gelukkig weet hij wel precies waar het aan schort, namelijk een gebrek aan calcium en magnesium. En dat komt dan weer omdat de pH-waarde in zijn hydrosysteem steeds blijft dalen omdat hij het eerder ontkalkte met azijn… Komt dit nog goed mensen?

Ik moet helaas bekennen dat het niet geweldig goed gaat met mijn Purple Berry Muffinz. Het plantje is wel een stuk groter dan vorige week hoor. En er zijn ook al veel meer worteltjes en die zien er op zich ook gezond uit, alleen heeft het plantje helaas ook een paar verdorde blaadjes, zoals je kunt zien.

Let trouwens niet te veel op de groene tray met water in mijn kweekkast, die heb ik neergezet om de luchtvochtigheid wat hoger te krijgen. Normaal gesproken is dat geen probleem, de plant groeit dan snel genoeg en verdampt voldoende om de luchtvochtigheid zelf wat te verhogen.

Azijn is niet fijn!

Gelukkig weet ik wel wat het grote probleem is, namelijk dat de pH-waarde steeds daalt. En dat komt zo goed als zeker omdat ik het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem na de laatste ronde heb schoongemaakt met azijn. Even lekker ontkalken dacht ik, maar ik had beter alleen water kunnen gebruiken. Of water met wat waterstofperoxide erin, zoals ik ook wel vaker gedaan heb.

Uiteraard heb ik het systeem na die schoonmaakbeurt met azijn, wel helemaal afgespoeld met water. Maar toch blijft de pH-waarde nu steeds dalen, en dat is heel irritant. Ik pas de pH-waarde steeds aan door elke dag een paar liter water te verversen maar dat kost me dus ook veel voeding. Ik heb het daarom ook een paar keer met pH-plus opgelost maar daar wordt de waterkwaliteit ook niet beter van.

En zo ververs ik nu dus al een week lang, elke dag een emmer water. Dat gaat redelijk maar toen ik er in het weekend twee dagen niet was, kwam ik terug bij een Purple Berry Muffinz met bruine blaadjes. Ik hoop dat de pH-waarde door het vele water uiteindelijk vanzelf weer op peil blijft maar het zorgt nu dus wel voor bladproblemen.

De pH-waarde voor en na de dagelijkse waterwisseling.

Wat gebeurt er als de pH-waarde te laag is?

Om de bruine verdorde bladeren wat beter te verklaren heb ik even een pH-voedingstabel opgezocht. Je ziet die hieronder. Daarop zie je dat een pH-waarde onder de 5,5 ervoor zorgt dat allerlei mineralen niet opgenomen kunnen worden.

Je moet natuurlijk in het lichtblauwe vlak kijken, want zoals je weet kweek ik hydrologisch. Je ziet dat een lage pH-waarde vooral een probleem zijn voor de opname van calcium en magnesium. Ik heb een fles cal/mag staan maar dat toevoegen zal niet helpen zolang de pH-waarde te laag is. Ga je vervolgens de symptomen van een calciumtekort opzoeken, dan zie je dat die precies overeenkomen met de roestige vlekken die mijn Purple Berry Muffinz ook laat zien.

Op deze kaart zie je welke mineralen bij welke pH-waarde het beste worden opgenomen.

Doorspoelen

Zoals gezegd hoop ik dat de pH-waarde uiteindelijk weer op peil blijft als ik maar vaak genoeg het water ververst heb. Ik ben echter ook aan het nadenken of ik het systeem niet beter een keer goed kan doorspoelen, zodat ik in één keer van het probleem af ben. Dat zal dan wel met water op temperatuur moeten om een temperatuurschok te voorkomen.

Nou ja, ik ga er werk van maken want een calcium/magnesium tekort zorgt niet alleen voor roestige blaadjes. Het zal ook een goede bloeifase in de weg staan, en een verminderde opbrengst opleveren. En dat willen we natuurlijk niet. Ik hoop dan ook dat mijn verslag volgende week minder zuur is, en ik je weer eens een levendig plantje kan laten zien. Voor nu heb ik de roestige blaadjes maar even verwijderd…

Dokter Groen

(advertentie)