(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vorige week groeide er nog helemaal geen worteltje dus je begrijpt dat onze kweekdokter blij is met de hagelwitte hydrowortels van zijn Purple Berry Muffinz. Minder blij was hij met de blaadjes want die hingen vanmorgen een beetje omlaag. Gelukkig weet hij wel heel goed door wie dat komt: Dokter Groen!

Vorige week schreef ik dat ik na een lange periode eindelijk weer eens een wietplant in mijn kweekkast had. Nou, daar kan ik nu aan toevoegen dat er inmiddels ook weer wortels in mijn hydroysteem groeien. Ze zijn hagelwit en ik vind het prachtig om te zien! De wortels vertellen me namelijk dat Purple Berry Muffinz zich ondanks wat pH-schommelingen helemaal thuis voelt in de DGS!

Op de foto’s die ik vanmorgen nam, ziet het plantje er echter een beetje treurig uit, omdat ze haar blaadjes omlaag heeft gericht. Dit is een beetje mijn eigen schuld. De pH-waarde was een beetje laag de laatste dagen, dus om vanmorgen een extra mooi plantje te laten zien had ik gisteren alvast een paar liter water ververst.

Omdat het plantje er gisteren heel fier en mooi bij stond had ik het vermogen van de G-Bars LED wat opgeschroefd. Deze stond inmiddels al op 60%, en heb ik toen op 80% van het totale vermogen van 170 Watt gezet. Ook heb ik de lamp nog wat verlaagd, en om het plantje daarna nog wat meer te verwennen heb ik nog wat van mijn oude flesje LED Protect in het water gedaan, en vanmorgen stonden de blaadjes dus omlaag.

Waarom gaan wietblaadjes omlaag?

Maak je echter geen zorgen om mijn Purple Berry Muffinz; ik ga er vanuit dat ze vanmiddag weer wat mooier oogt. Sowieso richten wietplanten hun bladeren aan het begin van de dag wat meer omhoog dan aan het einde van een dag, en de foto’s zijn vlak voor het ingaan van de nacht gemaakt. Het geeft me echter wel de gelegenheid om eens uit te leggen hoe dat nou zit met die stand van de blaadjes.

Kwekers die op aarde kweken weten als het goed is dat ze waarschijnlijk te veel water hebben gegeven als hun planten hun bladeren omlaag richten. In dat geval doen ze dat omdat de wortels door de natte aarde te weinig zuurstof krijgen.

In mijn geval hangen de wortels direct in het voedingswater maar ook dan is een gebrek aan zuurstof het probleem. In een DWC systeem zoals het Flow Hydroponics Systeem moeten de wortels hun zuurstof ook direct uit het water halen.

Het is daarom belangrijk dat het water in een hydrosysteem flink belucht wordt en de juiste temperatuur heeft. Als het water namelijk te warm wordt (boven de 21 graden) dan kan het niet voldoende zuurstof opnemen en vasthouden. Te koud is trouwens ook niet goed want dan vertraagt de groei. De ideale watertemperatuur voor DWC systemen ligt dan ook tussen de 18 en 21 graden Celsius.

Warm en een beetje te zuur

Nou, wat was er dan precies aan de hand? En waarom stonden de blaadjes van Purple Berry Muffinz vanmorgen naar omlaag? Door de lamp te verlagen en op 80% te zetten, werd het in de kast bijna 30 graden, en tikte het water ook de 21 graden aan. De plant richt haar blaadjes dan omlaag om te veel verdamping te voorkomen.

Dit heb je in het begin van een kweek al snel, omdat de plant dan nog klein is. Er schijnt dan veel licht op het zwarte deksel van de growtray en dit verhoogt de temperatuur in de kast en van het water in het systeem. Als de plant over een paar weken het kweekoppervlak bedekt dan heb ik hier geen last meer van.

Ik heb de LED daarom maar weer even terug op 60% gezet en een emmertje water ververst en wat voeding toegevoegd. Dit om de temperatuur van het water weer snel omlaag te brengen, en de EC- en pH-waarde wat hoger te krijgen. Ik kamp namelijk ook een beetje met pH-dalingen.

De pH-dalingen komen volgens mij omdat ik het systeem aan het einde van de laatste ronde ontkalkt heb met azijn. Uiteraard heb ik het daarna allemaal goed door- en schoongespoeld maar misschien dat dat toch nog wat invloed heeft op de zuurtegraad van het water. Het zal de komende tijd wel bijtrekken maar ik zal de pH-waarde natuurlijk wel scherp in de gaten blijven houden.

Dokter Groen

(advertentie)