(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het lijkt erop dat onze kweekdokter eindelijk uit de pH-penarie is, want die is voor het eerst in deze ronde stabiel. Dokter Groen legt uit wat het probleem was, en hoe hij het heeft opgelost. Omdat Purple Berry Muffinz inmiddels ook al een grote en dichtbegroeide struik is, wordt ze gediefd en daarna ontbladerd.

Goed nieuws over Purple Berry Muffinz, want het lijkt erop dat de pH-waarde nu eindelijk stabiel blijft. En dat  is een pak van mijn hart, want dat betekent dat we gewoon een mooie bloeifase kunnen verwachten. Maar goed, je vraagt je vast af wat er nou precies veranderd is waardoor de pH-waarde nu wel stabiel blijft?

pH-problemen eindelijk voorbij?

Deze ronde begon niet echt lekker. Vanaf het moment dat ze in mijn Dokter Groen Special kwam, kreeg ze enorme pH-dalingen voor haar kiezen. Hierdoor kregen de bladeren allemaal bruine op roest lijkende vlekken. Deze pH-dalingen werden in eerste instantie veroorzaakt, omdat ik het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem van G-Tools met azijn had ontkalkt.

Het was een grote struggle om de azijnresten helemaal uit het systeem te krijgen. Ik ben met het systeem onder de douche geweest om het schoon te spoelen, en heb het systeem later zelfs helemaal vervangen!

Vervolgens bleef de pH-waarde maar dalen, en inmiddels werd Purple Berry Muffinz ook al een behoorlijk grote dame. Het eruit halen van de plant om het systeem te vervangen, heeft daarbij waarschijnlijk de wortels beschadigd.

Er zal achteraf gezien het een en ander in de wortelspaghetti van de plant kapot gegaan zijn, en ik vermoed dat deze dode wortels toen een beetje zijn gaan rotten. Hoewel de wortelkluit er heel mooi en gezond uitzag, kan wortelrot namelijk een oorzaak van pH-dalingen zijn.

Om dat op te lossen heb ik maandag dan ook met waterstofperoxide (H2O2) in het water gespoeld. Ik heb ongeveer 3 milliliter 3%-H2O2 van de drogist per liter water in het systeem gebruikt. De volgende ochtend bleek de pH-waarde zowaar op peil!

Vervolgens heb ik het water nog eens ververst, en omdat Purple Berry Muffinz inmiddels ook al bloeit heb ik daarna bloeivoeding toegevoegd. En vanmorgen stond de pH-waarde nog steeds netjes op 5,9. Hopelijk blijft dat nu zo, dan gaan we een mooie bloeifase tegemoet.

Dieven en snoeien

Door alle pH-problemen heb ik deze plant eigenlijk helemaal niet getraind, afgezien van één keer toppen een paar weken geleden. Zoals je op de foto’s ziet was het dan ook een enorme volle struik inmiddels, en was ze  hard aan een knip en snoeibeurt toe. Dat heb ik vanmorgen gedaan.

De twee onderste zijtakken heb ik als eerste weggehaald. Die waren al erg dik maar haalden de bovenkant van het bladerdek niet. Daarna heb ik wat van de korte sprietjes weggehaald die ook weinig licht kregen, en toen ben ik met de schutbladeren aan de gang gegaan.

Eerst heb ik alle roestige bladeren er maar afgehaald maar nog steeds was het te dichtbegroeid voor een goede lichtpenetratie en luchtstroom. Dus ben ik nog wat verder gaan plukken, tot er uiteindelijk een behoorlijke berg bladeren op de grond lag. Ze zeggen dat je nooit meer dan 30% van een wietplant af moet snoeien, in één keer, dus ben ik toen maar gestopt met knippen.

Na het knippen ziet Purple Berry Muffinz er nog een beetje beteuterd uit maar dat trekt snel weg. De omlaag gekrulde blaadjes krijgen nu weer licht en lucht en zullen vanmiddag wel weer mooi omhoog staan. Ook kon ik nu de stam weer even goed bekijken, en die is ontzettend dik geworden!

Paarse buds!

Bij het fotograferen van de topjes zag ik dat er een mooie paarse kleur onder de witte bloeiharen schuil gaat. Ik denk dan ook dat Purple Berry Muffinz haar naam gaat waarmaken met mooie paarse toppen. Dat niet alleen maar ik denk dat het Berry en Muffinz gedeelte ook wel goed komt. Ik ben snipverkouden maar ik rook bij het snoeien toch al een lekkere zoete geur.

Trichomen heb ik nog niet kunnen vinden, maar de afgelopen week was ook pas de tweede week op 12/12. De grootste ontwikkelingen liggen dus nog voor de boeg, maar ik ben blij verrast over de snelheid waarmee deze wietsoort in bloei ging. Nou, dit was het dan weer voor deze keer; ik hoop dat het volgende week nog net zo goed met Purple Berry Muffinz gaat, tot dan!

Dokter Groen

(advertentie)