(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Dat onze oosterburen sinds afgelopen maandag legaal mogen kiefen en kweken is ook Dokter Groen niet ontgaan. Hij feliciteert de Duitsers maar concludeert ook dat we in Nederland niet jaloers hoeven te zijn. Ook al is zijn Purple Berry Muffinz namelijk ‘slechts’ gedoogd, hij levert net zulke lekkere wiet op. En niet te zuinig ook…

Laat me deze week eens beginnen met mijn felicitaties voor de Duitsers uit te spreken. Gefeliciteerd Duitsland, jullie hebben gedaan wat Nederland al jaren geleden had moeten doen! Ik vond het fantastisch om te zien hoe Duitse cannabisliefhebbers precies om 00:00 uur ’s nachts massaal begonnen te kiefen om het te vieren.

Het is jammer dat er in Duitsland in eerste instantie nog geen coffeeshops komen, of andere toegewezen plekken waar mensen samen kunnen blowen. Maar hé, jullie mogen gewoon zelf drie wietplanten kweken, en dat zou ik als clandestien thuiskweker met maar één plant ook best willen.

Niet jaloers op Teil-Legalisierung

Maar eigenlijk hoeven we in Nederland toch niet jaloers op de Duitsers te zijn, want wij hebben het ook fijn. In de praktijk kunnen wij namelijk ook gewoon onze eigen wiet kweken. De teelt van vijf of minder planten wordt immers al gedoogd, en als je er een klein binnentuintje op nahoudt is er niemand die dat hoeft te weten.

Zeker als je de Duitse maximale oogst van maar 50 gram naleeft, heb je van de handhaving niets te vrezen. Dan heb je namelijk meer dan genoeg aan een Minigrow One kweekkastje, of bijvoorbeeld de Atomic Grow kweektent. Kweekspullen die ook na de invoering van de zogenoemde growshopwet gewoon legaal in Nederland zijn.

Die wet verbiedt immers alleen kweekspullen voor de grootschalige ‘hennepteelt’. En dat kun je van een binnentuintje met een 65 Watt LED lampje zoals de twee genoemde opties toch niet zeggen.

Mijn punt is dat je in Nederland ook gewoon thuis je eigen wiet kunt kweken als je dat wil. En omdat het toch allemaal gedoogd wordt en er dus geen regels zijn, mag dat ook best een grammetje meer zijn dan een halve ons. Dat is trouwens ook wel een hele karige hoeveelheid voor een thuiskweker als je het mij vraagt.

Zelf kweek ik maar één wietplant in mijn ‘eigen’ Dokter Groen Special kweekkast, en die levert me altijd tussen de 150 en 200 gram wiet op. Ik zou mezelf een hele slechte kweker vinden als ik maar 50 gram van drie wietplanten haalde. Maar goed, misschien veranderen de Duitse regels nog wel in de toekomst. De Duitse legalisering is namelijk ook een soort experiment en een soort stappenplan dat de Duitsers Teil-Legalisierung noemen.

Zwarte Purple Berry Muffinz

We hebben het in Nederland dus helemaal niet zo slecht, en helemaal niet als je zoals ik op het moment een bloeiende Purple Berry Muffinz hebt staan. Die had wat mij betreft trouwens ook wel Black Berry Muffinz mogen heten, want de toppen zijn bijna zwart van kleur. Er beginnen hier en daar al wat bloeiharen in te drogen; de oranje haartjes steken prachtig af tegen de zwarte achtergrond van de toppen zelf.

De Purple Berry Muffins heeft niet de meeste of dikste trichomen maar inmiddels wel een mooi plakkerig laagje. De plant ruikt ook nog niet heel erg sterk, tenzij ik een topje aanraak. De geur die dan vrijkomt is kruidig en zoet, en enigszins complex. Ik ruik tonen van haze maar ook allerlei winterkruiden zoals anijs en kaneel. Ik ben heel benieuwd hoe de wiet straks gaat proeven.

Qua ontwikkeling verloopt het allemaal voorspoedig. De toppen worden steeds een beetje dikker en hebben inmiddels al een aardig formaat. Ze hebben weer de hele week lekker van hun voedingswater genoten, en zoals elke week heb ik vanmorgen weer acht liter water ververst.

Omdat de bloeifase inmiddels al ver gevorderd is, heb ik deze keer wat meer voeding gebruikt. Voor het verversen was de EC-waarde 1,9 en dat verhoog ik nu naar 2 tot 2,2. De pH-waarde pas ik vanavond pas aan, als het voedingswater weer op temperatuur is.

Purple Berry Muffinz staat nu vier weken in bloei en heeft volgens de beschrijving maar zo’n 7 weken nodig. Het duurt dus niet heel lang meer voor ik weer kan oogsten; ik schat nog een week of drie. Volgende week zullen de toppen denk ik dan ook weer flink groter zijn, met nog wat meer oranje bloeiharen dan nu. Ik zie je dan ook weer graag hier om ze te bekijken, tot dan!

Dokter Groen

(advertentie)