(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In de Dokter Groen Special is Purple Berry Muffinz nagenoeg uitgebloeid. De kweekdokter is daarom ook al met spoelen begonnen, en geeft de wietplant alleen nog maar water zonder voeding. Waarom en hoe hij de wietplant spoelt vertelt hij je natuurlijk zelf. Het zal de laatste keer zijn dat je de wietplant in leven ziet, dus mis het niet!

Vorige week woensdag gaf ik Purple Berry Muffinz voor het laatst voeding. De paarse toppen hadden toen al vrijwel geen witte bloeihaartjes meer, en het was duidelijk dat ze al bijna uitgebloeid was. Ook volgens de aangegeven bloeitijd in de beschrijving hoefde de plant nog maar een paar dagen.

In het weekend zat de volledige bloeitijd van 55 dagen er dan ook op, en toen ben ik met spoelen begonnen. Vaak laat ik me door mijn wietplanten verrassen en moet ik ineens oogsten omdat ik bijvoorbeeld een rot plekje op een top ontdek. Nu kon ik het spoelen eens mooi inplannen, want van toprot is volgens mij nog lang geen sprake. Ik heb het idee dat paarse wietsoorten daar van nature wat minder gevoelig voor zijn.

Kleurspoeling

Spoelen houdt eigenlijk alleen maar in dat wietplanten aan het einde van hun bloeifase alleen water en geen voeding meer krijgen. Wietplanten die op aarde staan spoel je wel een week of twee, omdat er altijd wel voeding in de aarde achter blijft. Heb je een hydrosysteem zoals ik heb in mijn Dokter Groen Special, dan gaat spoelen een stuk sneller.

Je kunt het voedingswater namelijk in een keer wegpompen en vervangen voor gewoon kraanwater, waardoor alle voeding meteen weg is. Zelf heb ik zondag echter eerst 12 liter water vervangen, en maandag en dinsdag ook nog eens 8 liter. Vanmorgen was de EC-waarde van het water in het reservoir van het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem nog maar 1,1 en bevat het dus al nagenoeg geen voeding meer.

Toch heb ik ook vanmorgen nog eens 8 liter water afgetapt en vervangen voor kraanwater. Ik zal nog een paar dagen doorgaan met spoelen, tot de groene kleur uit de bladeren trekt. Deze ‘kleurspoeling’ is trouwens al begonnen want de bladeren zijn al wat geler geworden.

Minder chlorofyl, meer terpenen

Omdat de groene kleur wegtrekt, bevatten de toppen straks wat minder chlorofyl. Nu bevat een paarse top natuurlijk sowieso weinig bladgroen maar het chlorofyl zorgt bij wiet doorgaans voor een wat scherpere en grassige smaak bij het roken. Dit is de reden waarom kwekers spoelen, een betere smaak dus bij het roken. Als je de wiet na het drogen laat curen, heeft dat overigens hetzelfde effect. Door te spoelen en naderhand te curen zorg je dus voor een beter rokertje.

Wat ook voor lekkerdere wiet zorgt, is als je wiet zoveel mogelijk terpenen bevat. Terpenen zijn vluchtige stofjes die smaak aan wiet geven, maar dus ook snel verdampen. Om ze zoveel mogelijk vast te houden deze laatste bloeidagen, heb ik de 170 Watt G-Bars wat hoger gehangen. Hierdoor worden de toppen wat minder warm onder de lamp, en verdampen de terpenen minder snel. Ik had de lamp ook kunnen dimmen maar door hem wat hoger te hangen blijft de kast zelf wat beter op temperatuur.

Nu er geen voeding meer in het hydrosysteem zit hoef ik ook de pH-waarde niet meer in de gaten te houden. De pH-waarde hou je immers juist tussen de 5,5 en 6,3 zodat alle voeding goed opgenomen kan worden, en dat is nu niet meer de bedoeling. Het wachten is nu tot de bladeren vergeeld zijn, en dan zal ik de plant oogsten. Met een beetje geluk kan ik Purple Berry Muffinz straks in haar geheel ondersteboven te drogen hangen.

Tot volgende week!

Dokter Groen

(advertentie)