(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Jarenlang wilde de ‘normale’ zakenwereld niets weten van cannabis. Maar sinds de groene revolutie wereldwijd terrein veroverd – niet in het minst in het kapitalistische walhalla U.S.A. – zie je steeds meer interesse van Big Booze, Big Pharma en nu ook Big Tobacco in de legale wietbusiness. Deze week werd bekend dat tabaksgigant Altria Group Inc. – o.a. Marlboro en Lucky Strike – van plan is om de Canadese wietteler Cronos Group over te nemen.

Cannabisbedrijven zijn gewilde prooi

De zakenweek begon maandag met het – toen nog onbevestigde – nieuws van persbureau Reuters dat Altria (vroeger Philip Morris) gesprekken zou voeren met de Canadese beursgenoteerde (medicinale) wietproducent Cronos Group Inc over een overname.

Daarmee zou uiteindelijk ook Big Tobacco zijn intrede doen op de inmiddels miljardenmarkt die legale cannabis anno 2018 is, nadat vorig jaar al drankengigant Constellation Brands ‘in de wiet stapte’ en ook Big Pharma al tijdenlang bijzonder zenuwachtig is van de onstuitbare opmars van cannabis en her en der probeert te infiltreren met hun kapitaalkrachtige deep pockets.

Mocht het tot een deal komen tussen de Amerikanen en Canadezen, dan wordt een oude grap werkelijkheid die al tientallen jaren de ronde doet onder cannabis consumenten wereldwijd: het pakje Marlboro joints!

Tabaksfabrikant zoekt nieuwe doelgroep

Nadat Reuters het nieuws van de mogelijke overname door Altria maandag had gemeld, volgde nog dezelfde dag een verklaring van Cronos dat er inderdaad ‘gepraat wordt over een mogelijke investering’.

Volgens Reuters is het ook helder waarom de makers van Marlboro en Lucky Strike hun heil nu ook zoeken in de cannabiswereld: Altria zoekt ‘diversificatie van haar business buiten de groep van traditionele rokers’. Een groep die steeds kleiner wordt, volgens de laatste cijfers uit 2017 rookt bijvoorbeeld nog maar 14% van de volwassen Amerikanen. In Nederland pafte in 2017 nog 23,1% maar ook hier is de trend duidelijk dalend.

Aangezien Canada als eerste grote westerse natie wiet volledig legaliseerde (17 oktober), wordt het land gezien als een ideale testlocatie voor wietproducenten en -producten, mede omdat de Canadezen er geen geheim van maken dat ze de hele wereld willen veroveren. En dat sinds een jaar of twee, drie ook in sneltreinvaart aan het doen zijn!

Beurskoers Cronos knalt omhoog

Cronos – dat voor 100% eigenaar is van de mediwiet producenten ‘Peace Naturals’ en ‘OGBC’ – stelt dat er op dit moment nog geen definitieve deal op tafel ligt. Ook zegt men dat het nog niet zeker is dat de gesprekken gegarandeerd gaan leiden tot ‘een investering of andere transactie waarbij de bedrijven betrokken zijn’.

Vanuit Altria bleef het trouwens helemaal stil maandag, maar we weten dat iets vaak waarheid is dat als het niet ontkend wordt…

Voor de beurskoers van Cronos zijn de overnamegeruchten in ieder geval goed nieuws. Op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq steeg het aandeel maandag met 11 procent naar $10,17 en dat betekent dat de totale waarde van het wietbedrijf zo’n 1,8 miljard dollar bedraagt! De koers van Altria daarentegen daalde dit jaar al met ruim 20 procent, vooral omdat er simpelweg steeds minder mensen zijn die tabak (willen) roken.

Miljardenspel

Als de deal tussen Cronos en Altria doorgaat is het een van de grootste tot nu toe tussen de ‘normale’ zakenwereld en de snel groeiende legale wietindustrie. In augustus maakte drankengigant Constellation Brands – bekend van o.a. Corona – bekend dat het 3,8 miljard dollar investeert in de eveneens Canadese wietproducent Canopy Growth Inc.

Maar als Altria en Cronos met elkaar in zee gaan, is het niet de allereerste deal tussen tabak en wiet.  Voor zover wij het kunnen overzien gaat die eer namelijk naar het Britse Imperial Brands – o.a. Davidoff, Gauloises, Winston en Drum – dat eerder dit jaar via haar investeringsfonds een belang nam in Oxford Cannabinoid Technologies…

(advertenties)