(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Volledige legalisering van recreatieve wiet was drie jaar geleden een verkiezingsbelofte van de jonge liberale minister-president Justin Trudeau, die in tegenstelling tot zijn Nederlandse liberale collega-premier Mark Rutte wél normaal denkt over cannabis. Vandaag, woensdag 17 oktober, wordt de belofte werkelijkheid en kan iedere Canadees legaal wiet kopen of zelf thuis enkele planten kweken. We zetten kort op een rijtje wat je moet weten over de legalisering in Canada, ook handig als je er binnenkort op ‘wietsafari’ wil gaan…

Waar kan ik die legale wiet kopen?

Dat varieert nogal in de 10 provincies en 3 territoria die Canada telt. Van oudsher konden de meer dan driehonderdduizend legale medicinale cannabispatiënten alleen online wiet bestellen, of planten thuis zelf (laten) kweken. Dat systeem wordt niet toegepast op de recreatieve wietmarkt, behalve in het begin als er nog te weinig fysieke winkels met een licentie open zijn.

In sommige provincies kun je terecht in overheidswinkels, in andere in privé-winkels en in sommige gebieden in allebei. Bars en restaurants mogen geen cannabis verkopen en de vele illegale dispensaries die er tot op heden waren ook niet.

Wat kan ik allemaal legaal aanschaffen nu?

Vanaf ‘legalization day’, zoals 17 oktober inmiddels genoemd wordt in Canada, is niet alles te koop. Wel gedroogde (of verse) toppen, zaden, planten en olie. De wiet heeft overigens naar verwachting lagere THC-percentages dan die op de zwarte markt.

Pas volgend jaar staat de wet toe dat er ook concentraten (hasjolie) en edibles verkocht worden. Voor wat betreft cannabis cremes en cosmetica is er zelfs nog helemaal geen duidelijkheid.

Wat gaat die legale cannabis kosten?

De prijs hangt – zoals het hoort – natuurlijk af van de kwaliteit. Maar uiteraard is de landelijke legalisering van cannabis in Canada ook bedoeld om de illegale, zwarte markt een (genade)klap toe te brengen. Om te kunnen concurreren met de straat willen de winkels in bijvoorbeeld Quebec de meeste strains aanbieden voor rond de 7 Canadese dollar per gram, ofwel iets minder dan 5 euro.

De New York Times meldt al dat sommige illegale dealers reageren door bijvoorbeeld in Montreal 2 joints voor de prijs van 1 aan te bieden…

Vanzelfsprekend pikt de overheid een financieel graantje mee van de verkoop van legale recreatieve cannabis. Zo komt er een speciale accijns die netjes verdeeld wordt tussen de federale regering en de provincies (zit inbegrepen in de prijs). Bij de kassa reken je dan als consument ook nog de BTW af.

Moet ik net als in de VS 21 jaar zijn om legaal wiet te kopen?

Nee, dat pakken de Canadezen beter aan. In de meeste provincies is de minimumleeftijd 19 jaar en in Quebec zelfs 18 jaar (hoewel de nieuw verkozen deelstaatregering gezworen heeft die naar 21 jaar te brengen).

De straf op het verkopen of leveren van cannabis aan minderjarigen is bijzonder drastisch te noemen: maximaal 14 jaar gevangenisstraf.

Overigens mag je 30 gram wiet in bezit of op zak hebben, genoeg voor een joint of 50 à 60.

Vanaf 17 oktober 2018 is wiet legaal in heel Canada, dat daarmee als eerste grote westerse land die stap zet – driewerf hoera! [beeld: bastinda18/Shutterstock]

Krijgt Canada net als Nederland coffeeshops?

Niet dus. Hoewel er in de grote steden wel al jarenlang illegale wietcafés, dispensaries  en vape lounges bestaan. Om die allemaal uit te roeien zal nog een hele klus worden voor de federale overheid, maar wel een klus waar ze het afgelopen jaar alvast aan begonnen zijn.

Verder lijken de regels op die voor alcohol en tabak, het nuttigen ervan in publieke ruimtes is aan regels gebonden en dat geldt ook voor cannabis. Maar ook hier verschilt het vaak van provincie tot provincie. Zo mag je in Ontario, British Columbia en Alberta overal blowen waar je ook mag roken. En guess what, ook die rookregels verschillen vaak per provincie! En dan heb je ook nog gebieden zoals Halifax waar ‘designated toking zones’ zijn aangewezen.

In heel Canada hebben hotels en verhuurders aangekondigd dat blowen verboden is. Een beetje verwarrend allemaal, maar er is in ieder geval altijd één plek waar je onbezorgd van cannabis mag genieten: in je eigen huis!

En thuis kweken, mag dat ook in Canada nu?

Yep, iedere volwassen Canadees – of beter gezegd ieder huishouden – mag vier wietplanten thuis cultiveren. Helaas vinden de provincies Quebec en Manitoba dit niets en daar is de thuisteelt dan ook verboden

En in British Columbia mag het dan weer wel, maar moet je heel goed oppassen dat niemand je dames kan zien vanaf de straat. Wanneer iemand toch je wietplant(en) ziet vanaf de weg dan mag je rekenen op een geldboete van 5.000 Canadese dollars (ruim 3300 euro!) of zelfs een celstraf van drie maanden…

Blowen en autorijden, dat mag toch zeker niet?

Inderdaad, en daar wordt dan ook flink handhaving op ingezet. De afgelopen maanden zijn er honderden ambtenaren getraind in het herkennen van blowers en het hanteren van de drugstesten in het verkeer. Mocht je toch gevat worden met teveel THC in je speeksel/bloed, dan kost je dat minimaal 1.000 Canadese dollars (668 euro). Het weigeren van een bloedproef of speekseltest wordt beschouwd als een misdrijf.

Naast een geldboete loop je ook kans op een gevangenisstraf van maximaal 5 jaar in gevallen waarbij geen sprake is van gewonden of doden. Zijn die laatste er wel gevallen, dan is levenslang de cel in zelfs mogelijk!

Tot slot, gaan politici in Canada nu ook massaal aan de wiet?

Geen idee, maar als de politiek een dwarsdoorsnede is van het ‘gewone volk’ zullen er zeker en vast de nodige politici aan de joint, bong, edibles of vaporizer gaan. Het is in ieder geval niet (meer) strafbaar en wie weet trekken ze er zelfs een hoop – met name jongere – kiezers mee.

En de liberale premier Justin Trudeau (46) die dit alles mogelijk heeft gemaakt?

[openingsbeeld:  arindambanerjee/Shutterstock]
(advertentie)