(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Aan alle goeie dingen komt een einde, luidt een bekend gezegde. Dat geldt dus ook voor de geuzennaam ‘Wietschuur van Europa’, die de provincie Noord-Brabant al enige jaren draagt. Uit de nieuwst politiecijfers blijkt namelijk dat er daar fors minder wietplantages worden opgerold. En nee, dat komt niet omdat er helemaal geen wiet meer wordt geteeld door die verduivelde Brabanders, maar vooral omdat de productie zich simpelweg heeft verplaatst naar andere provincies en landen!

Waar is dat wietfeestje?

“Waar zijn mijn wietplantages gebleven!?”  Naar verluidt riep burgemeester Paul Depla van Breda dit recent op een misdaadcongres. Geintje natuurlijk, maar wel met een kern van waarheid zo blijkt uit de nieuwste cijfers over de ‘hennepcriminaliteit’ die Omroep Brabant boven water heeft weten te krijgen.  Het blijkt dat het aantal wietkwekerijen dat de politie weet te slopen voor het tweede jaar op rij is gedaald, en niet te zuinig ook.

Aangezien er nog steeds ruim voldoende wiet voorradig is en de prijzen niet noemenswaardig zijn gestegen, moeten we dus concluderen dat er simpelweg minder in Brabant wordt geteeld en meer op andere plekken, waar niet zo’n fanatieke opsporing wordt losgelaten op ’s wereld meest gediscrimineerde plant.

Fors minder wiethokken opgerold in Brabant

Eerst maar eens de kille cijfers uit de provincie Noord-Brabant, waar alle politiedistricten minimaal één keer per maand een zogeheten ‘hennepruimdag’ houden en de districten Breda en Markiezaten zelfs elke maand nog één extra ruimdag. Los van het bijna dagelijkse werk dus, dat ook al niet zelden met wiet van doen heeft. Bedenk hierbij dat de politie er zelf vanuit gaat dat ongeveer 1 op de 5 gepakt wordt.

In het westen van Brabant zijn in 2018 tot nu toe 340 wietplantages kaltgestellt, tegenover 500 in 2017 en ruim 600 in 2016. In het oosten van Brabant hetzelfde beeld: in het eerste halfjaar stond de teller op 100 kwekerijen, terwijl dat er een jaar eerder 300 waren en in 2016 zelfs nog 487. Vanzelfsprekend betekent dit ook dat er minder wietplanten door de versnipperaard worden geduwd en er ook minder stekjes worden aangetroffen. In west-Brabant zijn tot nu toe 48.000 wietplanten en 56.000 babyplantjes vermoord door de overheid, tegenover 88.000 wietplanten en 82.000 stekken vorig jaar. In het oosten van de provincie gaat het – wederom in de eerste zes maanden hier – om 21.000 wietplanten die noodgedwongen de eindstreep niet halen. Watskeburt?!

Taskforce en Misdaad Anoniem

Het zal je niet verbazen dat de politie victorie kraait. In de regionale krant BN De Stem zegt manager ondermijnende criminaliteit Igor Maas van de Taskforce Brabant-Zeeland: “De gecombineerde aanpak met straf- en bestuursrecht,  inclusief uitzettingsbeleid, ontnemingsvorderingen en belastingaanslagen, werkt. Het risico is voor de kweker te groot geworden in relatie tot de opbrengst.”

Ook prijst hij het verraderswerk van brave/bange burgers via Meld Misdaad Anoniem en de strenge/idiote aanpak van woningbouwverenigingen, die mensen om het minste of geringste hun huis uit donderen als er ook maar iets naar wiet ruikt.

Feestende Brabantse misdaadbestrijders vieren dat het aantal wietkwekerijen in hun provincie sterk is gedaald… [foto: Elnur/Shutterstock]

Wietwereld stopt niet bij Brabantse grens

Het getuigt allemaal weer van ontzettend bekrompen denken, letterlijk in dit geval. Want je kan dan wel ‘succes’ boeken in west en oost-Brabant, dat betekent natuurlijk niet dat er geen wiet meer wordt gekweekt die bij de consumenten terecht komt via coffeeshops, straat- en huisdealers en het informele circuit. Integendeel, daar valt van schaarste door het succesvolle politieoptreden weinig tot niks te merken. En of ze die wiet nou wel of niet binnen de Brabantse provinciegrenzen kweken, het zal alle betrokkenen aan hun reet roesten.

‘Wietemigratie’ is de nieuwe term die hierbij ook om de hoek komt kijken. Een vondst van de al genoemde krant BN De Stem, die slaat op het verhuizen van de wietteelt vanuit Brabant naar andere contreien. We citeren de krant even: ‘Tientallen, zo niet honderden Nederlanders die ‘geld met plantjes verdienen’, wijken uit naar opkomende wietlanden als Polen en met name Spanje.  Aan de costa’s is het leven fijn, de cannabis teelt door de zon goedkoper en de pakkans (nog) kleiner.’

België en Spanje

En vergeet ook België niet, waar de mensen zelfs dezelfde taal spreken als in Brabant. Nog geen maand geleden berichtte CNNBS: ‘Hollands Glorie • ‘Nederlandse wiethandel overspoelt België’. De Belgische autoriteiten luidden namelijk de noodklok over het gigantisch gestegen aantal wietkwekerijen daar dat volledig wordt gerund door… Nederlanders! In Spanje wordt tegenwoordig ook bijna geen cannabisnetwerk meer opgerold zónder dat daar Nederlanders bij zijn betrokken.

Gelukkig juicht ook criminoloog Toine Spapens van de Universiteit van Tilburg niet hardop mee met de politie: “Natuurlijk heeft de intensieve aanpak een effect. Maar de indicaties zijn vooralsnog dat alleen kleine kwekers voorzichtiger worden of stoppen.”

Fake feestje

Kortom, de nieuwe cijfers uit de provincie Brabant zijn een fraai voorbeeld van een feestje waarvoor je zelf alle slingers hebt opgehangen. En dat met alle deuren en ramen potdicht, de muziek uit en de ogen stijf dichtgeknepen, zodat niemand kan zeggen dat het bij de buren en verre vrienden nog steeds een en al wiet is wat de klok slaat.

Hoop poeha van de politie om niks dus eigenlijk, hoogstens moet je zeggen dat ze succesvol het probleem hebben weten door te schuiven naar anderen. Maar 1 ding staat hoe dan ook wel vast: Brabant is de eretitel ‘Wietschuur van Europa’ voorlopig even kwijt…

[openingsfoto:  J. Lekavicius/Shutterstock]
(advertentie)