(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Na 17 luistersessies in zijn staat New York is het duidelijk voor gouverneur Andrew Cuomo: begin 2019 komt er een wetsvoorstel waarin de regulering van recreatieve wiet geregeld moet worden. Let wel, dat zou betekenen dat er zonder dat de kiezers zich er nog over hoeven uit te spreken een legalisering komt. Goed nieuws dus voor de 20 miljoen inwoners!

 

New York is er laat bij

New York is de op 3 na dichtstbevolkte staat in de Verenigde Staten – na Californië, Florida en Texas – maar wat de groene revolutie betreft was het lang kwakkelen voor de New Yorkers. Pas sinds 2016 hebben patiënten er toegang tot medicinale cannabis bijvoorbeeld, terwijl Californië dit al in 1996 legaliseerde. Maar soit, het lijkt erop dat ze aan de oostkust aan een inhaalslag bezig zijn.

Zeker nu gouverneur Andrew Cuomo dinsdag bekendmaakte dat de overheid zich gaat inspannen om een programma te creëren voor ‘controlled recreational marijuana use’ in New York State. Al in augustus klonken daarover de eerste positieve geluiden uit Albany – de hoofdstad van de staat – maar Cuomo wilde zich eerst verzekeren van de steun van de (meerderheid van de) bevolking voordat er concrete stappen gezet zouden kunnen worden.

Politiek doet wat het volk wil

Welnu, dat gebeurde sindsdien hoofdzakelijk via de 17 luistersessies die de gouverneur organiseerde in steden in de staat. Woordvoerder Tyrone Stevens: “Zo gaven we iedere gemeenschap in elke uithoek van New York de kans om te worden gehoord. Nu die luistersessies achter de rug zijn, is de Regulated Marijuana Workgroup begonnen met het verwerken van de feedback die we hebben gekregen en we verwachten begin 2019 een formeel en samenhangend voorstel te introduceren in het parlement.”

De gouverneur van New York State veranderde binnen een jaar van mening over de legalisering van recreatieve wiet… [foto: Joe Tabacca/Shutterstock]

Prachtig voorbeeld van hoe het dus ook kan (meneer Rutte!), samenwerking tussen volk en politiek.

Gouverneur Cuomo veranderde van mening

Eerder dit jaar concludeerde een multi-disciplinaire commissie van gouverneur Cuomo, die geleid werd door het Department of Health, al dat ‘de positieve effecten van regulering van de recreatieve wietmarkt de potentiële negatieve impact overstijgen’.

Nadat Cuomo het rapport bestudeerd had, was ie in augustus om: New York State zou richting legalisering koersen. “De volgende stappen moeten bedachtzaam worden genomen. Terwijl we eraan werken om de aanbevelingen van de commissie via wetgeving te implementeren, moeten we goed nadenken over alle aspecten van een gereguleerd cannabisprogramma – inclusief de impact op de volksgezondheid, het rechtssysteem en de staatsinkomsten – en eventuele risico’s die daarmee geassocieerd worden verzachten.”

Schitterende woorden, en dat van een man die vorig jaar wiet nog een ‘gateway drug’ noemde die mensen naar hardere drugs kan leiden. Maar er kan veel veranderen in een jaar, dat zie je maar weer..

[openingsbeeld:  Aleynikov Pavel/Shutterstock]
(advertenties)