(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Terwijl wiet in rap tempo legaal wordt op steeds meer plekken op aarde, houden we in de Lage Landen hardnekkig vast aan de war on drugs. Tot idiote en niet uit te leggen gerechtelijke dwalingen aan toe, zoals het oordeel van de rechtbank in Maastricht. Die vindt dat je zonder pardon door de woningbouwvereniging je huurhuis mag worden uitgezet (inclusief kinderen) als je slechts 5 wietplantjes – het gedoogde aantal volgens de wet – in je achtertuintje hebt staan!

Krankjorum wietbeleid

Het valt aan gewone stervelingen niet meer uit te leggen waarom verkrachters, overvallers en vrouwenmeppers NIET hun huurhuis uit worden gekegeld, terwijl een vrouw met twee minderjarige kinderen die vijf plantjes in de tuin heeft staan, WEL op straat wordt gegooid.

En toch gebeurt dit in het zogenaamd beschaafde Nederland aan de lopende band. Politie, justitie, politiek, gemeenten en woningbouwverenigingen beschouwen iemand die zich netjes aan het gedoogbeleid houdt blijkbaar als een enorm gevaar voor de veiligheid, anders kunnen we het niet verklaren.

Anonieme tip

Deze week werd er weer zo’n krankzinnige uitspraak van de rechter bekend, in dit geval door die van Maastricht. Het vonnis was overigens al in september (!) geveld, maar pas nu bekendgemaakt. Een vrouw uit Heerlen stond in de Limburgse rechtbank tegenover haar woningbouwvereniging Woonpunt. Reden? In september 2017 werd de arme dame door een buurtgenoot erbij gelapt omdat ze 5 wietplanten in de tuin had staan. De politie kwam kijken en constateerde dat er ‘vijf planten met een gemiddelde hoogte van 1,10 meter hoog stonden.

Hoewel er in de Opiumwet staat dat je niet vervolgd wordt bij maximaal 5 wietplanten voor eigen gebruik, geldt dit gedoogbeleid blijkbaar niet voor woningbouwverenigingen… [foto: Jollanda/Shutterstock]

Een laffe verraderlijke daad met vreselijke persoonlijke gevolgen voor de Heerlense. De politie, ook nooit te beroerd om iemand te naaien die een paar wietplanten houdt, lichtte woningbouwvereniging Woonpunt in en die knikkerde de vrouw – die al sinds 2009 in het huis woonde – zonder pardon op straat.

Geen gedoogbeleid bij woningcorporaties

Maar je mag volgens het gedoogbeleid toch 5 wietplanten hebben ZONDER dat je daardoor in juridische problemen komt? Dat klopt, maar woningbouwverenigingen kunnen op dit punt voor eigen rechter spelen als ze een ‘hennepteelt clausule’ in de algemene voorwaarden hebben staan, en dat had Woonpunt.

Exit huurster en haar kinderen van 10 en 15 jaar oud. Bezwaar bij de rechter maken heeft haar dus ook niet kunnen helpen helaas, omdat de rechtbank in Maastricht oordeelt dat de huisuitzetting terecht is.

Met andere woorden: de rechter bepaalt dat het gedoogbeleid niet leidend hoeft te zijn voor woningcorporaties. ‘Ook het feit dat de vrouw twee kinderen van tien en vijftien jaar had was voor de rechter geen reden om een streep door de uithuiszetting te halen’, schrijft dagblad De Limburger over deze onverkwikkelijke zaak.

Vogelvrij in een huurhuis

Kortom, je bent in de praktijk aan de goden – of beter gezegd aan de duivels – van de woningbouwvereniging overgeleverd als je het waagt om in overeenstemming met het gedoogbeleid maximaal vijf wietplanten voor eigen niet-commercieel gebruik te telen. En van de rechters in dit land hoef je dan ook niet op enig mededogen te rekenen, zo blijkt.

Of zoals de advocaat van de Heerlense vrouw het stelt:

“En hoewel veel mensen anders denken, geldt het gedoogbeleid dan niet in een huurwoning”

[openingsbeeld: Yayayoyo/Shutterstock]
(advertenties)