(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vorige week heb je kennis kunnen maken met Bassie, die zijn buitenwiet zo eenvoudig mogelijk kweekt. Vandaag stellen we je voor aan Swer, de tweede buitenwiet-correspondent deze zomer. Zijn kweek belooft spectaculair te worden! Want biologisch en in een zelfgebouwde kas op zijn dak, ergens in Amsterdam.

Drie doelstellingen

Mijn naam is Swer, aangenaam. Ik zal je de komende maanden vertellen over de kweekavonturen op mijn dak in Amsterdam. Mijn plannen zijn om dit jaar twee kweekrondes te doen, een eerste ronde met autoflowers en een tweede ronde met reguliere (fotoperiode gevoelig, red.) planten. Ik heb drie doelstellingen dit jaar: veel verschillende soorten kweken, genoeg kweken om het hele jaar van te kunnen roken en in de top 3 eindigen bij de Homegrown Cup dit jaar.

Ronde #1: 5 wietsoorten

Voor de eerste ronde heb ik gekozen voor vier verschillende autoflowers van Amsterdam Genetics en één fotoperiode gevoelige soort van Sensi Seeds, allemaal gefeminiseerd. Ik heb de volgende soorten uitgekozen: AK 020 (AK47 pheno), Blue Amnesia (Blue Dream x Amnesia), Choco Kush (AK-OG x White Choco), Milkshake (AK Choco Kush) en Early Skunk (Early pearl x Skunk #1). De autoflowers zullen in juli klaar zijn, de Early Skunk kweek ik door tot november. Deze zal ik gaan toppen en scroggen maar daar zal ik volgende keer meer over vertellen.

Kas op het dak

Alle planten zijn de eerste twee weken binnen ontkiemd en opgegroeid. Ik gebruik hiervoor een kleine kweektent van Secret Jardin (tevens droogtent) en een 150 Watt tneon lamp. Inmiddels staan de planten buiten in mijn kas. Dit is een kas van 2,5 bij 1,5 bij 1,5 meter hoog, bedekt met verstevigd kasfolie. De kas is deels open zodat het niet te heet wordt maar wel bescherming biedt tegen wind en regen. Ik had vorig jaar erg veel last van de harde wind op het dak en een maand lang regen verpestte een groot deel van mijn oogst.

Ontkiemen

Ontkiemen doe ik volgens de 100 procent succesvolle methode van CNNBS. Eerst doe ik de zaadjes in een glas water gedurende 24 tot 48 uur. Hierna stop ik ze tussen wat vochtig keukenpapier en stop ik ze in zakjes. Vervolgens worden ze in het donker gelegd en elke 24 uur kijk ik of de zaadjes al een wit haartje hebben. Als er eenmaal een wit haartje aan zit, verplaats ik ze naar hun eerste potje.

Verpotten

Ik weet dat veel kwekers het afraden om autoflowers te verpotten maar toch doe ik het. Ten eerste omdat ik zie dat er goede methodes van verpotten zijn, die je plant minimaal stressen. Ten tweede vind ik water geven makkelijker wanneer de pot past bij de maat van de plant. Ten derde omdat ik bij het verpotten toegang heb tot de wortels en hier de juiste voeding kan toevoegen.

Bio voeding

Automatics gebruiken in mijn ervaring minder voeding dan niet autoflowers maar de voeding blijft belangrijk. Ik gebruik hiervoor een combinatie van producten van Bio-Sannie en Bio Bizz. Het doel is om de potgrond tot leven te brengen en met behulp van schimmels en bodembacteriën een bodemleven te creëren waar de plant van profiteert. De juiste schimmels en bacteriën versterken de aanmaak van wortels, helpen bij het opnemen van voedingsstoffen en beschermen de plant tegen ziektes.

Ik begin met een licht bemeste basis aarde (lightmix van Bio Bizz). Hier voeg ik Perfect Start (van Bio-Sannie) aan toe. Dit is een combinatie van organische voedingsstoffen in poedervorm, welke zowel de plant als het bodemleven voedt. Vervolgens voeg ik Symbiosis toe (Bio-Sannie), dit zijn de bodem- en wortelschimmels, ook in poedervorm. Als laatst voeg ik Bio Bacto (Bio-Sannie) toe, opgelost in water. Bio Bacto bestaat uit bacteriën en nog meer schimmels. Hierna dek ik de potten af met plastic en laat ik ze zo een week fermenteren.

Smart start

De ontkiemde zaadjes stop ik eerst in een Smart Start potje. Dit zijn mini potjes, bedoeld voor de eerste week van je plant. Het potje en de aarde week ik eerst in water met wat Bacto poeder (goede bacteriën en schimmels). Hierna doe ik het zaadje met het witte puntje naar beneden erin. Laat het kopje boven de grond uitsteken zodat je plantje hem niet later zelf naar boven hoeft te duwen.

Het kopje groeit langzaam naar boven en de stengel en de eerste blaadjes worden zichtbaar. Weersta de verleiding om het kopje van je plantje te trekken want de kans is groot dat je jouw plant daarmee beschadigt. Naarmate de plant groeit, valt ie er negen van de tien keer vanzelf vanaf.

Na een week heb ik de plantjes verpot naar 250 ml potjes. Verpotten doe ik altijd aan het einde van de dag en het liefst met zo min mogelijk licht eromheen. Ik probeer de wortels niet aan te raken, en de plant zo snel mogelijk van de ene naar de andere pot te krijgen. Zorg dat het gat waar de plant ingaat groot genoeg is en graaf enkele centimeter van de stam in. De planten staan ongeveer een week tot 10 dagen in deze potjes.

Het dak op

Voor de grote potten gebruik ik Air-Pots van 22,5 liter. Air-Pots zijn potten met superveel gaten erin. Deze potten houden de grond luchtig en zorgen voor goede wortelgroei. In combinatie met de bodemschimmels en de levende aarde is het de bedoeling om een zo groot mogelijke wortelkluit te krijgen. Dit zal uiteindelijk resulteren in meer en betere wiet.

Het lijkt erop dat alles goed is gegaan. Helaas kwamen niet alle zaadjes meteen uit (de milkshake moest bij gekiemd worden) maar er staan nu wel 5 plantjes in mijn kas. Ik ben iets eerder begonnen dan ijsheiligen maar de weersverwachting ziet er goed uit. Volgende keer laat ik jullie zien hoe groot de autoflowers zijn geworden en hoe ik de Early Skunk ga toppen.

(advertenties)