(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Tabak is veruit het populairste ‘andere kruid’ dat vermengd wordt met wiet. Maar zoals we weten is het niet bepaald een gezonde hobby dat tabak roken. Gelukkig zijn er nog veel meer andere kruiden die je prima in een joint kunt mikken naast de wiet. In dit artikel bespreken we 10 kruiden die prima samengaan met cannabis en de gecombineerde effecten daarvan!

Het mengen van verschillende kruiden is zo oud als de weg naar Rome. Hetzij voor gezondheidsredenen, hetzij uit rituele/religieuze overwegingen. Toch is er maar weinig onderzoek gedaan naar het roken van andere kruiden dan wiet.

Maar met wat we weten, deels uit anekdotisch bewijs, kunnen we toch een fraaie lijst maken met 10 andere kruiden die uitstekend samen in rook opgaan met je wietje. Eerst geven we je nog een kort overzicht van de redenen waarom je überhaupt zou kunnen overwegen om thuis te gaan remixen.

Redenen om andere kruiden met cannabis te mengen

Er zijn verschillende redenen waarom iemand zou kunnen besluiten een bepaald kruid te mengen met cannabis:

  • De eerste is om de smaak van het mengsel te verbeteren. Aromatische kruiden zoals rozemarijn, lavendel of damiana werken heel goed voor dit doel.
  • De tweede reden is om het mengsel extra voordelen te geven. Als je bijvoorbeeld een avondjoint bereidt, kun je kalmerende kruiden toevoegen – zoals kamille of lavendel – die ontspanning bevorderen. Andere kruiden kunnen de stimulerende en opwekkende sensaties van de wiet nog eens extra versterken.
  • De derde reden is het verminderen van ongewenste bijwerkingen van cannabis. Een veel voorkomend voorbeeld is het verminderen van de hardheid van de rook met kruiden als koningskaars.
  • Sommige consumenten gebruiken ook kruiden om aan joints toe te voegen om minder cannabis te gebruiken en hun wietvoorraad efficiënter te conserveren.
  • Ten slotte kun je ook kruiden met entheogene eigenschappen gebruiken om meditatie te verdiepen en ervaringen van bijvoorbeeld lucide dromen te verbeteren.

Het is belangrijk te benadrukken dat er nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs is om de voordelen van het roken van andere kruiden aan te tonen. In feite eist het roken van wat dan ook ongetwijfeld een fysieke tol van het lichaam: het inademen van rook van welke verbranding dan ook, of die nu van sigaretten of van een kampvuur afkomstig is, is duidelijk slecht voor het lichaam.

Maar afgezien van die handicap is het grote probleem te bepalen welke kruiden of mengsels de moeite van het consumeren waard zijn. Heel wat planten zijn veilig om van te genieten als metgezel van cannabis. Om de beslissing gemakkelijker te maken, hebben we een lijst samengesteld van tien legale en veilig te gebruiken kruiden die de cannabiservaring beslist verrijken.

Cannabis-Mix-Kruid #1 – Lavendel

[foto: OSINSKIH AGENCY/Shutterstock]

Lavendel is een aangenaam kruid om te roken, dankzij de verfrissende, lichte en aromatische smaak. De heerlijke aroma’s zijn deels te danken aan het terpeen linalool, dat ook voorkomt in veel wietsoorten en bekend staat om zijn angstremmende effecten.

Hierdoor is het een goed kruid om op te nemen in mengsels die bedoeld zijn om een diepere ontspanning te bevorderen, of om te mengen met indica-rassen die rijk zijn aan linalool om de lavendelkick te maximaliseren.

De bloemen zijn delicaat en klein genoeg om niet geplet te hoeven worden, dus het is perfect geschikt voor een clean-smoking joint. En het is subtieler dan je zou verwachten van een kruid met zo’n krachtig aroma, dus het biedt het extra voordeel dat het de hardheid van de rook verzacht en het veel minder bijtend maakt voor de keel en longen.

Cannabis-Mix-Kruid #2 – Rozenblaadjes

[foto: RooftopStudioBangkok/Shutterstock]

Het toevoegen van gedroogde rozenblaadjes aan een melange is een uitstekende manier om de smaak en geur te versterken. Gedroogde rozen worden al lang gebruikt als afrodisiacum (lustopwekkend middeltje), dus ze kunnen milde euforische voordelen bieden.

Ze zijn uitstekend voor het creëren van gevoelens van geluk en bieden gebruikers een zoete en aromatische rookervaring met een zachte smaak. Rozenblaadjes branden langzaam, dus ze combineren zeer goed met cannabis voor een soepele, gelijkmatige verbranding die niet te gemakkelijk uitgaat.

Ze kunnen met de hand worden afgebroken en vereisen geen grinder. En hun smaakprofiel past goed bij elke strain met bloemige of citroentonen, dus ze kunnen een interessante aanvulling zijn op je favoriete Diesel wietsoortje.

Cannabis-Mix-Kruid #3 – Hop

[foto: Alrandir/Shutterstock]

Naast de intense smaak voor het brouwen van bier, wordt hop al eeuwenlang gebruikt voor holistische doeleinden. En omdat hop lid is van de Cannabaceae-familie – dezelfde plantenfamilie als cannabis inderdaad – is hij gemakkelijk te roken. Sterker nog, als je naar de toppen van hop kijkt, lijken ze best veel op wiettoppen!

Bovendien heeft hop een terpenenprofiel dat sterk lijkt op dat van veel cannabissoorten. Hopbloemen zijn zeer rijk aan myrceen, dat een ontspannend en verdovend effect heeft. Daarom zorgt de toevoeging van droge hop aan een joint voor een extra ontspannend effect, dat bovendien de fysieke high van cannabis versterkt.

Om de smaak te vergelijken; denk aan de boer die je eruit gooit na het drinken van een fles bier. Wanneer je uitademt, adem je een pure hopsmaak uit met hints van jeneverbessen en dennen. Het is dik, citrus-achtig en vol. En het is zeker een smaak die je laat verlangen naar meer…

Cannabis-Mix-Kruid #4 – Bijvoet (Artemisia vulgaris)

[foto: KatharinaRau/Shutterstock]

Bijvoet is een prikkelende, aromatische bloem met zijn eigen psychotrope effecten (alleen wanneer je ‘m rookt). Veel oude culturen maakten gebruik van deze psychoactieve effecten om lucide dromen en een trance-achtige toestand op te wekken. In lage doses zou het het denken en de creativiteit bevorderen.

Als gedroogd kruid maakt de kleverige, katoenachtige textuur het gemakkelijk om te rollen. De pittige, nootachtige smaak versterkt de smaak van cannabis en kan ook de rookervaring verzachten, zodat deze minder hard aankomt op de keel.

Vanwege zijn vermogen om dromen te beïnvloeden – in het Engels noemt men bijvoet ook wel ’the herb of dreams’ – is het een bijzonder goede keuze voor een ontspannende mix voor het slapen gaan. De saliesmaak combineert heerlijk met soorten die rijk zijn aan linalool (de terpeen in lavendel). Probeer bijvoorbeeld eens een G13 Haze voor een zoet smakende soort die je in slaap zal wiegen voor een nacht vol goede dromen…

Cannabis-Mix-Kruid #5 – Frambozenblad

[foto: LianeM/Shutterstock]

Frambozenblad wordt al honderden jaren gebruikt als medicinale thee en is een populair basiskruid in veel rookmelanges. Met name omdat het de ‘koningin van de neutraliteit’ is: het heeft een zeer evenwichtige smaak en geur en zal die van cannabis niet overheersen, waardoor het perfect is om te combineren wanneer je de smaak en het aroma van je toppen naar voren wilt halen.

Omdat het een langzaam brandend kruid is, is het ook de perfecte begeleiding van een gemeenschappelijke joint. Frambozenblad gaat goed samen met elke wietsoort, dus probeer het met je favorieten. Maar het kan vooral nuttig zijn naast die extra krachtige, hoge THC-soorten die een beetje aarding nodig hebben om te voorkomen dat je wegzweeft in de (spreekwoordelijke) ruimte.

Cannabis-Mix-Kruid #6 – Damiana

[foto: nkjn22/Shutterstock]

Dit kruid is vooral bekend om zijn afrodiserende eigenschappen. Het was zelfs een favoriet kruid in de pre-koloniale beschavingen van Mexico om het libido en de vruchtbaarheid te verhogen.

Gedroogde damiana staat er ook om bekend de stemming te verbeteren en ontspanning te bevorderen, een mild gevoel van euforie te creëren en de creativiteit en verbeeldingskracht te versterken.

De kleine groene bladeren zijn gemakkelijk te breken, met nauwelijks te verwijderen stengels. Het krult gemakkelijk en brandt zeer langzaam en schoon. Haar nootachtige en muntachtige smaken passen ook goed bij een heldere maar aardse wietsoort – strains met een hoog gehalte aan het terpeen pineen (het dennenachtige terpeen) – zoals de populaire coffeeshop klassieker Super Silver Haze.

Cannabis-Mix-Kruid #7- Koningskaars

[foto: Victoria Tucholka/Shutterstock]

Koningskaars – een plant uit de helmkruidfamilie – bezit eigenschappen die het hoesten, dat normaal gepaard gaat met roken, tot een minimum kunnen beperken én het vermindert de gevreesde droge bek. Als je het roken van cannabis te zwaar vindt voor de keel, is koningskaars een uitstekende aanvulling. In feite wordt het al eeuwen gerookt om zijn ontspannende ademhalingseigenschappen.

Het zou ook een kalmerende en vochtafdrijvende werking hebben. Koningskaars heeft een aroma dat lijkt op dat van zwarte thee en wanneer het gerookt wordt verspreidt het een geur die doet denken aan een kampvuur. De smaken zijn zeer licht met houtachtige ondertonen en een vleugje cederhout.

Het is een zacht kruid en hoewel het veel smaak heeft biedt het een zeer evenwichtige rook en brandt het gelijkmatig. Het werkt goed met sativa wietsoorten om je aandacht vast te houden tijdens het studeren, of met indica’s om tot rust te komen na een lange dag.

Cannabis-Mix-Kruid #8 – Passiebloem

[foto: oraziopuccio/Shutterstock]

Passiebloem bevat een groep verbindingen die bekendstaan als harmala alkaloïden. Die helpen om emoties in balans te brengen en ze kunnen zelfs sommige euforische effecten van cannabis versterken. Het werd ook vaak gebruikt als afrodisiacum (vandaar de naam ook).

Deze prachtige bloem kalmeert de zenuwen en werkt als een kalmerend middel, waardoor het een mooie aanvulling is op de cannabis high. Zo kun je krachtige wietsoorten met een hoog THC-gehalte – die sommige consumenten té krachtig vinden – in balans te brengen.

Bovendien heeft passiebloem een warme, kruidnagel-achtige smaak die zeer goed combineert met kruidige wietsoorten die gedomineerd worden door het scherpe terpeen caryofylleen, zoals een klassieke Hash Plant.

Cannabis-Mix-Kruid #9 – Glidkruid

[foto: Yaroslav Antonov/Shutterstock]

Glidkruid is een ander oud kruid dat al lang wordt gebruikt in medicinale theeën en tincturen. Het heeft een aangenaam kaneelaroma en een milde bessenachtige smaak, die gepaard kan gaan met gevoelens van milde ontspanning.

Ideaal kruid in combinatie met cannabis voor de behandeling van verschillende kwalen zoals ontstekingen, angst en slapeloosheid. Het kruid kan, afhankelijk van waar je het vandaan haalt, nogal wat steeltjes hebben, dus ben bereid deze te trimmen voordat je het met je cannabis mengt voor de best mogelijke ervaring.

Probeer het te combineren met een energieke sativa strain om ontstekingen te verminderen en je in beweging te krijgen, of met iets meer indica om te ontspannen, los te laten en ’s nachts in slaap te vallen. Hoewel een goede myrceenrijke wietsoort zeker ook goed samengaat met glidkruid.

Cannabis-Mix-Kruid #10 – Leeuwenstaart of wilde dagga

[foto: Nikolay Kurzenko/Shutterstock]

De fel oranje bloemblaadjes van wilde dagga hebben al eeuwenlang spirituele en medicinale toepassingen. Oude Afrikaanse en Chinese culturen maakten er gebruik van, en in het voordeel ervan is dat het niet dezelfde strafrechtelijke status heeft als ‘Cannabis sativa’.

Het roken ervan kan resulteren in een aangename, licht duizelige en kalmerende high. De in water oplosbare alkaloïde die verantwoordelijk is voor de gelijkenis met THC is leonurine. Dit veroorzaakt een sterk kalmerend effect, vergezeld van vleugjes euforie en een verscherping van de zintuigen.

Wilde dagga heeft enkele overeenkomsten met cannabis, waardoor het een ideale mixpartner is voor joints. Het effect is echter milder dan dat van cannabis. En net als bij wiet worden de bloemen gerookt, met name de oranje bloemblaadjes, maar ook de bladeren. Het zal ook niet voor niets zijn dat wiet in zuidelijk Afrika ook wel dagga genoemd wordt…

Nog enkele tips voordat je gaat blowen (joint of vaporizer)

  • Met creativiteit kun je verschillende kruiden verkennen, afhankelijk van de effecten die je zoekt. Bepaalde planten zijn zelfs meer synergetisch wanneer ze worden gemengd. Als je bijvoorbeeld passiebloem, damiana én cannabis combineert kan het mengsel een echt kalmerende en ontspannende ervaring bieden.
  • Bij het mengen van kruiden met cannabis kun je het beste experimenteren met de verhoudingen: van minder naar meer. Te beginnen met een verhouding van 2:1 of 3:1, zo introduceer je de nieuwelingen voorzichtig en kun je gemakkelijk(er) bepalen of de effecten en de smaak aangenaam zijn.
  • Je kunt ook spelen met de plaatsing van de kruiden in je joint. Bijvoorbeeld door een beetje van het kruidenmengsel voor het einde van de toeter te bewaren, zoals een dessert bij het avondmaal.
  • Kwaliteit komt op de eerste plaats. Gebruik alleen voedselveilige, biologisch geteelde kruiden van ethische en transparante merken. Of beter nog, kweek ze zelf!
  • Ben je er ten slotte van bewust dat bepaalde kruidenverbindingen kunnen interageren met medicijnen en eventuele onderliggende ziekten of allergische reacties kunnen veroorzaken.
[openingsbeeld: Alan Falcony/Shutterstock]
(advertentie)