(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Onze rol als internationale voorloper op het gebied van legalisering van cannabis is inmiddels wel uitgespeeld. Nederland bevindt zich wat dat betreft helaas in de achterhoede. Gelukkig is er één lichtpuntje: in landen die wel verstandig zijn – Canada en de VS bijvoorbeeld – worden gigantische wietkassen gebouwd naar Hollands model!

We zouden elke week wel een mooi verhaal kunnen brengen over de zoveelste hightech wietplantage die ergens in Noord-Amerika wordt opgetuigd, zo hard gaat het daar met de legale cannabisindustrie. Niet alleen de oppervlaktes van de kwekerijen zijn enorm, ook het aantal kilo’s topwiet dat er geproduceerd gaat worden gaat elke voorstelling te buiten. Als voorbeeld zullen we eens wat dieper induiken op de nieuwste megakas die gaat verrijzen in Cathedral City in de staat Californië.

Legale wiet op 114.000 m2

De bouw van de gigantische wietfabriek is inmiddels van start gegaan en als de constructie – in de Amerikaanse media aangeduid als ‘dutch style venlo greenhouse’ – in oktober van dit jaar klaar is, is het de op 1 na grootste van de staat Californië. Op liefst 114.000 vierkante meter wordt dan eersteklas cannabis verbouwd en de jaarlijkse productie gaat 50.000 kilo bedragen!

Het bedrijf achter deze superkwekerij is Sunniva, een Canadese provider van medicinale cannabis en diensten. Duncan Gordon is de Chief Operating Officer daar en hij is uiteraard opgetogen over de plannen. ‘Wat we hier hebben is 375.000 square feet dutch style venlo greenhouse, wat zonder twijfel de Rolls Royce onder de kassen is in de wereld.’

Artist impression van de wietkas die momenteel gebouwd wordt…

Cannabisboot gemist

Bam, die hebben we dan toch nog maar mooi meegenomen. Nederlandse kennis van land- en tuinbouw onder glas is momenteel zeer gewild in met name Canada en de VS, waar de miljoeneninvesteringen in legale cannabisproductie bijna letterlijk tegen de plinten klotsen. En waar we grandioos het legale wietschip hebben gemist als het gaat om de productie van medicinale en/of recreatieve wiet, verdienen we dan toch nog wat centjes met het helpen bouwen van zulke faciliteiten voor andere landen…

Banen en belastinggeld voor Cathedral City

Snel terug naar Cathedral City, dat de kwekerij met open armen ontvangt. Om te beginnen omdat er vanaf de zomer zo’n 150 tot 200 nieuwe banen worden gecreëerd dankzij de dagelijkse werkzaamheden op de megawietplantage. Daarnaast levert de ‘marijuana campus’ de stad met 55.000 inwoners ieder jaar tussen de 5 en 10 miljoen dollar belastinggeld op. Woordvoerder Chris Parman van Cathedral City: ‘Dit gaat helpen om te betalen voor onze politie en brandweerdiensten, onze wegen, onze bruggen en gemeenschappelijke parken.’

Zoals gezegd zijn het ook technologische hoogstandjes, al die nieuwe wietkwekerijen die als paddestoelen uit de grond schieten in heel Noord-Amerika. De kas van Sunniva – dat letterlijk ‘Gift of the Sun’ betekent – ligt ook nog eens in de woestijn, dus wordt er dankbaar gebruik gemaakt van het feit dat de zon daar 350 dagen per jaar volop schijnt. De wietkas krijgt een plafond van speciaal diffuus glas; dat maakt het mogelijk om het natuurlijke zonlicht te maximaliseren en daardoor verbruiken de kwekers 90 procent minder (!) elektriciteit dan de gemiddelde binnenkwekerij.

Hightech hoogstandjes

Hoewel de bevolking de komst van de superplantage toejuicht zijn er wel enkele zorgen geuit: hoe zit het met de stankoverlast en de veiligheid bijvoorbeeld. Dat laatste wordt getackeld doordat Sunniva een 24/7 beveiligingsbedrijf inhuurt – met gewapende bewakers – en bewegingsdetectoren plus 360 surveillance-camera’s installeert.

Voor de geur van al die duizenden bloeiende wietplanten heeft het bedrijf ook de nodige maatregelen in petto. De faciliteit gebruikt carbonfilters en een verneveling/deodorant-systeem om de stank van wiet te maskeren. COO Duncan Gordon: ‘En iedere keer wanneer we een laaddeur openen voor een zending of iemand in de kas een buitendeur opent zal er negatieve druk zijn, wat betekent dat de lucht in de fabriek wordt geduwd en niet naar buiten gaat.’

(advertentie)