(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Terwijl wij hier in Nederland en België koppig volharden in de door Amerika geïnstigeerde war on drugs, lachen ze zich in datzelfde Amerika de ballen uit de broek van plezier over hun legale cannabisindustrie. Die groeit volgens de zakelijke website Business Insider namelijk ‘krankzinnig snel’. En volgens een rapport van ZipRecruiter geldt datzelfde voor het aantal banen dat door wiet gecreëerd wordt!

Meer cannabiswerknemers dan mondhygiënisten

De kop boven het artikel op de site van Business Insider (een ‘gewoon’ zakenmagazine trouwens) laat er alvast geen misverstand over bestaan: ‘The US cannabis industry is growing insanely fast — there are now more legal cannabis workers than dental hygienists’.

Maar hoeveel mondhygiënisten zijn er dan eigenlijk in de VS, vraag je? Volgens het US Bureau of Labor Statistics – en die kunnen het weten – waren dat er vorig jaar 201.000. Het aantal werknemers in de legale cannabisbranche bedraagt inmiddels al 230.000, volgens de financiële site Marijuana Business Daily. Niet voor niks dat de media daarginds spreken van ‘some eye-popping job-growth numbers’ voor Amerika’s wietindustrie.

Aantal wietjobs stijgt met 445% in één jaar

Het totaal aantal geregistreerde banen in de legale cannabishandel nam in 2017 toe met een ongelooflijke 445 procent! Niet in het minst natuurlijk omdat staten als Nevada en Massachusetts vorig jaar recreatieve wiet legaliseerden en de voorbereidingen in Californië in volle gang waren (daar is funwiet sinds 1 januari jongstleden legaal). Inmiddels is medicinale cannabis legaal in 29 staten en de hoofdstad Washington en recreatieve wiet in 9 staten en D.C.

Volgens ZipRecruiter, een online banenplatform, bedroeg de banengroei in 2016 nog slechts 18%, dus er kan met recht van een explosieve groei in 2017 worden gesproken. De groei is dus ook sneller dan die van de zo veel geroemde tech-sector in de VS (+254% vorig jaar), en ook verslaat wiet de gezondheidszorg (+70% in 2017) die net als hier in West-Europa enorm veel nieuwe banen creëert vanwege de vergrijzing.

De legale cannabisindustrie groeit sneller dan de tech-business en de gezondheidszorg in de VS… [foto: mykhailo pavlenko/Shutterstock]

Cathy Barerra, hoofdeconoom van ZipRecruiter, wijst ook al op de legalisering in Californië als voornaamste oorzaak van de enorme versnelling binnen de cannabisindustrie in het afgelopen jaar. Zij signaleert eveneens dat cannabis jobs zich clusteren in bepaalde industriële centra als Los Angeles, San Francisco en Colorado. Ook enkele steden in Florida kennen hoge concentraties wietjobs, een gevolg van de legalisering van mediwiet daar in 2016.

Green money makes the world go round…

Behalve een gigantisch aantal (nieuwe) jobs is de snelgroeiende wietindustrie ook een money maker van Eredivisie-niveau. Researchfirma BDS Analytics berekende dat consumenten in 2017 liefst 9 miljard dollar aan cannabis uitgaven. En nu de funwiet ook in Californië legaal is – de staat met veruit de meeste inwoners in de VS – voorspellen ze dat alleen deze staat in 2018 al 5,1 miljard dollar aan legale wiet omzet (ter vergelijking: de Californiërs spenderen vorig jaar 5 miljard dollar aan bier).

Geen wonder dus dat de toekomstvoorspelling voor de langere termijn – als nóg meer Amerikaanse staten recreatieve wiet zullen legaliseren – ook al florissant is. Het BSD-rapport gaat nu uit van een totale landelijke wietomzet van 21 miljard dollar in 2021. Het aantal nieuwe banen dat er tegen die tijd is bijgekomen bedraagt dan 413.988.

En wanneer we ook nog eens alle ‘indirecte effecten’ meenemen – denk bijvoorbeeld aan transacties tussen cananbisbedrijven en ondernemingen in andere sectoren (transport, verpakkingen, payroll services et cetera) – dan draagt cannabisover drie jaar in totaal zelfs 40 miljard dollar bij aan de Amerikaanse economie.

En wij? Wij gaan ondertussen natuurlijk onverstoord door met blaffen, verbieden en straffen…
[openingsbeeld:  Krivosheev Vitaly/Shutterstock]
(advertenties)