(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zoals verwacht blijkt de invoering van de wietpas ongeveer net zo effectief als het handhaven van het rookverbod. Uit onderzoek van de Universiteit Tilburg blijkt dat buitenlanders nog in 85 van de 100 shops gewoon wiet of hasj kunnen kopen!

Uit het onderzoek van de bekende cannabisdeskundige Nicole Maalsté blijkt verder dat de gemeenten ook nauwelijks controleren op de aanwezigheid van ‘drugstoeristen’ in de coffeeshops, zelfs in het zuiden des lands, zoals bekend de enige regio waar het Opstelten-gedrocht dat de wietpas heet is ingevoerd. De meeste gemeenten hebben officieel wel het ingezetencriterium in de gedoogvoorwaarden opgenomen, maar meer omdat het van Den Haag moet als dat ze er zelf in geloven, zo blijkt. Slechts in 23 van de 103 coffeeshopgemeenten wordt de verkoop aan buitenlanders ook daadwerkelijk gecontroleerd, vooral in gemeenten in de zuidelijke provincies.

Volkomen zinloos

Nu er vandaag in de Tweede Kamer over het drugsbeleid wordt gepraat, met o.a. het onzalige Optselten-plan om wiet en hasj met meer dan 15 procent THC te verbieden omdat het ineens harddrugs zijn, hoop je dat de mislukking van de wietpas er voor zorgt dat het parlement de minister van Justitie terugfluit. Want net als controle op buitenlanders is ook controle op ‘zware’ wiet praktisch gezien zowel bijna onmogelijk als volkomen zinloos.

De gemeenten begrijpen dit dus al. Van de 103 plaatsen met coffeeshops hebben er zelfs 34 helemaal niets opgenomen over de verkoop aan buitenlanders in hun lokale coffeeshopbeleid! En van de 69 gemeenten die dat wel deden, controleren er 46 niet. Hun voornaamste argument is dat ze of helemaal geen drugstoeristen hebben, of dat er helemaal geen overlast is. De oogst aan overtredingen is trouwens ook redelijk zielig te noemen. In de wel controlerende gemeenten is slechts zeven (7) keer een overtreding geconstateerd…

Behoefte aan maatwerk en regulering

Coffeeshopgemeenten stellen in het rapport dat ze vooral behoefte hebben aan ‘lokaal maatwerk’, wat in de landelijke richtlijn als het ingezetenencriterium niet tot uiting komt. Veel gemeenten met coffeeshops willen ook experimenteren met gereguleerde wietteelt om de ‘achterdeurproblematiek’ aan te pakken. Maar zoals we weten voelt onze minister Opstelten daar niks voor, wat hij gisteren nog in een brief aan het parlement duidelijk maakte (zie ons bericht ‘Opstelten: Niks reguleren, hard straffen’).

 

 

(advertentie)