(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wij hebben hier op deze site al vaker geklaagd over het werkelijk stokoude VN drugsverdrag uit 1961, waardoor cannabis nog steeds gezien wordt als een gevaarlijke drug zonder medicinaal nut. Welnu, na jaren soebatten is de realiteit ook tot de gezondheidsexperts van de World Health Organisation (WHO) doorgedrongen. Zij adviseren de VN om wiet en hasj van ‘Schedule IV’ – de zwaarste categorie – te verwijderen en naar het lichtste Schedule I te verplaatsen.

 

Cannabis van zwaarste naar lichtste ‘drugscategorie’

Goed nieuws natuurlijk dat ze bij de Verenigde Naties eindelijk beginnen door te krijgen dat wiet geen drugs is zoals andere drugs, maar een plant met zowel recreatieve als medicinale voordelen. Afgelopen vrijdag maakte de World Health Organization (WHO) bekend dat zij oproept om zowel wiet als hasj te schrappen uit Schedule IV van het VN drugsverdrag uit 1961.

De experts van de WHO willen ook dat delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) en soortgelijke componenten worden verwijderd uit een apart drugsverdrag uit 1971, en in plaats daarvan worden opgenomen in Schedule I van het verdrag uit 1961. De spectaculaire en meer dan terechte koerswijziging moet nog formeel worden bekendgemaakt, maar reviewed copy’s van de aanbeveling circuleren al onder cannabisactivisten in o.a. de VS.

Dus zonder verder treuzelen eerst het bewijs (met excuses voor de niet perfecte beeldkwaliteit):


CBD en farmaceutische wietproducten

Wiet en hasj zullen ook een plekje vinden in de lichtste drugscategorie binnen de VN: Schedule I. Daarmee is cannabis dan ook eindelijk van het stempel “zeer gevaarlijk en met beperkte medicinale effecten” af dat bij het zwaarste Schedule IV hoort. Overigens geldt de herschikking ook voor concentraten en tincturen.

De WHO maakt ook duidelijk dat CBD-producten die niet meer dan 0,2% THC bevatten – dus in ieder geval alles wat uit hennep wordt gemaakt – “totaal niet onder internationale controle vallen”.

‘Compounded pharmaceutical preparations containing THC’, ofwel farmaceutische/medicinale cannabisproducten komen straks in Schedule III terecht.

Geen vrijbrief voor legalisering, maar wel een revolutie!

Wat betekent dit nu in de praktijk? Niet direct een VN vrijbrief voor legalisering hoor, want daarvoor zou cannabis helemaal uit de Schedules van het drugsverdrag uit 1961 moeten verdwijnen. Maar de politieke betekenis is er natuurlijk niet minder om: na tientallen jaren van war on drugs en een keiharde jacht op cannabis draait de wind en worden wiet en hasj in de nieuwe praktijk grotendeels met rust gelaten.

En ook niet onbelangrijk: als de VN de aanbevelingen van de WHO overnemen, geven ze daarmee ook formeel toe dat ze decennialang verkeerd zaten met hun oordeel over de schadelijkheid en therapeutische voordelen van cannabis!

Het nieuwe standpunt van de WHO en (waarschijnlijk dus) ook de VN betekent in de praktijk wellicht ook een stimulans voor nog meer landen om hun war on drugs terug te schalen, zo niet te beëindigen – zelfs als een legalisering voor niet-medische of wetenschappelijke redenen technisch gezien nog steeds in strijd is met de globale conventies…

53 lidstaten moeten er nog over stemmen

Eigenlijk had dit WHO-advies er al in december moeten zijn, maar goed: beter laat dan verkeerd. Nu gaan de voorstellen naar de Commission on Narcotic Drugs van de Verenigde Naties, waar waarschijnlijk in maart de 53 lidstaten mogen beslissen over het accepteren of verwerpen van de herclassificering van cannabis.

Dat belooft trouwens nog wel een robbertje vechten, aangezien landen als Rusland en China traditioneel tegen drugshervormingen zijn. Daar staan dan landen als Uruguay en Canada tegenover, die ondanks de huidige VN-verdragen cannabis al volledig gelegaliseerd hebben, en veel Europese en Latijns-Amerikaanse landen waar mediwiet al legaal is en de roep om legale funwiet ook stevig weerklinkt…

We gaan het zien maar als de voortekenen niet bedriegen kan het wel eens een fraai voorjaar gaan worden!

[openingsbeeld:  Osugi/Shutterstock]
(advertentie)