(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vorige maand was er ophef in Groot-Brittannië rond de 12-jarige Billy Caldwell, het epilepsiepatiëntje dat dan weer wel, dan weer niet en uiteindelijk toch wel wietolie als medicijn mocht. Wellicht dat zijn zaak de doorslag heeft gegeven, want uit een actuele opiniepeiling blijkt er nu voor het eerst een krappe meerderheid van 51% van de Britten voor de regulering van cannabis op dezelfde wijze als alcohol en tabak.

Billy Caldwell zorgt voor ommekeer

Soms is er een menselijk drama voor nodig voordat dingen in beweging komen. In de VS was het vooral de zaak van Charlotte Figi die de medicinale cannabisrevolutie daar aanzwengelde, Groot-Brittannië heeft Billy Caldwell. Het jongetje dat afhankelijk is van olie die in zijn land verboden is. Maar na al het gedoe rondom de jongen en zijn activistische moeder Charlotte – zie ons bericht ‘Britse overheid pakt CBD-olie af van 12-jarige Billy‘ – is de publieke opinie wel mooi omgeslagen in het voordeel van legalisering à la alcohol/tabak van cannabis.

Ook is er een meerderheid te porren voor decriminalisering, waardoor politie en justitie meer tijd zouden krijgen om achter de serieuze misdaad aan te gaan.

Nipte meerderheid voor legalisering

Dat blijkt uit een opiniepeiling door BMG Research voor de krant The Independent, waarin 1511 volwassen Britten begin juli werden ondervraagd over (medicinale) wiet. De hamvraag: ben jij voor of tegen het voorstel dat ‘cannabis wordt gelegaliseerd, zodat het legaal verkocht kan worden op een door de overheid gereguleerde markt, op dezelfde manier als bij alcohol en tabak gebeurt?’

Daarop antwoordde 22% dat zij zo’n besluit sterk steunen en nog eens 29% steunt het ‘in enige mate’, waardoor de voorstanders samen op een minieme meerderheid van 51% komen.

Sterk tegen regulering/legalisering van cannabis is 19% van de Britten en nog eens 16% is dat in enige mate (samen 35%), terwijl 14% het allemaal (nog) niet weet.

Het is vooral de onverkwikkelijke zaak van epilepsie patiëntje Billy Caldwell (12) die de balans definitief in het voordeel van legalisering van cannabis heeft doen doorslaan…

Decriminalisering cannabis

De steun voor decriminalisering is slechts 1% hoger dan die voor legalisering, dus 52% (20% sterk voor, 32% in enige mate). Volgens ons komt dat omdat de gemiddelde burger echt niet weet wat het verschil is tussen regulering/legalisering en decriminalisering.

Bij het eerste is er een markt voor een legaal product met accijnzen en belasting en al die shit, bij het tweede word je als ‘gebruiker/patiënt’ simpelweg niet meer strafrechtelijk vervolgd voor het bezit van cannabis maar blijft dat wel een verboden substantie volgens het wetboek.

Steun van Bekende Britten

Behalve de ophef rond patiënten als Billy Caldwell, speelt wellicht ook mee dat bekende publieke figuren zich tegenwoordig openlijk voor legalisering van cannabis uitspreken. Zoals bijvoorbeeld het conservatieve (!) kopstuk en oud-minister van buitenlandse zaken William Hague. Volgens hem moet zijn partij – dus de nu regerende partij van premier May – ‘zich ferm opstellen voor een beslissende verandering die zowel economisch als sociaal voordelig is’.

Ook vanuit de politie klinkt de roep om hervorming van het drugsbeleid. Zo zegt de korpschef van de politie in Durham dat het huidige systeem niet werkt en dat er gelegaliseerd moet worden. ‘De status quo is niet houdbaar. Het wordt erger. Drugs worden goedkoper, sterker, gemakkelijker verkrijgbaar en gevaarlijker. Met tegenzin ben ik de afgelopen jaren tot de conclusie gekomen dat wij de markt moeten reguleren.’

Economische voordelen

Dat dit gaat gebeuren is zeer waarschijnlijk, de vraag is eerder: wanneer? Sowieso gaat een gezondheidscommissie kijken naar medicinale cannabis en heeft de verantwoordelijke minister Sajid Javid al gezegd dat de regering een review van de status van wiet gaat uitvoeren. Of zoals de bewindsman het zegt: ‘It has become clear to me since becoming home secretary that the position we find ourselves in currently is not satisfactory. It is not satisfactory for the parent, it’s not satisfactory for the doctors and it’s not satisfactory for me.’

Tja, burgers en politiek zijn dus klaarblijkelijk klaar voor legale (medi)wiet en ook aan de economische voordelen hoeft niemand te twijfelen. Health Poverty Action schatte onlangs nog dat een gereguleerde verkoop van de gelegaliseerde drug de overheid ieder jaar 3,5 miljard pond (bijna 4 miljard euro) oplevert, inclusief extra geld voor de gezondheidszorg…

[openingsbeeld:  Aha-Soft/Shutterstock]
(advertentie)