(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Als je deze zomer geen vakantieplannen hebt, bezoek dan het kersvers geopende doolhof in Workum. Dat is namelijk een levend doolhof van zo’n 3 hectare, gemaakt van metershoge hennepplanten. Het werd in samenwerking met agrarisch ondernemer en campinghouder Jan Pieter van der Plaats gemaakt, en is tot aan de oogst in september geopend.

Lijken banken zich deze week ineens in te zetten voor een groenere toekomst met hennep? ABN AMRO concludeerde in een rapport over duurzamer bouwen namelijk al dat hennep en vlas daarvoor essentieel zijn, en nu leren we dat ook Rabobank aan een biobased economie werkt.

Dat doet Rabobank niet alleen hoor, maar in samenwerking met GreenInclusive de gemeente Leeuwarden en vereniging Circulair Friesland. Het doolhof in Workum is er om deze nieuwe toekomst alvast zelf te ervaren, en groeit op de akkers van agrarisch ondernemer en campinghouder Jan Pieter van der Plaats.

Biobased Fryslân

Vorige week woensdag, op 19 juli werd het ‘biobased doolhof’ in Workum feestelijk geopend door wethouder Henk de Boer van de gemeente Súdwest-Fryslân. Het is een mooie manier om te laten zien hoe hennepplanten nou eigenlijk groeien, en om te laten zien hoe ver de biobased (bouw)economie van Friesland al is.

Als je een bezoekje brengt dan kun je niet alleen verdwalen tussen de hennepplanten, maar je krijgt ook de nodige informatie over de producten die ervan gemaakt worden, en welke goede invloed hennepplanten op de bodem en de biodiversiteit hebben.

Als je zelf door het doolhof loopt heb je waarschijnlijk geen idee, maar vanuit de lucht gezien staat er ‘Biobased Fryslân’ te lezen. Onder die naam werken de Rabobank, GreenInclusive, Circulair Friesland en de gemeente Leeuwarden namelijk samen aan de lokale biobased economie. In het midden van het doolhof vind je (hopelijk) het grote hart van de Friese vlag.

Het hele gezin aan de hennep

Het doolhof in Workum is een leuk uitje voor het hele gezin, en zeker als je zelf al een voorliefde voor deze nuttige planten hebt. Op een ludieke en actieve manier maak je van dichtbij kennis met de hennepplant, en de uitgang vinden is nog een behoorlijke uitdaging tussen het hoge grass.

Je bent sowieso heel erg welkom aan de Slinkewei 8 in Workum, waar het doolhof ligt, want GreenInclusive hoopt zoveel mogelijk mensen bij hun groene missie betrekken, aldus commercieel manager Sander Veenstra op de website van het bedrijf.

GreenInclusive hoopt boeren nieuw inkomensperspectief te bieden door vezelhennep te produceren. Daarvoor leggen ze samenwerkingsverbanden met de industrie en maken ze hoogwaardige biobased isolatiematerialen. Deze kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om bestaande woningen te isoleren. Of in nieuwe woningen, zoals deze allereerste ‘hennepwijk‘ die momenteel in Oude Pekela gebouwd wordt.

Biobased isolatiepact

Vereniging Circulair Friesland sloot twee jaar geleden samen met de gemeente Leeuwarden een biobased isolatiepact. Bedoeld om bedrijven en particulieren aan te zetten om voor lokaal geproduceerde biobased bouw- en isolatiematerialen te kiezen. Hierdoor stijgt de vraag naar biologische grondstoffen zoals hennep, en daarmee de prijs en dus interesse van Friese boeren om de plant te kweken.

Kortom: er komen hopelijk vele duurzamere woningen in Friesland die ook nog eens veel CO2 vasthouden, met dank aan de hennepplant en deze samenwerkende organisaties. Maar deze zomer eerst dus even de provincie en het hennepdoolhof bezoeken, voordat het geoogst is. Je vindt het doolhof zogezegd aan de Slinkewei 8 in Workum.

[Foto’s: GreenInclusive]
(advertentie)