(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vanuit ónze branche wordt het al jaren geroepen maar misschien dat er nu wel echt gehoor aan gegeven wordt. Onderzoekers van de ABN AMRO concluderen namelijk dat hennep maar ook vlas, niets minder dan essentieel zijn als we duurzamer willen gaan bouwen; en de bank is tenslotte ook waar het geld zit…

Het is ergens een beetje triest dat de ABN AMRO hier nu pas mee komt, maar beter laat dan nooit zullen we maar zeggen. De bank deed onderzoek naar een duurzamere bouw en concludeert in het uitgebrachte rapport daarover dat hennep en vlas daarvoor onmisbaar zijn. En er is meer goed nieuws want het rapport zegt ook dat de productie van hennep en vlas daarvoor flink moet worden opgevoerd.

Er zijn maar weinig plantensoorten die op grote schaal ingezet kunnen worden voor een duurzamere bouw maar hennep en vlas dus wel, zo staat in het rapport ‘Vezelrijke verduurzaming’. De vezels van hennep, en dus ook vlas, kunnen gebruikt worden voor isolatieplaten, inblaasisolatie en plafondsystemen. Dat niet alleen maar de gewassen zijn ook goed voor het milieu. Ze kunnen langdurig CO2 opslaan en maken de bodem waarop ze groeien ook nog eens schoon terwijl ze dat doen.

Er zijn maar weinig gewassen beter voor een duurzamere bouw dan hennep (ja ja, en vlas). Beeld: Francesco Scatena, Shutterstock

Als de bouw even stil ligt kunnen hennep en vlas ook ingezet worden als veevoer, of om papier of textiel van te maken. De gewassen gebruiken verder aanzienlijk minder water en meststoffen dan andere gewassen, aldus het rapport. En voor in ieder geval hennep hoeven ook geen schadelijke bestrijdingsmiddelen worden ingezet, zouden we er nog aan toe willen voegen.

Productie moet omhoog

Er is volgens het onderzoek alleen wel een obstakel maar dat zou je ook een pro kunnen noemen. Willen we echt duurzamer bouwen met z’n allen dan zullen we ook veel meer hennep (ja ja, en ook vlas) moeten kweken. En nou zijn we in dat laatste best goed in Nederwietland maar veel ruimte hebben we er niet voor. De onderzoekers benadrukken dan ook dat er met andere Europese landen samengewerkt zal moeten worden voor de teelt op grote schaal.

Eén hectare hennep is volgens Cor van Dijken van de stichting Building for Good namelijk maar goed voor de isolatie van ongeveer één woning. Mits het een goed jaar is, want bij te veel regen heb je al snel twee hectare hennep nodig om een huis te isoleren. Voor de isolatieopgave waar Nederland voor staat is 50.000 hectare nodig.

Voor genoeg productie is in Nederland geen plaats volgens het rapport. Foto: 24K-Production, Shutterstock

Kosten en betrouwbaarheid

Ook meldt het rapport dat hennep misschien te weinig oplevert voor de telers. Vlas levert nu bijvoorbeeld 2100 tot 3700 euro per hectare op, maar hennep slechts 900 euro per hectare. Daarnaast moet de betrouwbaarheid van de producten van hennep en vlas nog op grote schaal getest worden, volgens de onderzoekers. Al zijn er volgens onderzoeker Paul Bisschop van ABN AMRO wel tests die aantonen dat producten van vezel en hennep goed scoren op het gebied van de brandveiligheid.

Het onderzoek concludeert dus mooie mogelijkheden voor hennep (en vlas, jawel) in een groenere bouwsector, maar er zijn volgens de onderzoekers ook nog wat hordes die genomen moeten worden.

Maar als de ABN AMRO nou maar eens zou beginnen met legale telers een bankrekening te geven, dan zou dat al een goed begin zijn, en zijn ze alvast ook wat minder hypocriet… Verder een geweldige conclusie natuurlijk van dit onderzoek, maar ze hadden er ook wel wat eerder mee kunnen komen, vind je ook niet?

(advertentie)