- Een eigen wietsoort stabiliseren, zo doe je dat!
- De Riptip Tour 2024: Een week vol unieke cannabiservaringen
- Hoe silicium voor sterkere wietplanten zorgt
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#2)
- 9 Quick tips voor beginnende steenwolkwekers
- Wat niemand je vertelt over wiet knippen (maar wij wel)
10 x Waarom hennep de wereld kan redden
Hennep is familie van de wietplant, maar is niet hetzelfde. Hennep is het niet psychoactieve zusje van wiet. Je kunt er dus niet stoned van worden. Maar net als wiet is hennep een ontzettend veelzijdige en nuttige plant. Hennep is zelfs zo nuttig dat het ons en onze wereld kan redden.
Gelukkig wordt er tegenwoordig langzaamaan weer meer hennep verbouwd. Logisch want er komt steeds meer vraag naar dit nuttige gewas. Je kunt er van alles van maken, je kunt het eten en als medicijn gebruiken. Als we het maar genoeg verbouwen en inzetten, kan het onze wereld redden. Waarom? Wel, om de volgende 10 redenen
Omdat door hennep niemand meer honger hoeft te lijden
Hennepzaad zit barstensvol met plantaardige eiwitten en aminozuren en kan onvolwaardig voedsel volwaardig maken. Het groeit goedkoop, gemakkelijk en bijna overal op de wereld. We kunnen er dus heel veel van laten groeien voor heel weinig. En terwijl we de rest van de plant gebruiken voor bijvoorbeeld biodiesel, kleding en papier, kunnen de zaden ons voeden.
Omdat we door hennep bestaande kolencentrales op biomassa kunnen laten werken
Door hennep kunnen we bestaande kolencentrales laten werken terwijl ze veel minder, of zelfs geen zwavel meer uitstoten. Kolen zijn een goedkope bron van energie, maar ook een van de grootste bronnen van milieuvervuiling. Door simpelweg biomassa van hennep aan de kolen toe te voegen kunnen we de uitstoot van zwavel terugdringen of zelfs opheffen. Waardeloos kool dat veel zwavel bevat zou ook kunnen worden gebruikt.
Omdat we met hennep superbatterijen kunnen maken
Dr. David Mitlin van de Universiteit van Alberta heeft onlangs een manier gevonden om superbatterijen te maken van hennep in plaats van het kostbare grafeen. De superbatterij van hennep kan veel meer energie leveren dan die van grafeen, namelijk 49 kW per kilo in plaats van 17. Met deze superbatterij kan schone zonne-, wind- en waterenergie nog duurzamer gemaakt worden dan het al is.
Omdat we door hennep geen bossen meer hoeven te kappen
We kunnen stoppen met het kappen van onze bossen voor papier want dat kunnen we gewoon van hennep maken. De vezels zijn er lang en sterk genoeg voor, de hennep bevat veel cellulose waardoor je veel pulp kunt maken en hennep bevat bijna geen lignin, een stofje dat bij papier voor vergeling zorgt. Van 1 hectare hennepplanten kan meer papier gemaakt worden als van 4 hectare bomen, bovendien kan het elke 100 dagen geoogst worden, bomen doen daar vele decennia over. De productie van henneppapier is bovendien milieuvriendelijk, er komt geen zwavel bij aan te pas en het kan gebleekt worden met peroxide in plaats van chloor.
Omdat we door hennep CO2-neutraal kunnen bouwen
Door bouwmaterialen van hennep te maken kunnen we sterkere en beter geïsoleerde huizen bouwen, volledig CO2 neutraal en met minder hout. Hempcrete en Cannabrics zijn een soort bouwblokken die nu al beschikbaar zijn en worden gebruikt. De materialen isoleren geluid en warmte beter dan steen en zijn ademend.
Omdat we door hennep niet meer hoeven te rijden op fossiele brandstoffen
We kunnen benzine en diesel maken van hennep zodat we geen fossiele brandstoffen meer in onze auto’s hoeven te gooien. Natuurlijk, van elke plantaardige olie kan biodiesel gemaakt worden maar van hennep kun je dus brandstof voor ook benzinemotoren maken.
Het blijkt dat hennep de beste plant in de wereld is om benzine uit cellulose van te maken. Het groeit enorm snel en bevat 80% cellulose, hout bijvoorbeeld maar 60%. Het kan droogte heel goed trotseren, waardoor je het ook in de drogere delen van de wereld kunt produceren.
Omdat we door hennep geen katoen meer hoeven te verbouwen
Door onze kleding voortaan van hennepvezel kunnen maken, kunnen we stoppen met het verbouwen van katoen. Hennep heeft geen negatieve invloed op het milieu en verbruikt bij de teelt veel minder water, mest- en gifstoffen als katoen.
Omdat we door hennep de opwarming van de aarde door CO2 uitstoot kunnen stoppen
Als we genoeg hennep verbouwen kunnen we CO2 uit de lucht in de planten opvangen. Na de oogst kunnen we van hennepplanten een stof maken die biochar heet, een soort koolstof. Dit kunnen we dan vermengen met meststoffen en door de grond heen mengen. Oude volken uit de Amazone deden dit ook en verrijkten er hun grond mee. Hun verrijkte grond werd terra preta genoemd en het is ontzettend vruchtbaar en bevat drie keer zoveel stikstof en fosfor als onbehandelde omliggende grond.
Omdat we door hennep kunnen stoppen met het gebruik van pesticiden en (landbouw)grond kunnen opwaarderen
Voordat hennep in een verdom hoekje terecht kwam kweekten onze voorouders het overal omdat zij wisten dat het de grond kon verrijken. Andere gewassen werden afgewisseld met hennep omdat het de aarde op een natuurlijke manier herstelt. Het brengt vitale voedingsstoffen in de aarde terug en verwijdert chemicaliën eruit. Het doodt onkruid op een natuurlijke manier en behoeft zelf geen pesticiden waardoor de grond gifstoffenvrij is voor de volgende gewassen.
Omdat hennep vervuilde gebieden weer schoon kan maken
Zwaar vervuilde gebieden zoals Chernobyl en Fukushima kunnen weer schoon worden met behulp van hennepplanten. Fytoremediatie is het proces waarbij een plant vervuilde stoffen uit de bodem, het water en de lucht reinigt door ze om te zetten in onschadelijke stoffen. Planten zorgen voor optimale groeiomstandigheden rond het wortelsysteem waardoor micro-organismen verontreinigingen afbreken. Lang niet alle planten kunnen dit, maar hennep dus wel. Hoewel fytoremediatie door hennepplanten nog in de kinderschoenen staat, is het een van de grote potentiëlen van de plant.
(advertentie)