(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Naast de bekende ‘achterdeurproblematiek’ – het niet officieel kunnen inkopen van wiet door coffeeshops – ontstaat er een compleet nieuw probleem voor de branche: zwartwassen. Oorzaak? Steeds meer klanten rekenen af met de pinpas, maar dealers willen – noodgedwongen – uiteraard alleen cash geld ontvangen. Coffeeshophouder Nol van Schaik uit Haarlem luidt de noodklok.

Groei pinbetalingen noopt ondernemers tot bankopnames om ‘zwarte’ wiet te kopen

In onze coffeeshops kunnen onze klanten al jaren met hun bankpas betalen, zoals in elke andere winkel, en daar wordt steeds meer gebruik van gemaakt.
Op het moment liggen de verhoudingen qua betaalwijze gelijk, de helft van onze klanten betaalt contant, de andere helft digitaal. Niets bijzonders, ware het niet dat een coffeeshopondernemer bij een stijging van het percentage pinbetalingen een probleem krijgen met de effectieve cashflow.

oppieCannabis is nog steeds een illegaal geproduceerd product, en illegale kwekers kunnen niet met een bank werken, dus willen zij contant geld bij een transactie. De inkoopprijs van cannabis producten is 50% van de verkoopprijs, en dat wordt dus betaald uit de beschikbare contanten die de ondernemers ontvangen via de verkoop.

Helft van wietverkopen via pinpas

Nu onze verkoop voor de helft uit contante betalingen bestaat, gaat dat dus nog net, maar als het percentage pinbetalingen blijft toenemen, en het percentage contante betalingen daalt, ontstaat er dus een cashflow probleem. Dat zal dus leiden tot de belachelijke situatie dat coffeeshopondernemers moeizaam ‘witgewassen’ geld moeten opnemen van de bank om dit vervolgens weer in het zwarte circuit te brengen, door er illegaal geproduceerde cannabis mee te betalen.

De term moeizaam slaat op de moeite die coffeeshopondernemers moeten doen om hun waar te kunnen aanbieden en verkopen in hun bedrijven. Door de illegaliteit van het product en de schaarste op de markt is het niet eenvoudig om een constante aanvoer van cannabis te realiseren, er zijn over het algemeen geen contacten met vaste kwekers, want als je daar op betrapt wordt, wordt je beschuldigd van het leiding geven aan een criminele organisatie.

Coffeeshops betalen 400 miljoen belasting 

Het opslaan van de voorraad van een coffeeshops wordt steeds ingewikkelder, want niet alleen Justitie aast op de zogenaamde stashes van coffeeshops, zij zijn ook het doelwit van criminelen en verklikkers onder de buren. Ook de vele mini-drugstransportjes die dagelijks nodig zijn om de coffeeshops te kunnen bevoorraden om de belachelijk lage voorraad van 500 gram op peil te houden brengen risico’s met zich mee, justitiële en criminele risico’s.

In een eerder blog legde ik uit dat de geregistreerde coffeeshops jaarlijks €400 miljoen witwassen voor de overheid, in de vorm van belastingafdracht over een illegaal geproduceerd en verkregen product, uit een gegenereerde omzet van €2 miljard per jaar.

Als meer van onze klanten met hun bankpas wiet bij ons komen kopen en we niet genoeg cash in huis hebben om cannabis te kunnen inkopen, worden de ondernemers verplicht witgewassen geld van de bank op te nemen om dit zwart te wassen met een cannabis transactie. Dit kan toch nooit de bedoeling zijn geweest?

Zwartwassen woord van het jaar in 2015?

Als Franz Kafka nog had geleefd had hij met een boek over het Nederlandse gedoogbeleid zijn grootste bestseller kunnen schrijven, met de beangstigende, bedreigende regent Ivo Opstelten als sinister hoofdpersoon. Wordt ‘zwartwassen’ Van Dale’s Woord van het Jaar 2015?

Nol van Schaik, coffeeshophouder te Haarlem

(advertentie)