(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De invloedrijkste krant in Amerika, de New York Times, heeft in een hoofdredactioneel commentaar opgeroepen tot legalisering van cannabis. De krant vergelijkt het overheidsverbod op wiet met de Drooglegging in de jaren twintig van de vorige eeuw. Een faliekant mislukt experiment dus.

Het commentaar van de hoofdredactie dit weekend mag gezien worden als de mening van de krant en die is ongezouten over het verbod op marihuana en de gevolgen van de War on Drugs. De NYT schrijft o.a. dat de cannabiswetten disproportioneel jonge zwarte mannen treffen en dat verslaving en afhankelijkheid van wiet “relatief kleine problemen” zijn, zeker in vergelijking met alcohol en tabak. “Het duurde 13 jaar voordat de United States bij zinnen kwamen en de Drooglegging beëindigden. Dertien jaar waarin de mensen bleven drinken, normaal gesproken gezagsgetrouwe burgers criminelen werden en misdaadorganisaties opkwamen en floreerden.”

marijuana_usaVerbod veroorzaakt grote schade

En de NYT spaart kool noch geit als het om het cannabisbeleid van de VS gaat.” Het is al meer dan 40 jaar geleden sinds het Congres het huidige verbod op cannabis aannam en daarmee grote schade aan de maatschappij heeft toegebracht, simpelweg door een substantie te verbieden die veel minder gevaarlijk is dan alcohol. De federale overheid zou de ban op marihuana moeten opheffen.” Aan deze gepeperde mening van de beroemde krant ging een stevige interne discussie vooraf, geeft het medium toe, maar de enorme sociale kosten van de cannabiswetten gaven de doorslag.

De krant citeert uit FBI-cijfers en daaruit blijkt dat er in het jaar 2012 maar liefst 658.000 mensen zijn gearresteerd voor het bezit van wiet! Dat is veel en veel hoger dan de arrestaties voor cocaïne, heroïne en andere drugs. De NYT: “Het resultaat is racistisch en treft jonge zwarte mannen onevenredig hard. Het ruïneert hun leven en creëert nieuwe generaties van carrièrecriminelen.” De krant pleit wel voor een verbod op wietverkoop aan jongeren tot 21 jaar, vanwege “legitieme zorgen over het effect van marihuana op de ontwikkeling van het brein van adolescenten. Maar het gematigde gebruik van cannabis lijkt geen risico op te leveren voor gezonde volwassenen.”

Serie artikelen over legalisering

In het commentaar met de kop ‘Repeal Prohibition, Again’ wordt dan ook geconcludeerd dat gezien de gezondheidseffecten, de impact op de maatschappij en het law & order probleem, het kwartje maar 1 kant op kan vallen: een nationale legalisering van cannabis! En daar laat de New York Times het ook niet bij; het commentaar is de aftrap voor een serie artikelen over legalisering en het huidige funeste verbod.

(advertentie)