(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hebben jullie het al door? Woensdag is buitenwietdag hier op RollingStoned. Twee weken geleden opende Dr. Dreten eigenhandig het buitenwietseizoen, dus hoe zou het nu gaan? Wel, hij verpotte zijn dames en geeft daarbij een hoop goede kweektips. Ook is hij nu al begonnen met het verduisteren van een viertal wietplanten!

Hallo iedereen!

Oplettende lezers weten dat ik al vanaf januari voorgroei onder spaarlampen. Op warme zonnige dagen mogen de planten dan vast wennen aan het klimaat buiten, alleen dat is nog niet vaak voorgekomen dit jaar. Bij een buitenkweek zijn we afhankelijk van het weer en dat is in tegenstelling tot vorig jaar rond het begin van april nog niet super geweest.

P3183079 (Custom)

Gelukkig staat de zon sinds 21 maart terug aan onze kant van de aarde. Haar kracht is nu vergelijkbaar met deze van eind september, de periode waarin buitenplanten volop bloeien. De zon zal nu steeds meer in kracht toenemen, tot 21 juni, om erna weer af te zwakken. Op een mooie dag geeft de zon in de middaguren al een dikke 800 Watt per vierkante meter, en rond de 50.000 lux. Ook de UV-straling wordt elke week meer, dit is allemaal positief, want een krachtige lichtbron maakt dikke toppen, en van UV-licht worden deze potenter. Dit is allemaal in realtime te volgen op de site van het Vlaamse weerstation Meteomoes.

Voorzichtig naar buiten

De planten gaan nu overdag naar buiten in de tunnelserre welke de storm van het voorbije paasweekend gelukkig heelhuids doorstaan heeft. In de serre is het een vijftal graden warmer dan buiten, nog geen optimaal klimaat maar toch zijn de planten gegroeid. Enkele dagen na het vorige verslag zijn de Himalaya Mountain en de 3 Phatt Fruity’s verpot naar hun definitieve bestemming. De Himalaya Mountain zit nu in een 20-literpot, de Fruity’s elk in hun 15-literpot. Dit omdat ik van die laatste soort minder verwacht. Hoewel ze er niet slecht uitzien zijn ze gewoon nooit snel gegroeid. Behalve af en toe de bovenste groeischeut er half uit knijpen (toppen), heb ik er om die reden geen speciale technieken op los gelaten. Door de kleinere potten zullen ze in de bloei ook niet al te hoog worden verwacht ik.

Kooi voor cannabis

De Himalaya Mountain heeft rond zijn pot een handige kooi gekregen. Deze is gemaakt van een stuk omheiningsgaas. Het is nu het derde jaar dat ik deze ‘fuiken’ gebruik, hoofddoel was om gemakkelijk takken naar beneden te trekken en vast te binden. De kooi bewijst echter goed zijn nut als extra steun, tijdens felle wind, en voor de bloemtoppen. Ik raad wel aan om draad te gebruiken met brede mazen, zodat je handen er nog door kunnen bij het verzorgen van de plant. De draad is met snelbinders bevestigd aan de bovenste rand van de pot, en onderaan aan de rand van de onderzetter. De diameter van de pot en onderschotel zijn ongeveer even groot, dit maakt dat alles één stevig, rond geheel vormt.

Eigenlijk bestaat de Himalaya maar uit een korte hoofdstam van een centimeter of vijf, met daarop 2 opeenvolgende nodes die elk hun 2 zijtakken hebben. Deze 4 zijtakken worden telkens wanneer ze de hoogte in groeien horizontaal getrokken, hierdoor raakt de plant in de war en steekt ze energie in de onderliggende scheuten. Het resultaat is dus dat elke zijtak horizontaal loopt, en dat de zijscheuten hierop recht omhoog groeien. Al deze zijscheuten zijn ongeveer even hoog, en voor de plant dus even belangrijk. Dit maakt dat ze straks haar energie niet zal focussen op één enkele hoofdtop, maar op meerdere, iets kleinere maar gelijkwaardige toppen.

Zwart-wit jasje

Ik laat mijn planten afbloeien in ronde, zwarte plastic potten. Deze zijn goedkoop en overal verkrijgbaar, maar hebben als nadeel dat de wortels kunnen verbranden door de hitte van de zon. Je kan dit snel en eenvoudig oplossen door er een jasje van zwart-wit folie rond te doen. Met de witte kant naar buiten gericht blijft de worteltemperatuur onder controle. Het resultaat is niet altijd netjes en nogal opvallend. Daarom heb ik er deze winter voor gekozen om enkele potten te bespuiten met een pvc-primer, om ze erna te lakken in minder opvallende kleuren (lichtgroen en terracotta). Dit is een experiment, ik hoop dat de verf goed blijft hangen.

Recept voor wietwortels

Onderin deze definitieve pot leg ik een vorstdoek dat twee keer groter is dan de diameter van de container. Dit vlies is goedkoop, en laat lucht en water door. Bovenop het doek leg ik 1 tot 2 centimeter hydrokorrels voor de drainage. Vervolgens plooi ik het vlies dubbel, zodat de korrels ertussen zitten. Na de oogst kunnen we de korrels snel en eenvoudig hergebruiken. Als alternatief kan je als zak voor de korrels ook een oude pantykous gebruiken.
Bovenop de korrels komt een laagje van 1 centimeter aarde, daarop sprenkel ik niet te veel organische meststofkorrels (beendermeel N, bloedmeel P en tuinkali K). Deze zijn in het begin nog niet beschikbaar voor de plant, maar zullen later dienen als appeltje voor de dorst. Tegen dat de wortels tot onderin de pot gegroeid zijn is deze mest al grotendeels gecomposteerd en zal de plant niet snel meer ‘verbranden’ door het omzettingsproces.

Meststof-staafjes & mulch

Vervolgens wordt de pot opgevuld met goed voorbemeste organische aarde. Als de plant stevig in de aarde staat maak ik dicht tegen de potrand met een pin een diep gat in het medium. Deze wordt opgevuld met een mix van meststofkorrels (NPK) en lavameel (sporenelementen). Zo maak je als het ware je eigen meststof-staafjes. Deze staafjes kunnen de eerste weken wel tot verbranding leiden, daarom is het belangrijk om ze bij de rand te plaatsen. Zo krijgen de wortels de kans om deze plaatsen te mijden zolang ze er geen behoefte aan hebben.

Bodemleven is actiever op plaatsen waar meer zuurstof is, dus de bovenste laag in je grond. Bescherm je die zone goed, dan komt dit de plant en bodemleven ten goede

Als laatste stap wordt de aarde afgedekt met een bodembedekker. Hier kan je alleen maar goed mee doen. Deze mulch-laag beschermt de aarde tegen zonlicht en uitdroging. Het bodemleven, dat zorgt voor de voedingsstoffen van de plant, profiteert hiervan. Bodemleven is actiever op plaatsen waar meer zuurstof is, dus de bovenste laag in je grond. Bescherm je die zone goed, dan komt dit de plant en bodemleven ten goede. Omdat een bodembedekker gedeeltelijk verteert in enkele maanden, is het aan te raden om mestkorrels bovenop de aarde te strooien. Zo zullen de bacteriën en schimmels tijdens het verteren geen voedingsstoffen van je plant ‘stelen’.

Persoonlijk dek ik mijn aarde eerst af met cacaodoppen. Als je deze nat maakt gaan ze aan elkaar klitten, uiteindelijk schimmelen ze ook eventjes maar dit is niet schadelijk. Mensen met honden gebruiken beter geen cacaodoppen want deze zijn giftig voor de viervoeters. Na 10 tot 14 dagen dek ik de cacaodoppen af met een grovere bedekker, namelijk kokosschors.

P3193090 (Custom)

De plantjes staan allemaal in identieke aarde, toch reageren sommige soorten er anders op. De ene soort is gevoeliger dan de andere, en heeft minder behoefte aan voeding. Op de foto’s is te zien dat de Himalaya Mountain enkele vergeelde bladranden heeft. Dit wijst erop dat de plant een bouwstof te kort komt. Dit is waarschijnlijk niet omdat het element niet in de aarde zit maar wel omdat het (tijdelijk) niet beschikbaar is voor de plant. De grond is immers tijdens de wintermaanden opgewaardeerd met allerhande voedingsstoffen en sporenelementen. Het is volgens mij lang te koud geweest, zodat het bodemleven in slaapmodus bleef. Dit maakt dat de aarde nog niet optimaal is, en dat er door de warmte nu pas allerhande processen op gang komen.

Oogsten in mei

De eerste ronde beschouw ik als een testronde, misschien zal ik hier en daar moeten bijsturen. Plantjes die in de groei moeten blijven, komen na een dagje in de serre, binnen verder zonnen onder de HPS. Sinds vorige week vrijdag ben ik ook begonnen met het verduisteren van 4 planten. Ik ben nog nooit zó vroeg in de lente hiermee begonnen, en het resultaat is afhankelijk van de zon, en deze valt niet te voorspellen… We kunnen alleen maar hopen op mooi weer, en dan hebben we hopelijk al reeds eind mei vers gras om te verdampen 😉 Tot over 2 weken!

Dr. Dreten

(advertentie)