(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het is voor de meeste buitenwietkwekers nog wat te vroeg, maar onze eerste buitenwiet correspondent is al wel begonnen. En daarmee trapt Dr. Dreten – zoals hij zichzelf graag noemt – het buitenwietseizoen hier op RollingStoned af. En aan zijn planten van vorig jaar te zien gaat het een schitterende zomer worden!

Net als vorig jaar deden we afgelopen week weer een oproep voor nieuwe buitenwiet correspondenten. Uit de mailtjes hebben we vier veelbelovende buitenwiet correspondenten gezocht. Aan Dr. Dreten uit Vlaanderen – de eerste buitenwiet correspondent – de eer om het seizoen te openen met een heerlijk verslag. Hij is al vanaf januari bezig en zijn verduisterde buitenwietplanten van vorig jaar beloven heel veel goeds voor de zomer van 2016! De andere buitenwiet correspondenten zullen we in de loop van de komende weken één voor één aan je voorstellen. Dr. Dreten: take it away!

Twee prachtig afgebloeide toppen van vorig jaar

Aangenaam

Ik ben Dr. Dreten, aangenaam. Ik voel me enorm vereerd om mijn passie en kweekavonturen met jullie te mogen delen. Het is nu het vijfde jaar dat ik buiten kweek en hoop dat het weer een goed jaar wordt. Ik kweek altijd biologisch, omdat het voor mij de gemakkelijkste en meest natuurlijke manier is. Als Belg probeer ik onafhankelijk te zijn van Nederlandse growshops en praktisch alle grondstoffen komen dan ook uit gewone tuincentra. Ik gebruik mijn aarde telkens opnieuw doordat ik ze opwaardeer met voedingsstoffen. Flessenvoeding geef ik niet, normaal gesproken bevat de grond voldoende stoffen voor de hele cyclus. Ik ben ook een groot voorstander van verduisteren, door de planten zelf in het donker te zetten kan ik ze laten bloeien als de zon krachtig is, of meerdere oogsten per seizoen halen. Dit is wat ik deze zomer zal proberen te doen.

P8282964 (Custom)

Spliff’s Fast Bud Outdoor, ook al zo mooi afgerijpt

Binnenstebuiten kweken

Hoewel ik aan ‘buitenkweken’ doe, zet ik het toch tussen aanhalingstekens, omdat ik voor de beste resultaten ook gebruik maak van kunstlicht. Vroeg beginnen betekent noodzakelijkerwijs voorgroeien onder spaarlampen, want buiten is het helaas nog te koud. Wanneer eenmaal verduisterde toppen de laatste drie bloeiweken in gaan is het aan te raden om ook een HPS kweeklamp achter de hand te houden. De toppen zijn dan immers zo volgroeid dat ze best niet meer in de regen staan. Als het weerbericht nattigheid voorspelt hou je ze gewoon een dag binnen onder de lamp. Dit is kort samengevat mijn manier van werken, nu over naar de praktijk!

P3143078 (Custom)

Binnen kunnen de dames rustig opgroeien zolang het buiten nog te koud voor ze is

Na een winter lang plannen, info lezen en aankopen doen begon het al vroeg te kriebelen. Een tweetal jaar geleden heb ik met gipsplaten een geïsoleerde kast gemaakt waarin een achttal spaarlampen hangen. Deze kast komt goed van pas om vroeg te kunnen starten. Het plan is om elke 3 tot 4 weken een ronde te starten. De dames zullen ongeveer 11 weken mogen groeien, om ze daarna handmatig te verduisteren door ze in een donkere garage te zetten.

Himalaya Mountain & Phatt Fruity

Reeds op 4 januari zaaide ik de eerste plantjes. Omdat de eerste ronde bij mij altijd een testronde is (om te kijken of alles op punt staat en het kweken terug in de vingers te krijgen) koos ik hiervoor niet al te dure soorten. Ik had nog een paar gratis zaden liggen en besloot om te starten met de meest kou- en schimmelbestendige soorten. Het werd een Himalaya Mountain van Wietzaadjes en Phatt Fruity van Barney’s Farm. Deze laatste soort kende echter een slechte start, de eerste 2 zaden kiemden niet. Daarop besloot ik de resterende 3 tegelijk te kiemen. Dit lukte, maar allemaal hadden ze of misvormd blad of te weinig blad. Hierdoor kwam de fotosynthese en dus ook de ontwikkeling een heel stuk achter op de Himalaya Mountain.

P3143074 (Custom)

Himalaya Mountain voor het eerst een paar uurtjes in de zon…

Na een week in een klein kiempotje werden de zaailingen verpot naar een 1 liter Airpot. Ik gebruik deze potten sinds vorig seizoen voor de opkweek en ben er heel tevreden over. De stammen worden merkbaar sneller dik en de wortels vertakken zich meer. Een nadeel is wel dat water geven wat lastiger is door de vele gaten in de potten.

P8022706 (Custom)

Mooi paars is niet lelijk. Wel superlekker 😉

Kieresiet

Na een maand in de 1-literpot werden ze wederom verpot naar een 3-liter Airpot. Daar kregen ze twee weken geleden wel symptomen van magnesiumgebrek (vergelen van oudere bladeren tussen de nerven). Om dit probleem snel op te lossen heb ik een fles gevuld met warm water en daar een koffielepel kieseriet in gedaan. Kieresiet is een magnesium meststof dat verkrijgbaar is bij de meeste tuincentrums. Na 12 uur trekken heb ik dit onverdund aan de planten gegeven, na 3 dagen begon je verbetering te zien. Ik heb toen ook direct extra kalk en kieseriet toegevoegd aan de opgewaardeerde aarde die later in het seizoen gebruikt zal worden.

Vorig jaar kenden we een warme maart en april. Dit jaar is het voorlopig wat minder zonnig, de dames zijn op 11 maart voor het eerst buiten geweest. Elke dag dat de zon schijnt mogen ze overdag in de serre of volle zon, de andere uren staan ze dan onder een lamp.

Hoogtebeperking

Dit jaar is het de bedoeling om geen te grote, opvallende planten te kweken. Hiervoor zal ik gebruikmaken van verschillende cannabisbonsaitechnieken. Het komt erop neer dat we de plant in toom houden met verschillende snoei- en bindtechnieken. In plaats van 1 dominante hoofdtop gaan we voor meerdere evenwaardige toppen, gevoed door een efficiënt voedingstransport via de stam. Wie interesse heeft moet zeker eens mainlining en fluxing googelen.

P3143073 (Custom)

Himalaya Mountain samen met de Phatt Fruities in hun luchtige Airpots

Ondertussen ben ik ook de trotse vader van enkele nieuwe groene meisjes: Erdbeer, Blue Widow, Swiss Nepali, Silver Bubble, Moby Dick en een Girl Scout Cookie. Hierover meer in de volgende update over een week of twee. Het eerste dat ik nu zal doen is verpotten naar grotere volumes, want het stikstoftekort begint zich al aan te dienen. Ciao, en aan iedereen veel succes dit jaar met hopelijk veel zon, warmte en mooie buitenwiet!

Dr. Dreten

(advertenties)