(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

En weg is het lieftallige imago van een provincie met traditionele bierbrouwers… Tegenwoordig zijn het drugs wat de klok slaat in Limburg. Vooral aan de Belgische kant is het bal: wietplantages bij de vleet en vele synthetische drugslabs op de koop toe!

Het probleemgebied Belgisch Limburg in kaart

Het probleemgebied Belgisch Limburg in kaart

De Belgische autoriteiten weten niet meer waar ze het zoeken moeten, zoveel drugscriminaliteit als er welig tiert in de provincie Limburg. De vlijtige Belgen worden er ook nog eens bijgestaan door talloze Nederlanders en maffiaclans uit Turkije, Italië en Marokko. “Het Colombia van de synthetische drugs”, zo bestempelde Peter De Buysscher van het commissariaat-generaal van de federale politie Belgisch en Nederlands Limburg het onlangs zelfs.

Limburg is ideaal (voor drugsproductie)

In het blad Humo slaan de autoriteiten deze week alarm. Er is geen dweilen meer aan, de drugskraan staat wagenwijd open. En Limburg ligt gewoonweg ideaal. Allereerst puur geografisch: “Wie in België woont, gaat crimineel aan de slag in Nederland en Duitsland, en omgekeerd. De handhaving loopt toch achter en raakt nog veel te vaak niet over de grens”, zegt Patrick van den Oetelaar, directeur van de federale gerechtelijke politie in Tongeren.

Nederlanders helpen goed mee

Maar ook het feit dat Belgisch Limburg aan Nederland grenst is van belang. Ons land herbergt nu eenmaal veel grote wiet- en xtc-organisaties. Van den Oetelaar: “De Nederlandse politie ziet daar hoe volledige straten – pand na pand – zich op de wietkweek toeleggen en hoe brave burgers voor de georganiseerde misdaad gaan werken.” Hij noemt de oude mijnstreek rond Kerkrade, maar ook in Belgische mijnstreken duikt het fenomeen op. Meestal met Nederlanders achter de schermen, maar ook Belgen zetten soms hun eigen labs en plantages op poten. Voeg daar de vele buitenlandse (maffia)contacten van de allochtonen bij en je begrijpt dat het bal is in Limburg.

De economie van Limburg anno 2014 handig samengevat

De economie van Limburg anno 2014 handig samengevat

De situatie is dermate ernstig dat de politie tegenwoordig al met wachtlijsten werkt! Op het grondgebied van de gemeente Genk en de zone Midden-Limburg lopen ze continu een vijftiental wietplantages achter. En in Maasmechelen en Lanaken is het nog erger, weet Humo.

Verkeerde prioriteit, slechte communicatie

Wie heeft daar schuld aan, vraagt het weekblad zich af? Een Limburgse rechter geeft de lokale bestuurders in de provincie er van langs. Die zouden zich focussen op inbrekers en overvallers, maar nauwelijks prioriteit geven aan wietplantages en drugslabs. Maasmechels bugermeester Raf Terwingen kaatst de bal terug. Hij is niet goed op de hoogte van de toestand van de georganiseerde misdaad in zijn gemeente. “Er wordt niet met mij gecommuniceerd. Zo’n highlevel  criminaliteit kun je niet aanpakken met het lokaal bestuur en de lokale politie. Dat moeten het parket en de federale politie doen.”

Kortom, voorlopig wordt er vooral veel over en weer gepraat, maar kunnen de wietkwekers en pillendraaiers rustig verder werken in Limburg, het Colombia van de drugs…

(advertentie)