(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Dat maken wij toch niet al te vaak mee: een burgemeester die er vol voor pleit dat er een coffeeshop is, dwars tegen protesterende ondernemers in de buurt van de shop in! De eer gaat naar Onno van Veldhuizen in Hoorn, die zich hard maakt voor Blue Tomato.

De sappige strijd om de (tweede) coffeeshop in het Noord-Hollandse Hoorn speelt zich voor een deel ook in de rechtbank af. Eerst mocht burgemeester Van Veldhuizen – van D66 – doorgaan van de rechter na een kort geding. Doorgaan met het toestaan van coffeeshop Blue Tomato op industrieterrein Hoorn ’80 dus. Aangemoedigd door deze uitspraak en door zijn persoonlijke visie dat de stad “echt behoefte heeft aan twee coffeeshops”, verlengde de burgervader de gedoogvergunning voor de shop met 2 jaar.

D66 Burgemeester Onno van Veldhuizen is een held!

D66 Burgemeester Onno van Veldhuizen is een held!

Bange ondernemers

Maar de overige ondernemers op het industrieterrein zijn niet gecharmeerd van een coffeeshop. Zij stapten ook naar de rechter en die gaf hen afgelopen week gelijk. De shop is inderdaad in strijd met het bestemmingsplan. Volgens de burgemeester spitst het juridische getouwtrek zich feitelijk toe op (en geloof het of niet) “het verkopen van koffie en broodjes”. Jawel, er mag namelijk geen daghoreca zitten op het terrein. Belachelijke drogreden natuurlijk, want de ondernemers zijn in werkelijkheid bang voor waardevermindering van hun panden en voor overlast. Gelukkig zegt Onno van Veldhuizen dat ook zo.

Gemeente geeft niet op

Na de uitspraak van de rechter in Alkmaar afgelopen week, wil hij toch kijken of coffeeshop Blue Tomato open kan blijven. Hij heeft namelijk ook geen zin in een terugkeer naar straathandel en echte overlast. Van Veldhuizen vindt het industrieterrein de juiste plek voor een coffeeshop. Volgens hem levert de zaak tot nu toe weinig tot geen overlast op. Ook stelt hij dat er nu eenmaal behoefte is aan een dergelijke voorziening, en dat het industrieterrein er alleen maar voordeel van heeft omdat er nu meer sociale controle is in het gebied. De gemeente besluit deze week of ze in hoger beroep gaat tegen de uitspraak van de rechter.

Een beetje de omgedraaide wereld dus daar in Hoorn. Een burgemeester die alles op alles zet om een coffeeshop open te houden… De pluim van de week gaat in ieder geval naar Onno 🙂

Kijk met eigen ogen naar de visie van de burgemeester in dit interview met RTV NH!

(advertentie)