(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In Nederland moet de eerste legale wiet in het kader van het wietexperiment nog geoogst worden, zes jaar nadat afgesproken is dat we zo’n proef gaan doen. In Zwitserland doen ze het iets praktischer en volgt de legale wiet vrij snel na de politieke beslissing. Neem Zürich, met een fijne 420.000 inwoners de grootste stad van de Alpenrepubliek. Vanaf deze zomer kunnen 2.100 volwassen inwoners die deelnemen aan de proef legaal hun wiet of hasj kopen!

Gereguleerde wiet als wetenschappelijk experiment

Omdat Zwitserland geen deel uitmaakt van de Europese Unie kunnen ze ook lekker hun eigen beleid bepalen, inclusief dat van de drugs. Al jaren betoont het land zich daarin vooruitstrevend, zo’n beetje zoals Nederland in vroegere tijden zeg maar.

De wietproef die vanaf aankomende zomer draait in ’s lands grootste stad Zürich is in wezen een goed aangekleed wetenschappelijk experiment. ‘Züri Can – Cannabis mit Verantwortung‘ is het project door de verantwoordelijke ambtenaren gedoopt.

Het waarom ervan is ook kraakhelder: ‘Met de studie “Züri Can – Cannabis met verantwoordelijkheid” onderzoeken de stad Zürich en de universiteit van Zürich de mogelijkheden en effecten van een gereguleerd cannabisaanbod.’

Bij wietteler Swissextract zijn ze er al klaar voor om Zwitserse blowers van hun recreatieve wiet te voorzien…

Hoe kan je meedoen aan deze wietproef?

Nu het stadsproject ook door de landelijke regering is goedgekeurd, kan de (voor)pret beginnen. Gegadigden die graag mee willen doen kunnen zich vanaf nu aanmelden. De eisen waaraan je moet voldoen: inwoner van Zürich, actieve (volwassen) cannabisconsument, geen onderliggende medische problemen en niet in dienst als professioneel chauffeur.

Eenmaal door de selectie, dan mag je de komende jaren gereguleerde wiet en hasj kopen in apotheken, dispensaries of via cannabis social clubs. In Zwitserland heeft, volgens gezondheidsenquetes, ongeveer een derde van alle mensen ervaring op het THC-front. In de stad Zürich gaat het om zo’n 13.000 regelmatige cannabisconsumenten, dus het wordt nog dringen straks voor een plekje binnen de Pilotstudie.

Nu een proef, straks een nieuw en beter cannabisbeleid

Het enige dat de proefpersonen in ruil voor de toegang tot gereguleerde cannabis moeten doen, is elke zes maanden een vragenformulier invullen over hun cannabis-consumptiegewoontes en gezondheidseffecten. De studie wordt zoals gezegd door gemeente en universiteit uitgevoerd.

Barbara Burri is namens de stad Zürich projectmanager van de wietproef. Zij zegt: “Het idee is om robuust bewijs uit de praktijk te vergaren, waarmee beleidsmakers aan de slag kunnen om nieuwe regels rondom cannabis te maken.” De wiet en hasj in Zürich wordt geteeld en geleverd door twee producenten: Swissextract en Pure Production.

Na Basel, waar de wietproef onder de naam WeedCare al begin dit jaar van start ging, is Zürich de tweede Zwitserse stad waar geëxperimenteerd wordt met een gereguleerde cannabismarkt. En daar blijft het niet bij; in de komende maanden rolt men vergelijkbare projecten (allemaal samenwerkingen tussen lokale overheden en universiteiten) uit in Bern, Lausanne, Geneve, Biel, Thun, Olten en Winterthur.

[openingsbeeld: Anton Gvozdikov/Shutterstock]
(advertentie)