(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In oktober 2018 werd cannabis in één formidabele klap volledig legaal in Canada. Voortaan konden de 38,5 miljoen inwoners terecht in een dispensary of op internet voor hun gezonde & gecontroleerde THC-boodschappen. Uit een actuele studie blijkt dat inmiddels 6 op de 10 Canadese buurten op maximaal 5 minuten autorijden van zo’n legale cannabiswinkel liggen, een prestatie om trots op te zijn!

Toegang legale cannabis is sleutel voor succesvolle legalisatie

Om van legalisatie van (recreatieve) cannabis een succes te maken, is het natuurlijk van belang dat de beoogde consument makkelijk toegang heeft tot een legale outlet voor wiet, hasj, edibles, concentraten en vapes. Welnu, dat is in Canada in relatief korte tijd prima gelukt, zo blijkt uit een studie die op 18 maart is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Drug & Alcohol Review.

Het blijkt dat vier jaar nadat Canada cannabis voor volwassenen legaliseerde, bijna zes op de tien buurten in het land zich binnen vijf minuten rijden van een cannabis dispensary bevinden. Met andere woorden: een ruime meerderheid van alle Canadezen hoeft niet heel hard te werken om aan zijn geestverruimende rokertje te komen.

Nederland kan voorbeeld nemen aan legalisatie Canada

De studie, het resultaat van samenwerking tussen onderzoekers van verschillende universiteiten en onderzoeksinstituten in Ottawa en Toronto, toonde ook aan dat in de loop van vier jaar slechts 7 procent van de cannabisverkooppunten permanent werd gesloten. Dat betekent dat de overgrote meerderheid van de legale wietwinkels in Canada levensvatbaar is.

Het team van onderzoekers verzamelde longitudinale gegevens over de status en locatie van ‘alle legale cannabiswinkels in Canada’ en stelde vast dat er in oktober 2022 exact 3.305 winkellocaties actief waren. Om je een beter idee van dat cijfer te geven: per honderdduizend Canadezen van 15 jaar en ouder zijn er 10,6 legale cannabis shops.

De meeste Canadese cannabisconsumenten zijn binnen vijf minuten rijden in hun favoriete winkel… [foto: igor kisselev/Shutterstock]

Helemaal niet verkeerd dus, want grofweg is dit één wietwinkel per tienduizend mensen. Kom daar maar eens om in het moderne Nederland, Amsterdam met al zijn toeristenshops even buiten beschouwing gelaten. Wij hebben zo’n 570 coffeeshops in heel het land – inclusief de hoofdstad – voor ongeveer 14,5 miljoen inwoners van 15 jaar en ouder. Dat komt neer op ruim 25-duizend mensen per wietwinkel en buiten Mokum is dat aantal dus nog aanzienlijk hoger.

Meer wietwinkels en wietverkoop per hoofd van de bevolking

De studie, gefinancierd door het Canadian Institutes of Health Research, onderzocht ook winkels en verkopen per hoofd van de bevolking, naast een analyse van het aantal winkelsluitingen en de toegankelijkheid voor de consument.

Gedurende de eerste 4 jaar van de legalisering steeg het aantal wietwinkels per hoofd van de bevolking jaarlijks met 122%. De cannabisverkopen per hoofd van de bevolking – zeg dus maar gerust per Canadees – stegen in diezelfde periode met een fraaie 91,7%.

Het onderzoeksteam wijst erop dat de Canadese markt voor legale cannabis “enorm is gegroeid” in de eerste vier jaar na de start van de legale verkoop voor volwassenen. In de aanloop naar de lancering van legale verkoop voor volwassenen eind 2018, schatte Statistics Canada in een rapport dat ruwweg 90 procent van de Canadezen binnen 10 km van een (dranken)slijterij woonde.

Ter vergelijking: volgens dezelfde analyse werd verwacht dat slechts 35 procent van de Canadese bevolking binnen dezelfde afstand van een geplande cannabiswinkel zou wonen wanneer de legale verkoop voor volwassenen van start ging. Die ‘achterstand’ ten opzichte van drank is dus rap ingehaald, haha.

Wietwinkel zorgt voor minder werkloosheid, opioïden sterfgevallen en misdaad

Niet alleen is het voor de blowende mens simpelweg leuk en gemakkelijk dat er vlakbij een cannabiswinkel is, dat heeft voor de buurt zelf ook nog andere voordelen. Meerdere studies hebben positieve resultaten gevonden in gemeenschappen waar legale cannabis dispensaries zijn gevestigd.

Zo bleek uit een studie van de Universiteit van New Mexico uit 2021 dat de werkloosheid daalde in de gemeenten in Colorado waar dispensaries werden geopend na de legalisering, vergeleken met plaatsen waar geen coffeeshops werden geopend.

In een andere studie uit 2021 werd vastgesteld dat “hogere aantallen dispensaries voor medische en recreatieve doeleinden in verband worden gebracht met minder sterfgevallen als gevolg van opioïden, met name sterfgevallen als gevolg van synthetische opioïden zoals fentanyl”.

Weer een andere studie uit 2020 onderzocht de misdaadcijfers in Colorado voor en na de legalisatie van de staat. De onderzoekers stelden “een aanzienlijke vermindering vast van bepaalde soorten misdaden: namelijk eigendomsdelicten, diefstal en eenvoudige geweldpleging in de grensdistricten in de regio Colorado.”

[openingsbeeld: Doug McLean/Shutterstock]
(advertentie)