(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Jazeker, Tsjechië is al jaren lid van de Europese Unie en het land streeft bovendien sinds november vorig jaar officieel naar legalisatie van cannabis. Maar ondertussen veroordeelt een rechtbank de hoofdredacteur en uitgever van het wiettijdschrift Legalizace wegens het publiceren van informatie over onze favoriete plant. Idioterie van de bovenste paranoia-plank natuurlijk, maar het betekent wel het abrupte einde van het blowers- en growers magazine!

‘Verspreiden van drugsverslaving’

In navolging van en liefst ook in samenwerking met buurman Duitsland wil de Tsjechische regering recreatieve cannabis op korte termijn gaan legaliseren. Dat is uiteraard een uitstekend voornemen. Minder blij worden wij echter van de rechtszaak tegen Robert Veverka, sinds tien jaar uitgever en hoofdredacteur van cannabis magazine Legalizace.

Want ondanks de mooie, veelbelovende woorden over legalisatie, blijkt het volgens de rechter nog altijd verboden en strafbaar om informatie over de wietplant te delen met het publiek. Na een juridische strijd die liefst één jaar duurde, kreeg Veverka onlangs zijn vonnis te horen: een geldboete van 10.500 euro. Reden? ‘Het verspreiden van drugsverslaving’.

Het Tsjechische cannabis magazine Legalizace, waarvan de uitgever/hoofdredacteur is veroordeeld wegens het ‘verspreiden van drugsverslaving’.

Tijdschrift en website Legalizace uit de lucht

Nu denk je misschien nog even dat het wel meevalt zo’n boete van 10k. Maar veel erger is dat Veverka door deze veroordeling na meer dan een decennium moet stoppen met zijn levenswerk. Het is namelijk ook verboden om door te gaan met wiettijdschrift Legalizace. En inderdaad, wanneer we hun website bezoeken zien we nog slechts dit:

Hierboven staat dus: ‘Downtime van de website voor noodonderhoud.’ Wij zouden toch liever het woord CENSUUR zien, dat is meer de waarheid. Met censuur hebben ze in Tsjechië natuurlijk ruime ervaring opgedaan in de tijd dat het land nog tot het Oostblok behoorde en de facto communistische Russen er de dienst uitmaakten. Maar dat hoofdstuk werd dertig jaar geleden toch afgesloten, dachten wij…

Informatie over wiet is ‘illegale activiteit’ in Tsjechië anno 2023

De veroordeling van blad en uitgever volgde op politieonderzoek waarbij 60 edities van het tijdschrift uit de jaren 2010 tot 2020 zijn bestudeerd. De overheid ontdekte meer dan 200 “illegale activiteiten”. Daarmee worden zaken bedoeld als recepten voor cannabis edibles, informatie over de effecten van wiet en tips voor het kweken van de plant. Inderdaad, precies wat CNNBS hier in de Lage Landen ook al tien jaar doet en wat collega websites en magazines over de hele wereld al jarenlang doen.

De stinkende zaak tegen Legalizace in Tsjechië begon 5 jaar geleden, toen de politie in Krnovsk bij een plaatselijke wietteler 38 planten in beslag nam. Hij verklaarde dat hij de wietzaadjes – die niet illegaal zijn om in bezit te hebben – had verzameld via samples die bij het tijdschrift waren gevoegd. De kweker zei ook dat ie geleerd had hoe hij wiet moest kweken met behulp van informatie uit het magazine. De man kweekte trouwens zelf wiet om zijn huidaandoening mee te behandelen.

Geen vrijheid van meningsuiting over wiet in Tsjechië

Hoewel de zaak tegen de wietteler al snel werd geseponeerd, begon de politie juist intensiever te kijken naar het tijdschrift en uitgever/hoofdredacteur Veverka. Met jaren later dus de trieste uitkomst dat een rechter hem persoonlijk veroordeelt tot een forse geldboete, en zijn tijdschrift per direct de nek omdraait.

In een reactie op de uitspraak van de rechtbank zegt Veverka op Instagram dat hij “het vonnis zeer partijdig vindt en dat het de vrijheid van meningsuiting, het recht om een politieke mening te uiten en het recht op informatie op grove wijze beperkt.”

Veverka merkt op dat de Tsjechische media vol staan met advertenties die aanzetten tot alcoholgebruik, maar dat je wel voor de rechter kan komen “als je iemand vertelt dat ze misschien cannabiszalf op hun knie zouden kunnen proberen.” Hieronder de betreffende Insta-post van de gemuilkorfde cannabisjournalist:

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Magazín Legalizace (@magazinlegalizace)

Wat het allemaal nog een graadje erger maakt, is het feit dat het helemaal niet keihard verboden is om zelf wiet te kweken in Tsjechië. Het bezit van maximaal 15 gram cannabis en het kweken van maximaal 5 wietplanten is in Tsjechië legaal sinds 2010, terwijl medicinale cannabis al in 2013 werd gelegaliseerd…

(advertentie)