(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Die Taliban toch ook hè? Net als je denkt dat de baardmannen gespeend zijn van elk gevoel voor humor komt hun opperste leider – op aarde dan uiteraard – met een nieuw decreet dat dit vooroordeel onderuit schoffelt. Vanaf nu is het iedere Afghaan verboden om nog langer een wietplant in de grond te poten of er in een later stadium zwarte hasj van te kloppen. En dat terwijl de VN in 2010 het land nog uitriep tot cannabisproducent nummer 1 op heel de wereld, en de Taliban zelf volop geld verdiend hebben aan de heroïne- en hasjhandel.

Slacht Afghanistan de eigen koe met de gouden horens?

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Zoveel is duidelijk als je het nieuws over buurland Afghanistan leest op de Pakistaanse nieuwssite Tribune.com, onder de titel ‘Taliban ban cannabis cultivation across Afghanistan‘. Vergelijk het maar met Frankrijk dat aankondigt dat het de productie van wijn afschaft.

Ongelooflijk nieuws dus met andere woorden, zeker omdat Afghanistan – al dan niet met volle instemming en deelname van de Taliban zelf – al jaren en jaren in de Top 3 van cannabis producerende landen bivakkeert. Zoals gezegd was het in 2010 zelfs de wereldkampioen volgens de VN. Tegenwoordig is dit de Top 3 van grootste wiet/hasj-makende landen:

Wietteelt per direct en per decreet verboden

Best een goeie grap dus van Hibatullah Akhundzada, de nummer 1 van de Taliban, om afgelopen zaterdag per decreet een verbod uit te vaardigen op de teelt van cannabis in heel Afghanistan. Minder grappig is het wellicht voor degenen die zich er niet aan houden. Dan volgt namelijk straf. Dat die behoorlijk aan de extreem strenge kant van het straf-spectrum liggen in het door de Taliban geregeerde Aziatische land, hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen.

Eens luisteren naar wat Taliban nummer 1 over wietteelt en hasjproductie te zeggen had zaterdag.

“De teelt in het hele land is volledig verboden en als iemand ze teelt, zal de plantage worden vernietigd. De rechtbanken hebben ook opdracht gekregen om de overtreders te straffen volgens de Sharia-wetten”

Dat wordt nog een stevig robbertje vechten daarginds vrezen we. Cannabis is immers een van de meest geproduceerde gewassen door boeren in het hele land. Afghanistan was lange tijd een van de grootste producenten ter wereld van opium – het ruwe ingrediënt van heroïne – en cannabis, met grootschalige teelt in de helft van de provincies.

En als je onderstaande korte nieuwsreportage uit 2021 ziet, is er ook onder hernieuwd Taliban-regime nog maar weinig veranderd:

Grootschalige wietteelt in de helft van het land

In Afghanistan werd jaarlijks op tussen 10.000 en 24.000 hectare cannabis geteeld, met grootschalige teelt in 17 van de 34 provincies, volgens een rapport uit 2010 van het VN-drugsagentschap (UNODC).

De illegale handel in opium en cannabis zou de militante strijd(ers) in Afghanistan hebben aangewakkerd, voordat de Taliban in 2021 aan de macht kwamen. Dat gebeurde na een 20 jaar (!) durende opstand tegen door de VS geleide troepen die het land binnenvielen na de aanslagen van 11 september 2001. Voordat ze aan de macht kwamen, zouden Taliban-militanten miljoenen dollars uit de handel hebben gehaald door belastingen op te leggen aan boeren en smokkelaars in ruil voor een veilige doorgang van de drug.

‘De Afghaanse opium- en cannabishandel heeft ook negatieve gevolgen gehad voor de buurlanden, waaronder Pakistan, waar jaarlijks tonnen illegale drugs over de grens worden gesmokkeld’, besluit de Pakistaanse website.

[openingsbeeld: Kittyfly/Shutterstock]
(advertentie)