(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Netbeheer Nederland maakt namens alle stroomboeren in ons land bekend hoeveel elektriciteit er in 2022 werd verbruikt zonder dat er voor betaald werd. Welnu, dat is met 75 miljoen kilowatt aanzienlijk minder dan in voorgaande jaren. Ook zijn er minder wiethokken opgerold. Of dit nieuws betekent dat er minder gekweekt wordt of dat er minder ontdekt wordt, is nog even de vraag.

Honderden wietkwekerijen minder opgerold in 2022

De hoeveelheid gejatte stroom is ieder jaar weer een indicator over de mate waarin er in Nederland illegaal wiet wordt geteeld. In 2022 is er bij 1.060 hennepkwekerijen energiediefstal ontdekt, waarbij er voor ruim 75 miljoen kWh aan energie is gestolen, zo maakte Netbeheer Nederland afgelopen donderdag bekend.

‘Dit is opvallend minder dan in 2021, toen er 1.800 illegale kwekerijen ontdekt zijn waarbij er sprake was van 111 miljoen gestolen kWh’, aldus de organisatie. Wat is hier aan het groene handje?

Is de Nederlander (eindelijk) minder ratterig?

Netbeheer Nederland: ‘De terugloop van het aantal ontdekte hennepkwekerijen lijkt op het eerste gezicht goed nieuws. Echter, hiermee is niet gezegd dat het aantal kwekerijen daadwerkelijk afneemt. Het lijkt er namelijk op dat de meldingsbereidheid gedaald is.’

Maar dat is werkelijk goed nieuws dan, wanneer er eindelijk eens wat minder burgers zijn die andere burgers erbij lappen. De netbeheerders, die samenwerken met de politie en het Openbaar Ministerie aan het stopzetten van illegale kwekerijen, merken zelfs dat er ‘opvallend minder’ meldingen binnenkomen.

‘Ook het aantal meldingen via het platform Meld Misdaad Anoniem loopt enorm terug’, lezen we tot onze onbeschrijflijke vreugde op de website van de stroomnetbeheerders.

Waar rook is is vuur, maar of de wiet(teler) dan altijd weer de zwarte piet moet krijgen… [foto: AnArchy1/Shutterstock]

Zorgen wietkwekers ‘onverminderd voor gevaarlijke situaties’?

Dat er niet betaald wordt voor elektriciteit is op zich wel begrijpelijk, aangezien je immers niet legaal wiet kan of mag kweken in dit land. En aangezien een dieselgenerator voor de deur ook weer zoiets is, wordt de benodigde juice veelal nog voor de meter afgetapt.

Het zij zo, de vraag is meer of deze bewering van Netbeheer Nederland wel zo stellig kan worden beweerd: ‘Illegale kwekerijen op zolders en in kelders zorgen nog onverminderd voor gevaarlijke situaties.’

Vervolgens lezen we dan dat er in een heel jaar ongeveer 65 woningbranden zijn toe te schrijven aan de nationale plantenhobby van de Nederlander. Dat zou dan komen door ‘illegale en ondeugdelijke technische installaties in de woningen’.

Echt veel of meer stemmingmakerij?

Maar is dat nou echt zoveel, 65 wietvuren in 365 dagen, dat we ons met z’n allen heel druk moeten maken over die verboden inpandige wietplantjes?

Om het antwoord daarop te vinden komen we uit op de site van Infinance, waar we de brandcijfers van 2022 vinden. Dan blijkt dat er vorig jaar in totaal 7.700 woningbranden waren, 10 procent meer dan in 2021.

Met andere woorden; het aantal door wietteelt veroorzaakte branden in Nederland bedraagt exact

0,8 procent

van het totaal aantal woningbranden.

Tijd dus dat iedereen, te beginnen bij Netbeheer Nederland, zich eens over iets anders druk gaat maken. Bij voorkeur iets wat echt gevaarlijk is voor de samenleving of zo…

[openingsbeeld: Branding Pot/Shutterstock]
(advertentie)