(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Onderzoekers hebben twee spiksplinternieuwe cannabinoïden ontdekt: THCP en CBDP. En het zijn niet zomaar nummer 150 en 151 in het rijtje dat wordt aangevoerd door THC en CBD. Nee, het bijzondere van deze nu ontdekte werkzame stoffen in cannabis is hun ongeëvenaarde potentie. Zo is THCP bijvoorbeeld tot wel 30 keer (!) sterker dan de ‘gewone’ THC.

Super-cannabinoïden

De ontdekking van de twee nieuwe power-cannabinoïden is wereldkundig gemaakt op de website van het beroemde wetenschappelijke vakblad Nature. Zoals gebruikelijk gebeurt dat met een kop boven een artikel die nogal ingewikkeld is, maar desalniettemin: ‘A novel phytocannabinoid isolated from Cannabis sativa L. with an in vivo cannabimimetic activity higher than Δ9-tetrahydrocannabinol: Δ9-Tetrahydrocannabiphorol‘.

Bij tests op muizen – die genetisch vrijwel hetzelfde zijn als wij – ontdekten de onderzoekers dat THCP een ‘affiniteit voor CB1 receptor laat zien die meer dan dertig keer zo hoog is dan datgene dat wordt gerapporteerd voor THC’. Oftewel is dat THCP een stuk potenter dan THC!

THCP is dol op de CB1 receptoren

Tot dusver hebben onderzoekers al zo’n 150 verschillende cannabinoïden in wiet geïdentificeerd. De meerderheid van wetenschappelijke onderzoeken focust op de twee (bekendste) die op het eerste gezicht het meest nuttig zijn: THC en CBD. Eerstgenoemde zorgt er voor dat je high/stoned wordt, terwijl CBD veel therapeutische voordelen kent die THC ook heeft maar dan zonder psychoactief effect. De ontdekking van even krachtige of zelfs nog krachtigere cannabinoïden zal ongetwijfeld leiden tot meer onderzoek en met een beetje geluk tot commerciële/medicinale toepassingen.

Hoe goed cannabinoïden hun werk doen hangt af van hun interactie met de CB1 en CB2 receptoren in het menselijk lichaam. Het nu ontdekte THCP heeft 30 x zo veel affiniteit met CB1 dan het bekende zusje THC! [illustratie: Wut.ti.kit/Shutterstock]

“Een aantal klinische proeven en een groeiende stapel literatuur zorgt voor echt bewijs van de farmacologische potentie van cannabis en cannabinoïden bij een breed scala aan ziekten en aandoeningen; uiteenlopend van slaap tot angst, multiple sclerose, autisme en neuropathische pijn”, schrijven de onderzoekers. “In het bijzonder is THC – zijnde de meest potente psychotrope cannabinoïde – de belangrijkste focus van zulke studies.”

LEES OOK:  Zo werkt Mediwiet – het belang van CB1-receptoren

Maar dat zal wellicht gaan veranderen door de ontdekking van dit moment. “THCP is voorzien van een nog hogere affiniteit voor CB1 receptoren en een grotere cannabimimetische activiteit dan THC zelf”, zo stellen de onderzoekers. Dat ‘CB’ staat overigens gewoon voor cannabinoïde hoor, daar is niks ingewikkelds aan.

Bovenstaande tweet gooide Kevin McKernan er na de publicatie op Nature.com uit. Hij is de chief science officer bij Medicinal Genomics, een bedrijf dat ‘Solutions for Safe, Quality Cannabis’ belooft en inmiddels ook een Nederlandse vestiging in oprichting heeft. Niet zomaar een koekenbakker dus die vraagt of we voortaan niet wiet met veel THCP kunnen kweken.

Grote potentie voor medicinale toepassing

Volgens de ontdekkers van THCP en CBDP kan hun werk ook helpen bij ‘het verklaren van de gecompliceerde farmacologische eigenschappen van sommige cannabissoorten die voorheen niet aan de aanwezigheid van alleen THC konden worden toegeschreven’.

Over het nieuwe zusje CBDP zijn deze onderzoekers wat minder enthousiast. Verder onderzoek naar de cannabimimetische activiteit is geen prioriteit, omdat deze nieuwe cannabinoïde zich heel slecht bindt aan zowel de CB1 als de CB2 receptoren.

Gelukkig geldt dus het tegenovergestelde voor THCP, waarvan de onderzoekers dan ook beweren dat het enorme potentie herbergt voor medicinaal gebruik:

“In our opinion, this compound should be included in the list of the main phytocannabinoids to be determined for a correct evaluation of the pharmacological effect of the cannabis extracts administered to patients”

[openingsbeeld: Juan Gaertner/Shutterstock]
(advertentie)