(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In de Verenigde Staten dendert de groene revolutie onverminderd voort, ook in 2020. Of het in dit verkiezingsjaar tot een landelijke (federale) legalisering komt staat nog in de sterren geschreven. Maar op statenniveau begon het nieuwe jaar alvast goed. In Illinois werd op 1 januari – tevens de eerste dag van legale cannabisverkoop – liefst 2,86 miljoen euro omgezet!

Lange rijen voor de deur

Lange rijen voor de deuren van de recreational marijuana dispensaries in de Amerikaanse staat Illinois op nieuwjaarsdag. En geen wonder; voor het eerst in de geschiedenis konden de 12,7 miljoen inwoners legaal recreatieve wiet kopen. En daar werd dan ook massaal gebruik van gemaakt ook!

Op de allereerste dag van legale wiet werden er in totaal 77.000 aankopen gedaan, goed voor een totale omzet van bijna 3,2 miljoen dollar. Die opbeurende cijfers maakte Toi Hutchinson, de senior cannabis-adviseur van gouverneur J.B. Pritzker, op 2 januari tijdens een persconferentie bekend.

Illinois, met metropool Chicago als bekendste stad, is na Colorado, Oregon, Washington State, Alaska, Californië, Nevada, Main, Massachusetts, Michigan en Vermont de elfde staat waar het recreatieve gebruik van wiet is gelegaliseerd. Ook in de hoofdstad Washington (dat onder het aparte District of Columbia valt) is funwiet trouwens al legaal. Medicinale cannabis is inmiddels in 33 van de 50 Amerikaanse staten niet langer verboden.

LEES OOK:  Illinois legaliseert wiet als eerste staat via de politiek

Sociale gerechtigheid

Met bijna 3 miljoen euro omzet tijdens de debuut-dag doet Illinois het erg goed. Alleen Oregon scoorde in 2015 vergelijkbaar goed, maar bijvoorbeeld in Colorado – de eerste staat ooit in de VS die wiet legaal maakte – werd op dag 1 voor 1 miljoen dollar aan cannabisproducten weggezet.

En dan moet je er bij denken dat er nu nog maar slechts 37 dispensaries open zijn in Illinois. Volgens wietbobo Hutchinson worden dat er op 1 mei aanstaande al 75, meer dan een verdubbeling dus.

Bovendien is die ’tweede ronde’ volgens de overheid extra belangrijk, omdat deze de deur opent voor zogeheten social equity applicants. Dat zijn cannabis ondernemers uit gebieden in de staat die in het verleden  hard zijn getroffen door de war on drugs. Dus plekken waar onevenredig veel mensen zijn gearresteerd voor het bezit van wiet, mensen die zelf zijn gearresteerd of die een bepaald aantal mensen in dienst nemen die zijn veroordeeld voor cannabisbezit. Kandidaten die aan deze voorwaarden voldoen krijgen extra punten in het aanvraagproces, ze krijgen toegang tot speciale subsidiepotjes en betalen minder geld voor hun vergunning.

Meer ruimte op de markt

Volgens Hutchinson zijn de lange rijen wachtende klanten voor de huidige dispensaries een goed teken, omdat het betekent dat er nog meer ruimte op de markt is voor andere ondernemingen. “You don’t want to allow a market to be saturated and monopolized in a way that crowds out people are new entrants to the market. This is absolutely designed intentionally. Those lines actually show that there is an incredible opportunity to grow this industry”, stelt de wiet tsaar van Illinois tegenover de media.

Overigens had ook gouverneur J.B. Pritzker al voor de legalisering een steentje bijgedragen aan het nieuwe beleid. Hij schrapte zomaar even meer dan 11.000 (!) low-level marijuana veroordelingen van burgers…

[openingsfoto: ElRoi/Shutterstock]
(advertentie)